Тримайся! Шукай можливості та покладайся на себе!

07:11 06.03.2024

Чи можна започаткувати власну справу на прифронтовій території? Чи стане вона успішною? Історії людей, які намагаються тримати баланс і здійснюють свій внесок у економіку перемоги, надихають не здаватися під тиском обставин.

Жінки ущільнюють лави!

Коли чоловіки встали на захист рідної землі і змінили свої робочі місця на окопи, жінки мусили підхопити їх знамена, взявши управління сімейним бізнесом в свої руки. А декому довелося і започаткувати власну справу.
Вчителька музики із педагогічним стажем понад 30(!) років Наталія Городецька із Новомиколаївки Запорізького району у часи широкомасштабного вторгнення росіянців не розгубилася і започаткувала власну справу з підготовки дітлахів до школи. - Спочатку думала про домашнє музикування. Адже я сама піаністка і хотіла б давати приватні уроки. Та згодом змінила свій напрямок на іншу більш затребувану для нашого селища справу – підготовку діток до школи. Наразі у нас садочки закриті, що породило попит на таку послугу. Я вже багато працювала з дітьми та маю великий досвід, тому і ризикнула. Відкрила власну справу у березні 2023 року, скоро буду відзначати перший рік своєї підприємницької діяльності,- поділилась пані Наталія. Зараз жінка викладає уроки фортепіано у музичній школі, а у вільний від цього час займається навчанням дошкільнят у себе вдома, як фізична особа-підприємець. - На грантові кошти відкрила проєкт підготовки дітей «До школи з радістю!». Придбала обладнання: два столики з регуляторами висоти, які є зручними і економними у просторі, багатофункціональний пристрій з принтером, сканером і ксероксом, а також методичну літературу та конструктор. Наразі веду дві малокомплектні групи малечі віком 4-6 років. У кожній групі проходять по два півгодинні заняття два рази на тиждень. Для цього у мене вдома обладнана для занять окрема простора кімната, – пояснює жінка. – Ідея полягала в тому, щоб займатися не з однією дитиною, а одразу з декількома. З дітьми Наталія працює у декількох напрямках. По-перше, це розвиток дрібної та великої моторики і рухові вправи. По-друге, покращення комунікації та мовлення. По-третє, творчі заняття: малювання (переважно пензлем), аплікації, пластилін тощо. Крім того, вчителька розвиває у дітей логіку: навчає орієнтуватися у часі та просторі, сортувати предмети, дії, явища, а також рахувати до десяти, орієнтуватися у цифрах та геометричних фігурах. - Дуже багато працюємо із конструкторами, а також застосовую мистецькі форми роботи, щоб дітки творили, складали, викладали. Працюємо з пластиліном, сухим та мокрим піском. У дитсадочку це застосовувати складно, бо там багато дітей. А така малокомплектна група, як у мене, дає змогу займатися такими справами. Тобто ухил – на розвивальні мистецькі заняття. Також, звичайно, вивчаємо букви, звуки, їх коригування, наприклад «Л» і «Р», – ділиться секретами своєї справи пані Наталія. – До речі, весь вересень, жовтень та іноді в листопаді, коли дозволяла погода, ми займалися на свіжому повітрі. Я організовувала навчання на стадіоні, саме укріплювали ручки та ніжки. Тепер піаністка вміло поєднує педагогічну роботу і власну справу, а згодом планує розширюватися.
