Зберігаємо спокій. Чистимо зброю.

Мова про нас, про медівників. Яку зброю маємо чистити? Гострити свої пера, а також набувати навичок ефективної професійної діяльності в умовах війни.

Виконуючи свої редакційні завдання чи то у прифронтовому місті, містечку, селищі, або на території, максимально наближеній до бойових дій, маємо бути підготовленими до роботи у різних нештатних ситуаціях. Що медійникам потрібно знати перед відрядженням у зону бойових дій? Як одночасно створити сюжет і подбати про себе й команду? Як розповідати історії, коли сам наражаєшся на небезпеку, а через законодавчі обмеження і воєнний стан не можна висвітлити всі деталі? Відповіді на ці питання отримали, а також пройшли відповідні короткострокові динамічні навчання і хто здобули нові навички, а хто вже й обновив ті, що набули раніше, 50 журналістів і фіксерів з усієї України, взявши участь у практичному курсі з роботи в небезпечних умовах (HEAT). Навчання складалися із теоретичної бази, яку експерти курсу подавали онлайн, і практичних занять, що відбулися на секретному полігоні ІСТМ( Міжнародного центру тактичної медицини) у Києві. Медійники вчились, як: швидше виявляти й уникати потенційні загрози; формувати алгоритми дій в умовах небезпеки; надавати домедичну допомогу собі та іншим; ефективно працювати в умовах воєнного стану. Складання безпекового плану, підготовка спорядження, поводження з озброєними людьми, зв'язок в екстрених ситуаціях та спілкування з героями матеріалів — усього цього протягом курсу навчилася і авторка цих рядків - головна редакторка «Запорізько правди» Наталя Зворигіна. Окрім 4 онлайн-сесій, стала спостережницею того, як колеги журналісти перевірили себе в ситуації, максимально наближеній до реальної небезпеки в умовах війни. Досвідчені інструктори зімітували випадок, коли журналістів беруть у полон. Ситуації, в які були занурені журналісти, виявилися настільки реалістичними, що після їх завершення їм був потрібен час відпочинку на свіжому повітрі, щоб оговтатися. Втім, інструктори відмітили, що всі учасники тренінгу виявили потужну психологічну стійкість і резильєнтість, що, в свою чергу доає нам упевненості: у надзвичайних ситуаціях ми не втратимо орієнтацію і напевне успішно виконаємо редакційне завдання. А разом із тим зуміємо не тільки зарадити собі, а й надати відповідну допомогу тим, хто її потребує.

HEAT — hostile environment awareness training — це тренінг із підвищення обізнаності про вороже середовище. Інтенсивний курс НЕАТ для медійників «Як працювати в небезпечних умовах» організовано ГО «Інтерньюз-Україна» у співпраці з ГО «AVC int.». Дякуємо Медійна Програма, Internews за підтримку!

Наталя Зворигіна, Запорізька правда Фото: Shalamov