Вшанувати Героя

19:40 10.10.2024

В Центрі журналістської солідарності Запоріжжя відбулася презентація книжки запорізького журналіста Миколи Бордюжі «Віденська весна гвардії капітана Баранова». Автор на основі офіційних документів і спогадів сучасників простежує життєвий і бойовий шлях запорізького Героя Радянського Союзу Василя Андрійовича Баранова.

Василь Баранов рано залишився сиротою. На початку тридцятих років минулого століття працював механізатором у сільськогосподарській комуні «Червоний маяк» колишнього Куйбишевського району. В 1936 році його призвали в Червону армію. З тих пір життя Василя було пов'язане з військовою службою. У званні молодшого лейтенанта з перших днів війни - він на фронті. Воював відважно, став командиром батальйону. На жаль, під час наступу на столицю Австрії Відень капітан Баранов був тяжко поранений і помер в госпіталі. До Перемоги залишалося менше двох тижнів. Звання Героя Радянського Союзу Василю Баранову було присвоєне посмертно. Похований капітан Баранов на віденському кладовищі. Бюсти Герою встановлені у селі Новоукраїнці і на Алеї бойової слави у Кам'янці (колишній райцентр Куйбишево). Микола Бордюжа коротко ознайомив колег з історією написання книжки. Вона була задумана давно. Багато часу знадобилося для опрацювання документів, листів і свідчень однополчан Василя Баранова. На допомогу прийшов інтернет. Використовував також енциклопедії, інші друковані джерела. За тиждень до широкомасштабного вторгнення російської армії автор здав книжку в набір. З ряду причин випуск її затримався. І тільки нещодавно вона була надрукована.
Більшість журналістів, присутніх на презентації книги «Віденська весна гвардії капітана Баранова», встигли її прочитати. Гуляйпільський журналіст, письменник, краєзнавець Іван Кушніренко за власним досвідом знає, скільки часу, терпіння, уваги вимагає робота над документальним твором. - Це дуже копітка і серйозна робота. Микола Бордюжа зробив дуже важливу справу. Видання добре ілюстровано фотографіями із сімейного архіву Баранових. Ця книжка - теж внесок в нашу перемогу у війні з Росією. Адже ворог хоче знищити нашу пам'ять, нашу історію. Але він боїться нашого слова. З таких героїв, як капітан Баранов, можуть брати приклад нинішні захисники України. Івана Кушніренка підтримала журналістка з Якимівки Антоніна Букреєва. Вона теж оцінила роботу автора з документами і висловила думку, що книга «Віденська весна гвардії капітана Баранова» займе достойне місце серед творів про історію Запорізького краю. Герої не вмирають, пам’ять про них буде жити вічно. Ніна Деркач, фото Дар’ї Зирянової