Запоріжанка Світлана Шептій професійно займається швейною справою з 1986 року. Власний бізнес офіційно розпочала у квітні минулого року. Спочатку Світлана починала як волонтерка – виготовляла речі для військових. Тепер, започаткувавши власну справу, вже у промислових масштабах шиє для армії. Зокрема, сумки-баули, розвантажувальні ремінно-плечові системи (елемент спецодягу для зручного носіння боєприпасів, додаткового спорядження і т.д.), аптечки, сумки для скидання магазинів, підсумки під гранати і магазини з набоями, сумки під планшети та ноутбуки, плащовики тощо. Участь у грантовій програмі «Розширення прав і можливостей жінок через освіту» допомогла їй успішно розвинути підприємницьку діяльність. На виграний грант у розмірі 30 тисяч гривень жінка придбала необхідне для роботи обладнання: швейну машинку та праску з парогенератором. Тепер має невеликий швейний цех у Запоріжжі. Спочатку їй безоплатно надавали приміщення в одному з навчальних закладів. Але після того, як туди стався «приліт» від окупантів, довелося переїжджати, винайняла інше приміщення. - Для військових багато виробів відправляємо як волонтери. У нас є декілька підопічних військових бригад, яким ми передаємо необхідне, а для інших – за символічну суму, щоб покрити кошти за матеріали. Також буває, що у нас закуповуються волонтери. Вони збирають гроші і передають нам, а ми замовляємо тканину, виготовляємо вироби та передаємо їм, – розповідає майстриня. – Окрім армійських речей, почали ремонтувати, реставрувати та виготовляти одяг для цивільних. Тобто, військовий напрямок у нас здебільшого волонтерський, а заробляємо вже на цивільному одязі.
Тетяна( із зрозумілих причин ми не вказуємо дані нашої героїні і не публікуємо її фото), підприємниця з 28-річним досвідом, приїхала до Запоріжжя з окупованого Молочанську у квітні 2022 року. У рідному місті мала власну пекарню. Також вона проводила дитячі майстер-класи з кулінарії, зокрема, навчала дітлахів готувати піцу. Все це, а головне – щойно придбане новісіньке обладнання, довелося залишити на окупованій території. Розпочати все з нуля на новому місці їй також допомогла гранотова програма. - Я отримала 180 тисяч гривень грантових коштів за програмою «Розширення прав і можливостей жінок через освіту», які спрямувала на технологічне облаштування для пекарні. Повністю закупили нове обладнання – піч, розстоєчну шафу (професійне обладнання для підготовки дріжджового тіста до випічки, – прим.) та прилади, які використовують у випіканні. Наприклад, тісторозкочувальну машину, тістоміс та іншу техніку, що спрощує і суттєво полегшує виробничий процес, – розповідає Тетяна. У невеликому новоствореному пекарському цеху виготовляють хліб, здобу і напівфабрикати. Наразі тут працюють три співробітники.
Колишня снайпера Юлія Матвієнко із Запоріжжя, після п’яти років служби демобілізувалась у 2019 році, коли стала багатодітною мамою. І започаткувала … пташину ферму. - Ми служили разом із чоловіком. До слова, він продовжує нести службу. Весь час на лінії вогню. Коли завагітніла двійнятами, мусила демобілізуватись. Бо і так весь час перебувала на фронті без жодної ротації. І двоє старших виросли практично без мене, - згадує Юлія. - Вдома почувалася наче не у своїй тарілці. Було дуже важко морально і психологічно. Врятувала ідея змінити квартиру у панельному будинку на приватний будиночок із городом. Зробила ремонт, народила молодших дітей і подумала: чому б не завести курей, щоб несли яйця. Завела спочатку десять курочок, потім ще десять, потім ще… Купила інкубатор. Так і закрутилось. Народилось підприємство «Мамина ферма». На сьогодні на фермі Юлії Матвієнко окрім курей є ще свині, кози. Реалізацію товару здійснює здебільшого за допомогою перекупників. На фермі працює разом з сином і найманим працівником. Ще одна людина трудиться в родинному магазині крафтової продукції «Солома», розташованого у центрі Запоріжжя біля Критого ринку. Продукція з брендом «Мамина ферма» має високий попит.

