Безпечний простір – запорука виживання

17:40 03.05.2024

Якими засобами запоріжці рятуються від загроз військових уражень з боку окупантів

Небезпека чатує на кожному кроці. Чи зможуть запоріжці своєчасно знайти ефективний захист від ворожих атак?

Здебільшого це залежить від наявності захисних споруд у відповідній доступності. Для спальних районів найкращі і доступні захисні споруди можна було б облаштувати у підвальних приміщеннях житлових будинків. На жаль, всі вони з тих чи інших причин виявилися здебільшого непридатними для ефективного убезпечення запоріжців. Та у Запоріжжі знайшли вихід – пропонують там, де не виходить створити надійне укриття у підвальних приміщеннях, облаштувати їх у дворах відповідних житлових будинків. Як приклад, багатоповерхівка на проспекті Соборному, в якій внаслідок ракетного удару було зруйновано два під’їзди. Як і в багатьох будівлях у центрі Запоріжжя, задовго до повномасштабного вторгнення підвали, які могли б слугувати найпростішим укриттям, віддали у приватні руки для ведення бізнесу. Саме тому під час відновлення ухвалили рішення під дитячим майданчиком у дворі побудувати нове окреме укриття.
Нове бомбосховище у житловому кварталі в центрі міста складається з дев’яти об’єднаних між собою модулів площею 150 квадратних метрів і зможе вмістити близько 100 жителів навколишніх будинків «Ми придбали дев’ять модулів сертифікованих укриттів, встановили їх, об’єднали і провели туди необхідні комунікації. Здійснюємо роботи з внутрішнього оздоблення. Зверху сховище додатково захищють дві бетонні плити товщиною 200 міліметрів», – розповів Євген Ковальов, консультант зі зв’язків із громадськістю підрядника – компанії «Українські інвестиційні технології». Найбільш незахищеними залишаються публічні простори у обласному центрі. Рішенням цієї проблеми у Запоріжжі може бути також встановлення модульних укриттів. На вулицях міста планують звести модульні споруди, які б складалися з двох частин. В одній – працюватиме підприємець, інша – слугуватиме укриттям. Модуль, який використовуватиметься для захисту населення, має бути розрахований не менш ніж на 20 людей. Ці споруди будуть встановлюватися і обслуговуватися коштом підприємців. Фахівці підрахували, у Запоріжжі для убезпечення містян на вулицях необхідно щонайменше 300 модульних укриттів. Ще кількадесят – необхідні для популярних зон відпочинку та комунальних підприємств, де таких сховищ немає. Наразі встановили і тестують перше. На бульварі Шевченка – прямо навпроти Запорізької міської ради – для ознайомлення з технічними параметрами та зовнішнім виглядом вже встановили демонстраційний зразок модульного укриття. Зліва – укриття, справа – вулична кав’ярня.
«Вимоги для бізнесу – це відповідність укриттів стандартам безпеки і затвердженому архітектурному стилю, а також наявність камери відеоспостереження і електронних дверей, які будуть відчинятися на початку повітряної тривоги і зачинятися після.Такий формат співпраці допоможе бізнесу отримати нові площі для торгівлі, а місту – велику кількість укриттів без бюджетних витрат»,- сподіваються у міськраді. Втім, на жаль, великою популярності у нашому обласному центрі це не набуло. Врешті запорізька влада спромоглася за бюджетні кошти і подекуди кошти донорів облаштувати відповідні укриття для цивільних у шкільних навчальних закладах. В обласному центрі оновили десятки укриттів у школах, щоб діти могли розпочати навчання в змішаному форматі. Воно стартувало з 1 квітня у 24-х закладах середньої освіти. Однак оновлені укриття повсякчас недоступні для жителів Запоріжжя, оскільки ними користуються діти в процесі навчання. Обмеження доступу до укриттів у навчальних закладах – вимога постанови Кабінету Міністрів України № 1331 від 19 грудня 2023 року щодо внесення змін у Порядок створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту. Таким чином протягом робочого дня навчального закладу, який працює у змішаному форматі, укриттям можуть користуватися лише діти та педагогічний колектив. Для жителів навколишніх будинків укриття доступні лише у вихідні дні та у вечірній час.

