Маскувальний арт Валентини Вінниченко

00:08 08.04.2024

Запоріжці, які цікавляться історією рідного міста, добре знають Валентину Вінниченко, гідесу «Під парасолькою». З 2014 року вона займається ще однією дуже корисною справою - плете маскувальні сітки. Прикметно, що волонтерська група, в якій вона працює, теж має бренд «Під парасолькою».

Про те, як із рибальської сітки і клаптиків тканини невтомними жіночими руками виготовляються маскувальні сітки для потреб наших військових, Валентина Степанівна розповіла журналістам в Центрі журналістської солідарності. Вона пригадала, що перші сітки розміром 42 кв.м були важкі - 32 кг. Зараз їхня вага лише 6,5 кг. Змінилися матеріали і технологія виготовлення. Сітки проходять тестування за участю військових. Вони повинні задовольнити вимоги бійців, адже від цього залежить їхнє життя і збереження техніки. В залежності від пори року сітки бувають зелені, жовті, білі. А сітки волонтерської групи «Під парасолькою» є ще й справжніми витворами мистецтва. Це сітки-картини «Розлючена вишиванка», «Україна», «Розвідники в квітах». До речі, сітка «Україна» була продана на аукціоні. Кошти за неї спрямували для потреб ЗСУ. В плетінні сіток-картин використовуються тканини 18-32 кольорів і відтінків. Помилуватися творами запорізьких волонтерок можна буде на виставці «Маскувальний арт», яка зараз готується.
Про незвичайні сітки-картини запорізької волонтерської групи «Під парасолькою» завдяки журналістці із Луцька Людмилі Приймачук дізналися на Волині. Людмила причетна до екскурсійної справи. В один із приїздів до Запоріжжя познайомилася з Валентиною Вінниченко і її донькою Катериною. За фахом Катя інженер-технолог легкої промисловості. Запропонований нею метод нарізання тканини для маскувальних сіток визнаний найбільш ефективним. Людмилу Приймачук вразили сітки запорізьких майстринь. Про їхню роботу, творчий підхід до справи, прагнення допомогти нашим захисникам журналістка пише в різних волинських і зарубіжних виданнях. На її запрошення Валентина Вінниченко побувала в Луцьку, де провела презентацію запорізьких екскурсійних маршрутів. У жінок є нові творчі задуми. Вони готові їх реалізувати. - Запорізький ЦЖС подарував нам спілкування з відомою запорізькою гідесою, волонтеркою Валентиною Вінниченко, - каже Наталія Стіна. – Масштаби їх праці просто вражають: за 10 років війни волонтери з об’єднання «Під парасолькою» сплели для військових півмільйона квадратних метрів маскувальних сіток, виготовляють костюми – «кікімори» та чохли на шоломи. Але найбільше вразила їхня новація - створення картин-сіток, виконаних в унікальній техніці. Зустрічі з такими цікавими людьми завжди надихають на нові рішення та мотивують для подальшого розвитку. Ніна Деркач, фото Дар’ї Зирянової