Як відновлюється та адаптується український бізнес: результати дослідження

Дія.Бізнес публікує результати дослідження стану та потреб українського бізнесу за секторами станом на вересень 2022 року.

Від наслідків війни найбільше постраждали сфери будівництва, машинобудування, туризму. А найбільше зростання спостерігається серед галузей сфери охорони здоров’я, транспортних та поштових послуг, ресторанного бізнесу. Стан бізнесу по відношенню до 24.02.2022 року Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну та тимчасової окупації територій, частина бізнесів були змушені евакуюватись або зовсім зупинити свою роботу, деякі були фізично знищено. За результатами опитування в Україні постраждали ті сфери, які потребують найбільших інвестицій або пов’язані з логістикою: будівництво, машинобудування, туризм. Так, найбільший відсоток підприємств, які повністю або частково зупинили роботу, сягає 84% у галузі туризму, 70% – у ЗМІ, 58% – у будівництві, 50% – у машинобудуванні. Також постраждало сільське господарство – 40% та сфера операцій з нерухомим майном – 53%. Про відсутність суттєвих змін заявили 31% представників сфери охорони здоров’я, 25% представників сфери легкої промисловості та 17% представників ІТ-галузі.
Стан ділового середовища Індекс активності бізнесу UBI (Ukrainian Business Index) показує активність бізнесу, його спроможність нарощувати товарообіг, створювати робочі місця. Якщо показник нижчий від 50, то показує негативні очікування бізнесу від подальшого розвитку подій. Чи відбулася релокація бізнесу? Український бізнес переважно не проводив релокацію, в середньому за всіма галузями показник нерелокованих підприємств становить 60-70%. Серед компаній, які все ж таки провели релокацію переважно або повністю за кордон: 10% – ІТ-сектор, 6% – охорона здоров’я та надання соціальних послуг, 4.5% – надання професійних послуг, маркетинг та дизайн. Переважно бізнес не проводив релокацію, а серед релокованого бізнесу більшість лишилася в межах України, переїхавши в іншу область. Докладніше про результати дослідження, прогнози та стратегії – за посиланням