Убезпечити культурний простір – зберегти психологічну стійкість людей

Слід згадати ще про один аспект життя у обласному центрі, який потребує убезпечення. Мова про участь містян у культурному житті Запоріжжя. Адже саме можливість відвідувати культурні події та мистецькі заходи – одна із складових формування стійкості людей у важкі часи воєнних випробувань, стверджують психологи. Виклики воєнного часу змушують шукати креативні рішення, які дозволяють проводити концерти та вистави з дотриманням актуальних норм безпеки. Тож місцева влада та бізнес швидко відреагували на актуальні запити воєнного часу та створили нові підземні концертні майданчики. Їхнє безпечне середовище дозволяє не перериватися під час сигналу повітряної тривоги, а значить – не псувати святкову атмосферу вистави або концерту. Першим на вимоги часу відреагував приватний бізнес. Власник нерухомості у центрі міста відкрив для проведення заходів бомбосховище власної будівлі. Його «Бункер «Перемога» став першим підземним майданчиком для проведення масових заходів у безпечному форматі. Це приміщення здатне витримати тактичний ядерний удар, під час заходу одночасно вміщує до 500 осіб. За час існування простору тут вже провели кількадесят різноманітних заходів. У більшості – соціального призначення на прохання органів влади. Місцева влада також почала створювати власну мережу відкритих просторів-укриттів у підвалах місцевих палаців культури. Так, у приміщенні колишньої машинної зали ПК «Орбіта», яке з початку війни використовувалося як тимчасове укриття, після повної реновації відкрили мультифункціональний простір «Незламний хаб» площею близько 400 квадратних метрів.
Тут зробили дизайнерський ремонт, підготували санвузли, встановили сучасну вентиляцію і освітлення. Оновлене найпростіше укриття, що відповідає стандартам безпеки, дозволяє проводити різноманітні культурні й освітні заходи, а також заняття для дітей без переривання на сигнал повітряної тривоги. Зручним майданчиком вже успішно користуються не лише міські гуртки, а й організатори різноманітних шоу та концертів. У разі надзвичайної ситуації «Незламний хаб» у ПК «Орбіта» може вмістити понад 500 людей. Для розважального заходу з різноманітними активностями оптимальною буде кількість у 200+ учасників, у випадку кінопоказу або концерту – 100-150 посадкових місць. Аналогічне сучасне і багатофункціональне сховище площею близько 500 квадратних метрів, де одночасно може перебувати до 600 людей, облаштували і в підвальному приміщенні палацу культури «Титан». Відповідність нормам безпеки (два входи та два виходи), сучасні вентиляція і протипожежна система дала можливість проводити творчі заняття та культурно-мистецькі заходи. В той же час можливість проведення різноманітних заходів не суперечить головному завданню: приведені до ладу сховища цілодобово відкриті для мешканців міста. Місткість «Титану» - 650 людей в режимі укриття, 300+ учасників для масового заходу, 120-150 посадкових місць для концерту або кінопоказу. За словами керівників міського департаменту культури і туризму, укриття користуються неабияким попитом. Щодня у «Незламному хабі» та «Титані» проводять по декілька різноманітних заходів, а графік подій розписаний щонайменше на тиждень наперед. Планується, що палац культури «Титан» стане базою для репетицій і виступів новоствореного муніципального театру «Дім актора» (об’єднання Театру танцю та театру-лабораторії Vie) та приватних театрів міста. Зважаючи на попит та актуальність у воєнний час, у департаменті культури сподіваються, що за умови достатнього фінансування з міського бюджету мережа безпечних укриттів у міських закладах культури буде розширюватися. У палацах культури «Орбіта» та «Титан» є додаткові площі, які можна обладнати під аналогічні сучасні укриття. Також велике укриття площею понад 1000 квадратних метрів є і у палаці культури Хортицького району, де і до вторгнення були облаштовані класи для танцювальних та вокальних вправ.

