Журналісти вчилися надавати першу домедичну допомогу

20:10 13.03.2024

За ініціативи Запорізького Центру журналістської солідарності в Дніпровському відділенні обласного комітету Червоного Хреста відбувся тренінг «Надання першої домедичної допомоги в екстремальних умовах». Місцеві медійники і журналісти-переселенці разом з інструктором з первинної допомоги Світланою Роздбудько та її асистенткою Юлією Беловою опановували алгоритми дій при порятунку постраждалих від обстрілів людей.

На тренінгу розповідали про важливі навички тактичної медицини, роз'яснили як правильно перев'язувати рани та зупиняти кровотечу, журналісти під керівництвом тренерів вчилися на спеціальних манекенах самостійно виконувати прийоми серцево-легеневої реанімації та Окрему увагу було приділено поведінці журналістів в прифронтовій зоні під час виконання професійного завдання, в тому числі, вмісту індивідуальної аптечки для медійників, які працюють в екстремальних умовах та виїжджають до «гарячих точок». Експерти підкреслили, що в аптечці обов'язково має бути чотири турнікети, марлевий та еластичний бинти і медичні рукавички. Крім того, слід завжди мати при собі пляшку чистої води. Світлана Роздобудько також наголосила на необхідності надійного бронежилету та каски.
Подібний захід, завдяки очільниці Дніпровського відділення Червоного Хреста Валентині Басовій, для нас проводиться не вперше, - зауважує Світлана Карпенко, редактор газети «Трудова слава» з прифронтового міста Оріхів. - Наш Центр дбає про безпеку журналістів та їх вміння правильно поводитися в умовах війни. І це дуже правильно, бо знань багато не буває. Це важливо і для мене особисто, бо я виїжджаю на прифронтові території, які постійно піддаються обстрілам, розвожу людям свою газету. Отримані знання з надання першої медичної допомоги, впевнена, допоможуть мені в випадку надзвичайних ситуацій, бо тепер я знаю, що треба робити. До речі, мої колеги вже потрапляли в подібні ситуації і змогли самі собі надати допомогу. – говорить журналістка. Юлія Матковська, студентка факультету журналістики ЗНУ Фото Світлани Карпенко