Пропало все. Що робити, якщо зник мобільний зв'язок та електрика Поради експертів Інститут масової інформації

14:43 18.12.2023

Кібератака на Київстар стала несподіванкою та спричинила багато складнощів в повсякденному житті українців. Не виключено, що аналогічні інциденти можуть повторюватися і з іншими операторами. Плюс можуть дадатися перебої з електрикою та блекаути через обстріли. Як підготуватися та зменшити наслідки — говоритимемо далі. Перше і найголовніше правило — навіть якщо ви не можете звʼязатися з вашими рідними через проблеми з електрикою чи зі звʼязком — це не означає, що вони в біді. У них просто немає зв'язку. Тому не варто накручуватися зайвий раз.

Мобільний звʼязок

1. Під час війни ми радимо мати sim-карти всіх мобільних операторів, які є на території України. Купіть, поповніть на мінімальну суму та активуйте. Не забудьте слідкувати за терміном дії номеру, щоб у разі потреби ним скористатися. 2. Електронна sim — це ще одна сімкарта, але не фізична. Це дозволить мати кількох операторів мобільного зв'язку в своєму мобільному. Електронну sim можна підключити в Монобанку, наприклад або на офіційних сайтах деяких операторів. 3. Під час війни є можливість перемикатися між операторами. Це допоможе у випадку, якщо ваш оператор вимкнений або з'єднання з ним дуже погане. Хоча, у випадку з Київстаром це не спрацювало. Щоб переключитися між операторами, потрібно: Вимкнути автовибір мережі. На iOS зайдіть в параметри > стільникові дані > Вибір мережі. На Android зайдіть в Налаштування > Мобільна мережа/підключення > Оператор; Знайти та виправити доступну мережу; Якщо не вийшло — вибрати іншу мережу з представлених. 4. Супутниковий телефон — це також хороша ідея, проте це дуже дорого і очевидно, що дозвонитися комусь, у кого немає мережі, буде неможливо. Ми радимо використовувати супутниковий телефон для відряджень у зони без інтернету та мережі для звʼязку із зовнішнім світом.

Інтернет

1. Заздалегідь попіклуйтеся про офісний чи домашній інтернет. Наберіть свого провайдера і дізнайтесь, чи можна провести у вас інтернет через оптоволокно. Такий інтернет за технологією GPON буде працювати і без електрики. Для цього лише потрібно мати джерело безперебійного живлення (екофло, потужний павербанк або генератор). Якість та надійність послуги по оптоволокну, як правило, вищі, ніж через традиційний мідний кабель. Для підключення послуги провайдеру необхідно буде завести у квартиру чи офіс новий оптичний кабель та встановити пристрій, який перетворить оптичний сигнал на інтернет-сигнал. 2. Старлінк також допоможе вам завжди мати інтернет, але це дороге задоволення. Проте ми рекомендуємо редакціям його мати.

Додатково

Завжди майте готівку, адже атака на банківські системи також може спричинити збій. Сума залежить від ваших потреб та планів. Радіо на батарейках допоможе бути в курсі подій та слідкувати за новинами. Дротові телефони. Це забутий спосіб звʼязку, але у випадку колапсу може бути помічним. SMS можна відправити з сайту мобільного оператора. Можливо, ця інформація також допоможе вам повідомити про себе. Не забувайте мати записані мобільні і стаціонарні номери телефонів у звичайному блокноті, бо у випадку відсутності інтернету і живлення, навіть при наявності стаціонарного телефону ви не зможете нікуди подзвонити, якщо не знаєте номерів. Це саме стосується і необхідних для вас адрес. Запишіть їх у ваш записник. Побудуйте і проговорить стратегію звʼязку і зустрічей з рідними, наприклад, хто до кого йде чи їде та через який проміжок часу. Особливо це стосується дітей. Вони мають знати маршрут, куди їм треба дістатися у разі чогось, мають мати простенький план в голові на випадок різних ситуацій. Як варіант, під час тривалого блекауту можна вирушити в дорогу і просто доїхати до місця, де вже буде ловити зв'язок. Для цього бажано наперед потурбуватись про бензин. Пам’ятайте, що під час війни ваша машина завжди повинна бути заправлена не менш ніж на половину бака. Пам’ятаймо про пункти незламності, які продовжують працювати, і до яких ви можете звернутися. Освіжіть в пам’яті карту найближчих пунктів, а краще наперед пройдіться і перевірте, чи всі послуги лишилися в силі з минулорічних блекаутів.