Виходь на світло!

З 1 серпня 2023 року в Україні стартувала інформаційна кампанія «Виходь на світло!», метою якої є зменшення рівня незадекларованої праці. Посилення мотивації економічно активного населення до легальної зайнятості дозволить забезпечити збереження та розвиток трудового потенціалу країни.

Посадовці Управління інспекційної діяльності у Запорізькій області під час інформувань нагадають про ризики та наслідки використання неоформлених трудових відносин як для роботодавців, так і для працівників. Тільки офіційно оформлений працівник може розраховувати на всі гарантії, що передбачені законодавством, зокрема: регулярну заробітну плату, не нижчу за мінімальну; нормований робочий час; офіційну оплачувану відпустку, виплати в зв’язку з тимчасовою непрацездатністю; допомогу в разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу; захист від необґрунтованих штрафів; захист від незаконного звільнення тощо. До проведення кампанії також долучилися фахівці Управління з питань праці Запорізької міської ради та Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області.
Закликаємо роботодавців працювати в правовому полі, оскільки задекларована праця підтримує країну, а сплачені за кожного оформленого працівника податки – це внесок в економіку та підтримка внутрішньо переміщених осіб. Нагадуємо, що роботодавці й працівники можуть отримати консультативну підтримку на інформаційному порталі pratsia.in.ua .