Творча родина Запорізького фахового музичного коледжу поповнилася експериментальним колективом – ансамблем « MISTERIA NOVA»

06:54 24.12.2023

У Запорізькому Центрі журналістської солідарності в рамках проекту «Арт-терапія» відбулася творча зустріч з директором комунального закладу «Запорізький фаховий музичний коледж ім. П.І. Майбороди» Сергієм Пелюком, заслуженим працівником культури України, кавалером ордена князя Ярослава Мудрого. Творчі стосунки та зустрічі у запорозьких журналістів та музикантів склалися задовго до війни, майже жоден захід медійників не обходився без участі та за допомогою творчих колективів та адміністрації закладу. Благодійні акції «Рука допомоги», професійні журналістські свята, фестивалі, конкурси, знакові заходи Запорізька обласна організація НСЖУ постійно проводила у стінах музичного коледжу разом з оркестрами та ансамблями закладу. Тому журналісти з задоволенням поспілкувалися з Сергієм Олександровичем, який розповів про те, як зараз, в складних умовах, працює педагогічний колектив та навчаються студенти, які новини відбулися за той час, поки ми не бачилися з нашими друзями.

Багатогранна особистість, людина широкого творчого та адміністративного потенціалу Сергій Пелюк, закоханий в свою професію, вже 21-й рік очолює навчальний заклад, невтомно перебуває в пошуку сучасних новацій в освітній і творчій діяльності. За фахом він баяніст - концертний виконавець, ініціатор та організатор всеукраїнського конкурсу «Баянне коло на Запоріжжі», автор та керівник інструментального квінтету «МІСТЕРІЯ», неповторне тембральне звучання якого підкорювало як українських слухачів так і за кордоних. Лауреат міжнародних конкурсів квінтет «МІСТЕРІЯ» отримував овації і на сході України (2016р), і в м. Ланчіано (Італія, Гран-прі конкурсу акордеоністів-баяністів 2019р). - За понад 90 - річний період існування навчального закладу його випускниками стали біля 5 тисяч музикантів, - говорить Сергій Олександрович. - Серед них відомі музиканти-інструменталісти, оркестрові і хорові диригенти, викладачі музичного виховання. Випускники коледжу складають основу академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії, музично-драматичного театру ім. В. Магара та Театру молоді. Студенти коледжу щороку здобувають звання лауреатів та дипломантів міжнародних та всеукраїнських конкурсів, а надалі продовжують навчання в провідних музичних вузах України та Європи. Випускників коледжу знають не тільки в Україні, а й далеко за її межами: у Німеччині, Польщі, Канаді, Ізраїлі, Австралії, США. Повномасштабне вторгнення росіян в Україну та окупація значної частини Запорізької області внесло свої корективи: навчається 125 студентів (раніше 230) у змішаному форматі. Загальноосвітні дисципліни викладаються дистанційно, предмети професійного напрямку, як і раніше, наживо. - Не можна отримати фахового володіння інструментом і співом у «відеоформаті». Навчання музиці - це робота не тільки пальців, або речового апарату. Це дихання, емоції, розуміння і співпраця з диригентом, викладачем, один з одним. Нашим студентам від 15 до 19 років. Складний вік. І ми завжди поруч. Для музиканта важливо все: подача себе в музиці, вбрання, стиль, манери. Все це і є мистецтво, якому ми навчаємо хлопців і дівчат, - ділиться Сергій Олександрович. В цьому році у коледжі створили експериментальний колектив – ансамбль « MISTERIA NOVA» під керівництвом Сергія Пелюка. Ансамбль складається з 12 студентів від другого до четвертого курсів: 4 скрипки, 4 баяни, рояль, бас та ударні. Перша концертна програма - це восім номерів американського композитора Лероя Андерсона. Твори з гумором, музичними «приколами» та саморобними інструментами дуже сподобались студентам. Презентація нещодавно відбулась при повному залі коледжу. Присутнім на зустрічі журналістам теж пощастило подивитись деякі фрагменти концерту у запису, насолодитися бездоганним виконанням молодих артистів веселих п`єс «Вальсуючий кіт», «Балет для наждачного паперу» та джазових композицій з імпровізаціями. Наталія Вадимова, Світлана Костюк, Олена Морозова, фото Дар’ї Зирянової.