Мусимо самі подбати про своє виживання

«Запорізька правда» поцікавилась думкою місцевих жителів, чи відчувають вони надійну убезпеченість свого життя у Запоріжжі і чи вдалося їм скористатися бомбосховищами за потреби. - Я проживаю у спальному районі міста. У перші страшні дні під час повітряних тривог намагалася ховатися у підвалі нашого будинку. Добре, що наше ОСББ опікувалося санітарнм станом цього приміщення. Щоразу, як лунали сирени, я спускалася у підвал сходами з 8-го поверху, - розповіла мешканка будинку 43 по вул. Запорізького козацтва пані Ірина. - Однак після повідомлень про сотні завалених уламками підвалів житлових будівель стала укриватися при масованих ворожих повітряних атаках просто вдома — в коридорному просторі між двома квартирами. Стосовно укриття у шкільних приміщеннях, директорка однієї з міських гімназій, де віднедавна діти навчаються у змішаному форматі, розповіла, що на початку війни мешканці найближчих будинків навіть ночували в укритті. Під час масованих обстрілів до захисної споруди приходили до 25 людей, переважно похилого віку та мами з дітьми. Тепер же правила дещо змінилися. Місцеві жителі можуть скористатися укриттям лише у позаурочний час. Втім, здається, ніщо не може позбавити запоріжців оптимізму. Підтримувати бадьорість духу їм допомагають і культурно-мистецькі заходи, що відбуваються у нашому обласному центрі. - В обласній філармонії, коли починається тривога, концерт або вистава зупиняється, і всім глядачам потрібно спуститися до укриття. У «Незламному хабі» такої потреби немає – це дуже зручно. Тут мені більше подобається, – ділиться враженнями запоріжанка Наталія.

Безпека Запоріжжя: фортифікації та укриття – у пріоритеті

Про це в етері телемарафону «Єдині новини» розповів голова ЗОДА Іван Федоров.
Наразі триває будівництво фортифікаційної лінії. Процес – під контролем Президента України Володимира Зеленського. Всі роботи обіцяють виконати в строк. Що стосується укриттів, то їх має бути більше. - Наразі обласна влада сфокусувала увагу на укриттях для школярів. Для цього будуть побудовані абсолютно нові інноваційні підземні школи. А також відремонтовані укриття в тих школах, в яких вони є, - зазначив очільник області.- Крім того, наразі впроваджуються системи укриттів у громадських місцях. Невдовзі обласна влада планує її презентувати мешканцям регіону. Область продовжує жити в умовах щоденних обстрілів ворогом об’єктів енергетичної інфраструктури. Енергетики роблять все можливе, щоб утримувати ситуацію стабільною. - Наразі аварійних відключень для людей по Запоріжжю та Запорізькій області немає. Але маємо бути до них готові!- стверджує Іван Федоров.- Мешканці й самі готуються: мають генератори, павербанки, запаси води та продуктів. У разі відсутності електропостачання протягом 4 годин відкриються Пункти Незламності: Понад 430 Пунктів Незламності готові до роботи на території Запорізької області. Стануть центрами інформування, спілкування, місцем, де можна зарядити телефони.

Про найближчу локацію Пункту Незламності у вашому населеному пункті можна дізнатися: Гаряча лінія ОВА +38 0800 503 508 Контактний центр міста Запоріжжя 15-80

ПОРАДИ ЗП Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії Щоб залишатися на зв’язку та мати доступ до інтернету слід дотримуватися простих правил. Вони допоможуть працювати, навчатися та спілкуватися з близькими попри дії ворога. Детальніше – в інфографіці. За інформацію Мінцифри

До слова

Захист цивільного населення в умовах збройних конфліктів – головний напрям меморандуму про співпрацю, який підписали керівництво Запорізької області та представники міжнародної організації CIVIK. Організація вже працює з п'ятьма громадами Запорізької області: Широківською, Вільнянською, Матвіївською, Павлівською та Михайлівською. Представники CIVIK збирають найкращі практики захисту цивільного населення і поширюють їх серед військових і цивільних. Співпраця передбачає проведення просвітницьких і навчальних заходів та участь населення у розробці ефективних механізмів захисту (евакуації, боротьбі з дезінформацією тощо). Сторони реалізують проєкт «Зменшення шкоди цивільному населенню в Україні шляхом співпраці з громадами та посилення цивільно-військового співробітництва». Наприкінці травня CIVIC планує оголосити грантовий конкурс на реалізацію безпекових проєктів у громадах. – Україна – єдина країна з такою інтенсивністю ведення бойових дій. НАТО дивиться на нас, світ дивиться на нас. На нашому прикладі ми можемо показати світові та навчити, як захищати цивільне населення, – підкреслила заступниця директора представництва CIVIC в Україні Катерина Галенко.

Підготувала Наталія Зворигіна, «Запорізька правда»