Підземні школи вирішать питання офлайн освіти у Запоріжжі

20:37 16.04.2024

- Одна із нагальних проблем для жителів Запоріжжя – це, зокрема, відсутність належної безпечної системи шкільного навчання у місті. Через це люди виїжджають зі своїми сім’ями, щоб діти могли здобувати гідну освіту десь інде у безпечних умовах, - заявив в етері телемарафону очільник Запорізької ОВА Іван Федоров.- Тому одним з важливих поточних завдань на сьогодні є організація безпечного освітнього простору для школярів у нашому обласному центрі.

В Україні вже є відповідні приклади.

Так, у Харкові завершили будівництво першої підземної школи. - Школа розрахована на 450 учнів в одну зміну. Тобто за один день тут мають можливість навчатися 900 учнів. Почнемо приблизно з 300-350, бо треба, щоб і вчителі звикли, і діти. Школа спроєктована та збудована відповідно до всіх ДБНів, які застосовуються під час війни, - сказав на її презентації Харківський міський голова Ігор Терехов. Передбачається, що навчання дітей відбуватиметься у дві зміни та через день, тобто чергуватиметься офлайн та онлайн, аби охопити більше дітей змішаною формою. Відповідно до санітарного регламенту, молодші школярі матимуть по 3 уроки, старші - по 4 уроки. Навчання офлайн - через день, а деякі предмети будуть лише дистанційно. Перша підземна школа з’явилася в Індустріальному районі Харкова — саме його та Північну Салтівку бомбардували найчастіше. Площа школи — понад 1000 кв м, 20 кабінетів та 17 інших приміщень. Площа кабінетів - по 33 кв.м. Місткість класу розрахована на 20 учнів. У школі організовано також учительську кімнату, ресурсну кімнату, зону ресепшену, приміщення багатофункціонального простору (конференц-зал), технічні приміщення. Об’єкт має системи вентиляції та рекуперації повітря, два входи-виходи. Окрім учбових приміщень, медичний пункт, міні їдальню(В заклад привозять готові обіди для дітей, на місці роблять лише чай. - авт.), туалетні кімнати. Спортзалу тут немає, бо ПРУ (протирадіаційне укриття) цього не передбачає. Але рухова активність під час уроків забезпечується проведенням руханок. Для підтримки стабільного психологічного стану і ментального здоров’я дітлахів для фарбування стін навчальних приміщень тут використали різнокольорову гаму фарб пастельних тонів. Також передбачена щоденна робота чотирьох тьюторів для початкових класів і двох педагогів-психологів для супроводу освітнього процесу в цілому в підземній школі. Разом з тим, перш за все, підземна школа - це протирадіаційне укриття, яке спеціально облаштоване під освітній простір. Під час будівництва закладу враховано всі вимоги до облаштування навчальних кабінетів у школі-укритті. Це і ДБН — Будинки та споруди навчальних закладів, і Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів, і Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Класи вже сформовані, у кожному - не більше 20 учнів. Найбільше дітей молодшого шкільного віку. Завдяки школі до Харкова вже повернулися чимало родин із дітьми. Чимало педагогів також повертаються із евакуації. Вартість будівництва підземної школи, за інформацією Ігоря Терехова, склала 58,8 млн грн. Обладнання для школи взяли з навчальних закладів, оскільки в них воно зараз не використовується. Проект реалізовували представники профільних департаментів Харківської міської ради та будівельна компанія, вони чітко розподілили напрямки робіт і жорстко дотримувалися графіків їх виконання. Паралельно «Харківська інвестиційна агенція» опікувалась залученням донорів для матеріально-технічного оснащення школи.

Чи розпочнеться навчання у підземних школах Запоріжжя 1 вересня?

- Я скучила за друзями, тільки і мрію про те, як ми зможемо зустрічатись у школі і будемо гратись на перервах, - говорить шестирічна Надійка. Її перший клас розпочався з дистанційних уроків. - Хочу нарешті побачити живу вчительку, а не її голову в екрані мого комп’ютера. Цікаво, яка вона? - Опановувати шкільну програму доводиться самому. Колись з однокласниками ми разом відвідували уроки. Було цікаво. Можна було пожартувати, і тоді сміхом вибухав весь клас, і навіть вчителька. А тепер у нас життя наче зупинилось, - сумує за «живими уроками» шістнадцятирічний Микола. На запитання авторки цих рядків, чи хотіли б вони відвідувати уроки у підземній школі, дітлахи одностайно відповідають –«ТАК!». Вочевидь, для них підземна школа – це ще щось таке нове і незвичне, на кшталт нової пригоди. Разом з тим, відчувається і їхня туга за компанією друзів-однолітків, за можливістю спілкуватись із ними наживо. - Дистанційна освіта — для мене суцільний жах. Я просиділа весь цей час з двома - 3-й і 5-й клас. Уроки ми робили днями, вихідних не було. Це було жахливе напруження та удар по здоров’ю, — такими думками поділилась мати двох школярів пані Катерина. – Я б залюбки віддала дітей до підземної школи. Мені головне, щоб вони були у безпеці, і щоб навчання відбувалося на належному рівні під опікою фахівців. - Якщо дивитись глобальніше, школа – це навчально-виховний заклад, де велику роль відіграє соціалізація, спілкування між дітьми, різноманітні виховні аспекти, які здійснює вчитель на уроках, - зазначає мати маленької Надійки дитяча психологиня Віра Веклич.- Тож я вважаю вкрай необхідним поновити офлайн шкільні заняття. Для нас підземні школи – то найкраще рішення. Щойно перша з них відкриється у Запоріжжі, я неодмінно віддам туди свою Надійку. Батьківська громада ініціативи «Рятуємо освіту Запоріжжя» направила звернення до міської та обласної влади щодо вирішення питання про забезпечення офлайн шкільної освіти у нашому обласному центрі. Інформація із відповідним зверненням була оприлюднена на сторінці спільноти у соцмережі. Батьки скаржаться, що через дистанційне навчання вони не мають змогу вийти на роботу. Адже під час повітряних тривог вчителі переривають уроки, тому батьки змушені самі займатися з дітьми. - Щодо організації безпечного освітнього простору, ми для себе поруч з організацією змішаної – онлайн і офлан форми навчання, знайшли одне з рішень – будівництво підземних шкіл. До 1 першого вересня їх з’явиться в Запоріжжі щонайменше дві в різних районах міста. Сьогодні ми ведемо перемовини з нашими міжнародними партнерами, щоб вони профінансували цей проєкт, – зазначив очільник Запорізької ОВА Іван Федоров. Він розповів, що будівництво передбачається розпочати до травня. І за 4 місяці планують побудувати підземні школи, де діти здобуватимуть освіту офлайн.

До слова Кабмін виділив 2,5 мільярди гривень на облаштування укриттів у школах

Кабінет міністрів на засіданні 12 квітня ухвалив зміни до субвенції з держбюджету на будівництво укриттів у закладах середньої освіти, повідомив глава уряду Денис Шмигаль. За його словами, школи у наближених до зони бойових дій регіонах отримають на облаштування сховищ 2,5 мільярди гривень. Зокрема: * Харківська область – 500 мільйонів гривень; * Дніпропетровська область – 500 мільйонів гривень; * Запорізька область – 500 мільйонів гривень; * Миколаївська область – 200 мільйонів гривень; * Херсонська область – 200 мільйонів гривень; * Одеська область – 150 мільйонів гривень; * Сумська область – 150 мільйонів гривень; * Чернігівська область – 150 мільйонів гривень.

Підготувала Наталія Зворигіна, «Запорізька правда»