У Запоріжжі побачили: ляльки-мотанки взяли Україну в обійми

17:02 10.02.2024

У Запорізькій обласній бібліотеці для юнацтва медійників з Центру журналістської солідарності гостинно зустріла Олена Ольшанська, координаторка виставки «Мапа України «Обійми». Це волонтерський проєкт, в якому взяли участь справжні патріоти, небайдужі до долі країни, що перебуває у воєнному стані.

Це треба побачити - мапа розміром 2×3м,де розміщено 71 ляльку- мотанку, які виготовили 58 майстринь. Ляльки-мотанки представляють всі регіони України, в тому числі тимчасово окуповані території. Серед ініціаторів та учасників проєкту є й вимушені переселенці,як наприклад, Оксана Муравльова, громадська активістка. У 2014 році переїхала до Краматорська, а у 2022 - на Тернопільщину. Кожна з робіт лялькарок зображає як жіночі, так і чоловічі постаті, по-своєму оригінальні, відрізняється вбранням, розміром та вишивкою, матеріалом, з якого зроблена. Кожна лялька зв’язана з конкретною областю України, відрізняється і розміром, відповідально площі регіону. Для Запорізької області ляльки-мотанки виготовляли Ганна Некрилова (лялька «Вільняночка»), Юлія Соловйова (лялька «Запорізький козак»), Олена Соколова (лялька «Запорізький козак» – символ Запоріжжя) та Вікторія Дев’ятко (лялька «Запорізька козачка» і лялька «Запорізький степ»). Цікаво, що на мапі представлені і «брати наші менші» - різні птахи, коні, собаки та інш. Журналістка-переселенка з Енергодару Алла Шамрай сама виготовляє лялькі-мотанки. Вона поділилася враженням від виставки. - Не знаю й як, несподівано, в світ моїх захоплень прийшла лялька-мотанка. А може вона завжди незримо була зі мною? Ще з раннього дитинства? Коли одного разу моя бабуся Шура навчила робити ляльку-пеленашку з намальованим обличчям? Навчила, а потім мала клопіт, бо всі її спідниці і хустки ризикували перетворитись у чергову лялю. -Тільки одяг не займай!- сварила бабуся і, врешті-решт, діставала зі скрині вбрання для майбутніх мотанок улюбленої, на той час єдиної, онуки. В кінці минулого року, переробивши купу ангелів з фоамірану для друзів і колег із Запорізького Центру журналістської солідарності, «загуглила» майстер-клас, щоб навчитись зробити гнома, і випадково натрапила на відео про мотанку-десятиручку, яка ніби допомагає господиням поратися з домашніми та іншими справами. «Така й мені потрібна,» - подумала і... зробила. Потім ще й ще для друзів на день народження... В решті-решт зацікавилась історією українських мотанок і... розгубилися: виявляється їх безліч у різних країнах. Хоча впевнена, що наша має найдовше життя!
Захотілось, як кажуть, доторкнутися до мотанок іменитих майстринь України, а тут така нагода! Ціла мапа України з ляльками-мотанками всіх регіонів виставлена в обласній дитячій бібліотеці, і всі бажаючі мають нагоду майже до кінця місяця споглядати цю неймовірну красу, познайомитись з творчістю майстринь, які заочно об'єдналися і виготовили її під умовною назвою «Обійми». Тож із задоволенням разом із колегами Запорізького Центру журналістської солідарності відвідала бібліотеку і послухала захоплюючу розповідь Олени Ольшанської про особливості ляльок-мотанок з різних регіонів нашої єдиної України. Знайшла тут відповіді на багато своїх запитань: яка мотанка «правильна», яка інтер'єрна, а яка може бути оберегом, що означає хрест на обличчі ляльки, як пов'язати хустину, як зробити щоб вона стояла... Для мене це ще й практичні поради, які можна застосувати при виготовленні моїх майбутніх ляльок. Доречі: ця величезна мапа зі своїм ляльковим населенням подорожує по країні і наступна її зупинка - місто Дніпро. Тамара Курочкіна. Фото Дар’ї Зирянової та Алли Шамрай