Дорога життя: рятувальники надають допомогу громадянам під ворожими обстрілами окупантів

Дорога життя – шлях про який знає чи не кожен мешканець тимчасово окупованої території на південному сході України, який рятуючись від війни, їхав у пошуках безпеки на підконтрольну частину країни.

Рятувальники ДСНС постійно надають допомогу громадянам на цій ділянці дороги у селі Кам’янське, адже щонайменше ускладнення погодних умов провокує розмиття ґрунту і транспортний колапс – водії просто не в змозі подолати цю ділянку шляху. З початку повномасштабного вторгнення силами підрозділів ДСНС надано допомогу понад 1500 автотранспортним засобам, врятувавши близько 6000 громадян з Херсону, Енергодару, Бердянська, Токмаку, Мелітополя та інших населених пунктів. Ризикуючи життям, під ворожими обстрілами, рятувальники продовжують виконувати завдання за призначенням, адже часто саме вони – це єдиний шанс для цивільного населення на порятунок. 22 листопада по колоні цивільних авто на Дорозі життя російська армія відкрила вогонь. В автівках перебувало 49 громадян, з яких були літні люди, неповнолітні і немовлята. Як згадує очевидиця Оксана, яка у цей доленосний день прямувала Дорогою життя, цей шлях ледь не став для людей Дорогою пекла. «Це був мій чотирнадцятий день у дорозі. Я їхала з Херсону. Коли ми стояли в черзі, очікуючи на допомогу, розпочався обстріл. Саме по нашій колоні. Ми молилися Богу за рятувальників і за себе. ДСНС нам справді врятували життя» – емоційно розповідає жінка. Рішення потрібно було приймати миттєво, тому рятувальна операція тривала одночасно у двох напрямках. Коли розпочався обстріл начальник караулу 24-ДПРЧ Сергій Колоней організував евакуацію громадян у безпечні місця, особисто здійснюючи їхній супровід. Одночасно з цим, командир відділення 6-ДПРП Роман Пономарьов і водій 5-ДПРП Артем В’язовий продовжували витягати автівки за допомогою техніки підвищеної прохідності.
Михайло (ім’я змінено з міркувань безпеки) – мешканець одного з тимчасово окупованих населених пунктів Запорізької області прямував того дня у Запоріжжя разом з родиною. «Ми дуже чекаємо на звільнення тимчасово окупованих територій. Жити в окупації не тільки важко морально, а й дуже небезпечно. Мені потрібно було рятувати родину, тому вирішили виїзджати у Запоріжжя. На Дорозі життя, коли почався обстріл, люди почали панікувати. Було страшно, особливо коли влучання були у безпосередній близькості. Я боявся за дружину і дітей. Дякуючи рятувальникам вдалося врятувати людей, яких сховали у безпечному місці» – згадує чоловік, ховаючи сльози. Рятувальна операція на Дорозі життя 22 листопада тривала близько 3 годин. Жодна людина не постраждала, і усі продовжили рух до пункту призначення. Найменшому українцю, якого того дня врятували співробітники ДСНС, лише 2 місяці. Як зазначають самі рятувальники, попри негоду і навіть всупереч війні, вони продовжуватимуть допомагати кожному громадянину на Дорозі життя дістатися безпеки. «Наші янголи, дякуємо вам за життя» – емоційно кажуть люди, які пережили той пекельний день на об’їзній дорозі у Кам’янському. Джерело