До річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну в Києві презентували документальний фільм «Свобода у вогні: боротьба України за свободу»

12:19 06.03.2023

Фільм є продовженням номінованого на «Оскар» проєкту «Зима у вогні» (Winter On Fire: Ukraine's Fight for Freedom)

Відбувся допремʼєрний показ документальної стрічки «Свобода у вогні: боротьба України за свободу» (Freedom on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom) американського кінорежисера Євгена Афінеєвського. Спеціально для цього було змонтовано режисерську версію, куди увійшли кадри, відзняті на початку 2023 року. Захід відвідав сам режисер Євген Афінеєвський, команда проєкту, представники дипломатичного корпусу, журналісти, медійники, військові, а також Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. У фільмі представлено глибокий погляд на гуманітарну кризу в Україні, викликану повномасштабним вторгненням росії, де розповідається про дітей, матерів, солдатів, лікарів, художників, волонтерів, священиків та журналістів, які змінюються, спостерігаючи безперервні руйнування та кровопролиття. Водночас фільм наголошує на мужності та лютій рішучості українського народу відстоювати свою Батьківщину до «останньої краплі крові». Українці виявляють співчуття і стійкість, навіть коли оточені смертю та руйнуваннями та стають свідками військових злочинів.

«Україна є щитом для всього Європейського Союзу від російського імперіалістичного агресора та український народ б'ється у цій війні за свободу та демократію всього світу», – прокоментував режисер Євген Афінеєвський. За його словами, за перші 5 місяців повномасштабної війни вдалося зібрати команду з 43 операторів та 9 режисерів монтажу. До зйомок приєдналися десятки людей, а понад сто героїв поділилися своїми історіями.

На 79-му Венеційському міжнародному кінофестивалі фільм «Свобода у вогні: боротьба України за свободу» отримав премію Kineo Award. Також стрічку було відзначено на Міжнародному кінофестивалі в Торонто, Міжнародному кінофестивалі в Хемптоні, Мілл-Веллі, Міжнародному кінофестивалі в Сіетлі DocFest (закриття), кінофестивалі SCAD Savannah, DOCNYC, Будапештському міжнародному фестивалі документального кіно, Стокгольмському міжнародному кінофестивалі, Токійському міжнародному кінофестивалі, Міжнародному фестивалі документального кіно Ji.glava (Чехія), Movies on War Film Festival (Норвегія) та Eastern Neighbours Film Festival (Нідерланди). Freedom on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom також здобув премію Фонду родини Бріццолара, якою відзначають кінороботи на теми конфліктів та їхнього вирішення, нагороду «Сила кіно» (Мілл-Веллі), а також першу премію SCAD Daring Documentarian Award, будучи номінованим на нагороду Critics Choice Documentarian Award у категорії «Найкращий політичний документальний фільм».
Посилання на трейлер фільму «Свобода у вогні: боротьба України за свободу»: https://www.youtube.com/watch?v=oHxRIonaqao