Хто допоможе?

Наведені приклади свідчать про успішність наших жінок у бізнесі попри м’яко кажучи несприятливі умови воєнного часу. Втім, кожна із героїнь каже, що окрім впевненості у власних силах, спиралася на допомогу інституцій громадського сектору, щонайменше, грантових проєктів. Один із таких проєктів «Розширення прав і можливостей жінок через освіту» у Запорізькій області реалізує благодійний фонд «Єдність за майбутнє».
Як зазначила голова правління БФ «Єдність» за майбутнє» Тамара Огородова, успіх проекту полягає не стільки у наданні учасницям шансу здобути грант на реалізацію свого бізнес-плану, як у ефективних навчальних тренінгах з тем самозайнятості та відкриття власного бізнесу для жінок і дівчат з вразливих груп. Онлайн-семінари, організовані в рамках проєкту, допомогли жінкам зрозуміти, як розпочати власну справу, юридичні, психологічні та гендерні аспекти пошуку роботи та ведення власного бізнесу. - Спочатку зібрали100 заявок від бажаючих взяти участь у проєкті. Але зважаючи на великий інтерес до програми, відкрили додатковий набір, - згадує пані Тамара.- Пріоритет надавали багатодітним матерям, одиноким жінкам, які виховують дітей, жінкам з числа внутрішньо переміщених осіб, з інвалідністю та хронічними захворюваннями, із сімей, де є дорослі або діти з інвалідністю, постраждалим від гендерно зумовленого насильства, або із числа ЛГБТ+ спільноти. Слухачкам курсу викладали основи бізнесу і маркетингу, а також навчали веденню власної справи. А за результатами навчання учасниці представляли власні бізнес-плани, кращі з яких отримали грантове фінансування. Ще однією інституцією громадського сектору, яка надає ефективну підтримку представникам малого і середнього бізнесу у Запоріжжі є Запорізька торгово-промислова палата. Після початку повномасштабної військової агресії рф вона не припиняла діяльності з експертної і сервісної підтримки бізнесу.
- Експерти ЗТПП фіксують та оцінюють пошкоджене майно, обладнання, виконують розрахунки упущеної вигоди, проводять попередню ідентифікацію товарів військового призначення у галузі державного експортного контролю, - зазначив віцепрезидент Запорізької ТПП Андрій Куц.- Продовжуємо надавати послуги з засвідчення форс-мажорних обставин, оформлення висновків про істотну зміну обставин (hardship), сертифікації походження товарів, митного декларування, товарознавчої, цінової експертизи, експортно-імпортного консалтингу. 90% наших послуг сьогодні можна замовити за допомогою онлайн-сервісів. Окремий напрям роботи – допомога у виході на зовнішні ринки. Консультуємо на всіх етапах експорту, допомагаємо презентувати продукцію на міжнародних онлайн-майданчиках. Також фахівці ЗТПП для підприємців регіону проводять навчальні заходи з теми податків, логістики, митних процедур, маркетингу. За період з початку широкомасштабного вторгнення до таких заходів долучилися більше 2500 учасників.

Українські жінки, які ведуть підприємницьку діяльність під час активних воєнних дій, можуть подати заявку на Конкурс «Створено жінками — 2024» від Франко-української торгово-промислової палати. Переможниця премії отримає 150 тис. грн на розвиток власної справи, членство у Франко-українській торгово-промисловій палаті та поїздку в Париж.

На яку державну підтримку можуть розраховувати підприємці-початківці?

- Докладаємо максимум зусиль, щоб різні соціальні групи та категорії населення отримали повну інформацію про можливість відкриття власної справи, для створення умов для розвитку малого та середнього бізнесу – це головна мета Запорізького обласного центру зайнятості. Наголошую, основна умова отримання грантових коштів – створення робочих місць, сплата податків та провадження господарської діяльності, - зазначає його очільниця Ірина Дудник. За словами посадовиці, тривають державні програми «Власна справа» і «Гранти ветеранам, людям з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей» в рамках проєкту єРобота. Запорізькі підприємці активно беруть участь у програмах, чим підтверджують важливість розвитку підприємництва у воєнний час. «Власна справа» допомагає розвинути не лише наявний бізнес підприємцям, але й доступна будь-якій людині, яка бажає започаткувати свою справу. - Загалом з початку дії програм ухвалено 260 позитивних рішень про надання мікрогрантів на суму 61 млн грн та працевлаштовано 240 працівників, – розповіла Директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік. У січні 2024 року позитивні рішення щодо надання мікрогрантів на створення бізнесу отримали вже 20 заявників, з-поміж них 2 внутрішньо переміщені особи, 3 – ветерани, учасники бойових дій».

