Про євроінтеграцію і відновлення України: компетентно і зрозуміло

16:22 26.09.2023

В рамках заходу «Відновлення та євроінтеграція: що варто знати журналістам, щоб впливати на розвиток громад», колеги, а серед них і авторка цих рядків, навчилися компетентно і зрозуміло розповідати про життєво важливі для українців політичні та економічні процеси.

Захід для представників локальних медіа України у столиці організували фахівці ІСАР «Єднання». Організатори зважили на те, що процеси євроінтеграції та відновлення здебільшого висвітлюються лише у загальнонаціональних медіа. В той час, як впливають на життя кожного громадянина, спільноти, громади. Тож потребують висвітлення із урахуванням локального контексту. Отже підготували навчальну програму, включивши у неї як лекційний формат теоретичної підготовки, так і практичні заняття. Так, спікера Ярослава Прокопенко, старша менеджерка з кампаній(європейська та євроатлантична інтеграція) Офісу реформ КМУ, детально ознайомила слухачів із процедурою, елементами процесу та ключовими аспектами підготовки України до вступу до ЄС. Також вона розповіла, як держава подає ,зокрема, процес євроінтеграції, про його основні акценти, надала надійні джерела інформації про євроінтеграцію. Про загальний процес і структуру відновлення України розповіла Марина Денисюк, старша проектна менеджерка- керівниця напряму розроблення плану відновлення Офісу Реформ КМУ. А один із експертів заходу Сергій Головньов, редактор бізнес-редакції авторитетного інтернет-видання LIGA.net, надав поради, де шукати інформацію, щоб писати про відбудову та економіку України. До слова, Сергій Головньов – наш земляк, свою журналістську діяльність розпочинав у Запоріжжі, співпрацюючи з газетою «Правда» Валерія Зотова. Тож він добре обізнаний із кризовою ситуацією, яка розвивається у нашому регіоні.
У відвертій розмові учасники і спікери обговорили факти з соціально-економічного життя своїх регіонів, обмінялися думками щодо інструментів впливу ЗМІ на перебіг подій та опрацювали їх на конкретних прикладах під час виконання практичних завдань. Учасники заходу зійшлися на думці, що роль локальних медіа – пояснювати зв’язок між глобальними політичними процесами та життям мешканців громади, показувати, як глобальні зміни впливають на повсякденне їхнє життя, а також надавати своїй аудиторії інформацію про можливості долучатися до них та на них впливати. Також журналісти відмітили власну відповідальність за успіх євроінтеграції і відновлення в цілому, в першу чергу, через коректне їх висвітлення та сприяння у громадах розумінню локального контексту. Оскільки процеси відновлення часто зводяться до питань відновлення інфраструктури, по-різному сприймаються, розуміються і трактуються навіть у експертних колах, журналістам локальних ЗМІ вкрай важливо правильно комуні кувати ці питання, залучаючи громади і організації громадянського суспільства на місях. За результатами навчання учасники домовилися і у подальшому обмінюватися досвідом та інформацією про перебіг подій у своїх регіонах, утворивши спільноту , в рамках якої намагатимуться підтримувати високий рівень компетенцій.

Наталя Зворигіна, Запорізька правда

Захід «Відновлення & Євроінтеграція: що варто знати журналістам, щоб впливати на розвиток громад» проводиться в межах проєкту «Локальні медіа та ОГС: навчання з євроінтеграції та відновлення», який імлементується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Чорноморського Фонду регіонального співробітництва, проєкту Німецького фонду Маршалла США та співфінансується Фондом сприяння демократії Посольства США в Україні в межах проєкту «Українська Спільнота ОГС «Відновлення», а також у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.