USAID надасть 36 млн грн грантів на модернізацію зрошувальних систем

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) розпочала прийом концепцій проєктів на одержання субгранту для впровадження нових технологій зрошення, енерго- та водозберігаючого обладнання та автоматизації зрошення у пілотних організаціях водокористувачів.

Про це говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України. Діяльність за цими субгрантами передбачає розробку та реалізацію 2-х пілотних проєктів для організацій водокористувачів у Одеській та Черкаській областях у районах, де зараз не ведуться бойові дії та де є потреба у відновленні або модернізації зрошувальних систем. Територія обслуговування одного пілотного проєкту має становити не менше 200 га. Програма USAID AГРО планує надати до 36,6 млн грн за допомогою 2-х субгрантів (до 18,3 млн грн на один субгрант одній організації водокористувачів). Остаточна сума залежить від діяльності в межах договору субгранту та остаточних переговорів. Одержувач має підтвердити спроможність дольової участі у фінансуванні субгранту на рівні не менше ніж 30% від загального бюджету субгрантового проєкту. Субгрант надається для проведення робіт на існуючих (облікованих) зрошуваних землях або таких, на яких в попередні роки проводився полив та розташовані/були розташовані зрошувальні мережі. Кошти субгранту не можуть бути використані для кредитування, будівництва зрошувальних мереж, оцінки впливу на довкілля, придбання чи оренди автотранспорту. Земельні ділянки учасників проєкту мають бути зареєстровані в Державному земельному кадастрі, а права на них зареєстровані в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (у разі оренди зазначити дату її завершення), відомості про виробників сільськогосподарської продукції, які беруть участь в організації водокористувачів або ініціативної групи, внесені до Державного аграрного реєстру відповідно до вимог законодавства. Субгрантова діяльність може включати: ⋄ модернізацію насосної станції; ⋄ придбання/заміну дощувальної техніки; ⋄ будівництво інфраструктури краплинного зрошення; ⋄ встановлення системи водообліку; ⋄ заміну зрошувальних трубопроводів; ⋄ проведення протифільтраційних заходів на відкритих каналах; ⋄ придбання обладнання для обслуговування зрошувальної мережі; ⋄ облаштування системи дистанційного управління поливом; ⋄ облаштування системи моніторингу вологості ґрунту; ⋄ будівництво поливу для тепличного комплексу; ⋄ облаштування сплінклерного поливу для саду. Наведений перелік не є вичерпним і може доповнюватися або скорочуватися відповідно до потреб організації водокористувачів. Заявникам необхідно на адресу agro.subawards@chemonics.com підтвердити свою присутність на онлайн-семінарі USAID АГРО 16 листопада 2022 р. з 11.00 до 13.00, надіславши ім’я учасника, назву організації, електронну адресу учасника та його номер телефону (реєстрація до 18:00 14 листопада 2022 р.). Цей семінар дозволить прийнятним і зацікавленим заявникам поставити питання стосовно ЗПЗ і отримати вказівки щодо порядку заповнення аплікаційної форми.
Надсилати усі питання щодо цього ЗПЗ на ім’я Володимира Наконечного, керівника відділу субгрантів і контрактів, до 18:00 17 листопада 2022 року. Надсилати концепції проєктів (включаючи бюджет та супровідну документацію) до 18.00 30 листопада 2022 року. Джерело