Тож грантові програми від держави – це гроші, які допоможуть втілити бізнес-ідеї: «Власна Справа»: передбачає гранти для підприємців: від 50 000 до 250 000 гривень на старт або розвиток власного бізнесу. Гранти для ветеранів та членів їхніх сімей: від 250 000 до 1 000 000 гривень на старт або розвиток «ветеранського» бізнесу. Подати заявку на отримання гранту за будь-якою програмою можна через портал Дія. Якщо у вас виникають запитання, звертайтесь до Сontact-центру Запорізького обласного центру зайнятості за тел: 0 800 33 67 28

Експертна думка

Іван Саранцев, в.о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області:

- У січні представники запорізького бізнесу зареєстрували у податковій службі 584 програмні РРО та 193 класичні касові апарати. Порівняно із січнем 2023 року динаміка підключень нових РРО та ПРРО зросла майже у два з половиною рази. За перший місяць року запорізькі компанії і підприємці сплатили до державного бюджету 481 мільйон гривень податку на додану вартість. Порівняно із показниками січня минулого року надходження зросли на 227 мільйонів гривень. У загальних доходах держбюджету частка ПДВ перевищила 52 відсотки. Ці дані свідчать про життєздатність малого і середнього бізнесу у нашому прифронтовому регіоні.

Андрій Куц, віцепрезидент Запорізької ТПП:

- Попри повномасштабну війну і тимчасову окупацію значної частини Запорізької області, бізнес продовжує працювати і розвиватися. За даними Запорізької обласної військової адміністрації, у 2023 році у регіоні продовжують активну діяльність 71,2 тис. суб’єктів підприємництва, з них: 7,2 тис. – юридичних осіб та 64 тис. – ФОП. З початку повномасштабної війни за межі територій області релоковано майже 3,3 тис. активних підприємств.Про часткове відновлення економічної активності підприємств області свідчить збільшення протягом року кількості найманих працівників – на понад 30 % (з 62,7 тис. осіб у І кварталі 2023 року до 84,4 тис. осіб у ІV кварталі). Затребуваними підприємцями наразі є програми фінансової, консультаційної, експертної підтримки. Так, з початку 2023 року підприємці Запорізької області отримали кредитів за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» на суму 828,88 млн грн (по всій Україні – понад 90 млрд грн). На сьогодні в області продовжує діяти Комплексна програма розвитку малого і середнього підприємництва в Запорізькій області на 2021-2024 роки. Серед виконавців якої – і Запорізька ТПП.

Олена Кондратюк, народна депутатка України, віце-спікерка ВРУ( на форумі «Жінки. Бізнес.Відновлення», 1-2.березня 2024 року, м.Київ):

- За останній рік попри війну в Україні відкрили 54 тисячі підприємств малого і середнього бізнесу. Кожна друга із їхніх засновників – жінка. Це позитивна тенденція. Успішні історії надихають. Задача держави забезпечити їм можливості для розвитку, масштабування своєї справи. Бачимо достатньо викликів, які мусимо подолати. Маємо навчитися не боятися ризикувати, брати відповідальність за бізнес, за великі грошові ресурси. Разом з тим треба укріпити довіру з боку людей – до держави, до законів, з боку держави – до людей. Ми над цим працюємо. Розраховуємо на себе! Віримо, що самі справимось!

Оптимістичне: майже 80% українських підприємців планують розширювати бізнес у 2024 році

У 2024 році майже 80% українських малих і середніх підприємств планують розширювати бізнес та залучати кошти у розвиток. Про це свідчать результати опитування Індекс настроїв малого бізнесу за 2023 рік, яке провела Європейська Бізнес Асоціація в рамках проєкту Unlimit Ukraine за підтримки OLX Україна та ПриватБанку, а також інформаційної підтримки Міністерства цифрової трансформації України, Офісу з розвитку підприємництва та експорту та Дія Бізнес.

Підготувала Наталя Зворигіна, «Запорізька правда»