«Fashion ПРОРИВ» : запорізькі модельєри вразили столицю

13:52 21.05.2024

Інноваційну колекцію вишитого одягу «Запоріжжя - місто вільного роду» представили на VII Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності серед закладів П(ПТ)О швейного профілю «Fashion ПРОРИВ» у столиці викладачі і вихованці Запорізького вищого училища моди і стилю і посіли друге місце серед 53-х учасників.

Організатори конкурсу наголосили, що в сучасному світі, де тренди й технологічні досягнення галузей змінюються з шаленою швидкістю, вишивка є символом української нескореності, свободи і сили духу. Темою цьогорічного конкурсу стала «Українська вишивка — світовідчуття нації закодоване на полотні».

Колекція «Запоріжжя - місто вільного роду»:автентичність і унікальність

- Запорізький край – це втілення нерозривного взаємозв’язку минулого, сучасного і майбутнього, а Запоріжжя - унікальне місто, громадяни якого віками виховувались на найкращих традиціях волелюбного запорізького козацтва, української культури і свободи творчості.Саме ця ідея надихнула нас на створення 5-ти комплектів подіумного жіночого вбрання, в якому поєднались національні мотиви, класичний стиль і сучасні тренди. Всі вироби колекції об’єднані загальною дизайнерською тематикою щодо використаних матеріалів, кольорових сполучень, силуетних форм, базових конструкцій, оздоблення. Однак, кожен виріб має свій неповторний характер! –зазначила одна із авторок колекції-заступниця директора училища Наталія Бабаєва. Сукні, блузи та брюки виконані з льону-габардину та атласу пастельних тонів у гармонійній колаборації з вишуканими принтами, на яких відображені історичні та культурні перлини міста – історико-культурний комплекс "Запорозька Січ" на острові Хортиця, проспект Соборний, романтичні водограї. Родзинкою кожного виробу колекції є їхнє оздоблення оригінальним орнаментом, що створений за допомогою комп’ютерної вишивки та друку на тканині. До того ж, друковані малюнки на тканині містять елементи ручної вишивки. У вишивках використана українська національна символіка, а саме: мальва – символ любові до землі, народу, рідного дому; ромашка, яка символізує кохання, ніжність і вірність; калина – символічна ознака любові, багатства, краси, материнства та продовження українського роду; півень – захисник від зла, провісник нового світлого дня, перемоги добра над злом. Знаковим для нас, українців, є використаний в одній із суконь образ берегині Оранти – найдавніший зразок захисного оберега, символ матері-природи та жінки-матері, що вважається генетичним кодом нашого народу. Поєднання якісних тканин, сучасного крою і етно-стилістичних силуетів, особливих оздоблювальних деталей у кожному з виробів колекції створюють неповторний жіночний та витончений образ сучасної українки-запоріжанки, яка разом з іншими українцями відстоює свободу нашого роду і рідної землі.

Друге місце – це справжня перемога

В ході гострих дискусій журі таки визначили трьох переможців у кожній з номінацій. Особливо запекла боротьба була між першим та другим місцем у номінації «машинна вишивка» — Запорізьким вищим училищем моди та стилю (колекція «Запоріжжя — місто вільного роду») та Луцьким центром професійно-технічної освіти (колекція «Зв’язок поколінь»). Запоріжці представили дивовижної краси сукні з накидками, безрукавками та модернізованими плахтами в пастельних кольорах. Одяг прикрасили принтами, на яких відображені перлини міста — історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» на острові Хортиця, проспект Соборний та інші знакові місця Запоріжжя. Це все оздоблено машинною і ручною вишивкою. Але перемогу таки віддали волинянам. Їхня колекція базувалася на ідеї апсайклінгу — виготовлення нових речей із вживаних, старих, їх осучаснення. А оздоблення блузок, сорочок, штанів українським орнаментом та цитатами Лесі Українки, виконаних машинною вишивкою, надало їй унікального образу. Усі вироби легко поєднуються з різними елементами одягу. - Своє друге місце вважаємо справжньою перемогою. Для нас це реальний прорив на верхівку фен-моди, - пишається пані Наталія. - Ми показали досягнення своїх вихованців. А виробники одягу охоче беруть до себе випускників училищ та коледжів, які проявляють себе у таких конкурсах. Для це шанс показати свої можливості, а також запросити випускників шкіл на навчання - здобути професію з якою ніколи не буде проблем із працевлаштуванням.

Бекстейдж: як готували колекцію

Запрошуємо заглянути за лаштунки і побачити, як в училищі моди і стилю готували колекцію «Запоріжжя - місто вільного роду»

Заслужена нагорода - диплом за друге місце у VII Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності серед закладів П(ПТ)О швейного профілю «Fashion ПРОРИВ»

Підготувала Наталія Зворигіна, Запорізька правда Фото: Олександр Прилепа