Нагороди за стійкість вручили запорізьким журналістам на Медійному Конгресі

20:40 16.10.2024

Після дворічної перерви Медійний Конгрес, організований Асоціацією «Незалежні регіональні видавці України», за підтримки партнерів, повернувся, об’єднавши представників незалежних регіональних медіа для обміну досвідом, ідеями та практичними кейсами. У цей непростий час, коли безпека залишається пріоритетом, запит на такі зустрічі надзвичайно високий.

На початку Конгресу всі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх загиблих на війні внаслідок російської агресії проти України. Серед них, на жаль, — і наші колеги, журналісти, редактори, відеооператори. Конгрес став не тільки платформою для обговорення актуальних медійних викликів, але й можливістю для учасників отримати підтримку від колег та міжнародних експертів. Понад 120 учасників - головні редактори і редакторки регіональних сайтів, газет, видавці, власники медіабізнесів - зібралися у Львові, 30 із них — це спікери-практики та панелісти. Загалом було чотири тематичні потоки — «Тренди», «Контент та маркетинг», «Соціальні мережі», «Монетизація». Понад 13 годин «живого» та дієвого спілкування. Асоціація «Незалежні регіональні видавці України» співпрацює з європейськими колегами, тому змогла привести і продемонструвати на XIII Медійному Конгресі найкращий європейський досвід. Про тренди розповідала президентка Всесвітньої асоціації видавців новин Ladina Heimgartner. Вона детально описала світові цінності й тенденції, за якими ідуть медіа, про впровадження ШІ та виклики з ним пов’язані. Andre Støylen, CEO, із Amedia Foundation з Норвегії поділився успішними кейсами для монетизації контенту. Jon Hammerfield, засновник Labrador CMS, Норвегія — продемонстрував інноваційну програму, яка дозволяє зробити сайти технічно привабливими. Randi Sireen Øgrey, директорка Норвезької асоціації медіабізнесу, приїхала, аби підтримати та надихнути. Приємною і несподіваною була участь у медійному заході Helene Sand Andresen, Надзвичайного і Повноважного Посла Норвегії в Україні. Дуже чітка та щира підтримка боротися до тих пір, доки не буде деокупований кожен клаптик української землі – таким був сильний меседж від пані Посла, що відгукнувся в серці кожного з присутніх. Серед українських спікерів й спікерок, які поділилися досвідом, знаннями та надихнули інших бути сильними та рухатися вперед, - Українська правда, Liga.net, Суспільне, Texty.org.ua, Bihus.info, РІА Медіа, DOU, Кордон Медіа, Кременчуцький Телеграф, Агенція медійного росту «Або», Має сенс, Свідомі, Суспільне Чернігів, KOLO News, Publicis Groupe Ukraine, Район.in.ua та інші.
Сім редакцій були відзначені нагородою Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» - «За світло в темряві та професійну стійкість». Це команди місцевих медіа, хто продовжує світити інформаційним променем у цей складний час, хто не припиняє розповідати історії про людську відвагу і незламний дух, хто доносить правду до світу, незважаючи на будь-які перешкоди. Серед них — медійники із Запорізького краю: газета «МІГ» й її сайт редакція газети «Трудова слава» (сайт «Новини Оріхова — Трудова слава»). Високу професійну відзнаку отримали керівники видань Геннадій Дерибас та Світлана Карпенко. - Безумовно, працюючи в таких умовах, як всі ми зараз, кожна команда незалежного регіонального медіа - це команда професіоналів, які заслуговують на відзнаку! Цього року ми відзначили ті редакції, котрі в часи найглибшої інформаційної темряв стали для своїх громад та світу світлом. Хто впав, але відновився, хто далі не просто йде, а біжить, стрибає та летить. Вітаю та дякую за професійну стійкість!», - зазначила виконавча директорка Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» Оксана Бровко, яка є, до речі, уродженкою Запорізької області, м. Оріхів. Наталія Вадимова