Литовський щоденник: Незламна Таня із Запоріжжя

03:36 03.10.2023

Семиповерхова недобудована споруда, що стирчить у центрі Вільнюса уже близько десяти років, викликає лише негативні емоції. Ще б пак! Адже йдеться про так званий “дім москви”. Недавно мерія прийняла рішення знести одіозну будівлю. Але...

Торік на початку літа на стіні “дома москви” з’явився 27-метровий мурал «До перемоги!», створений за світлиною фотохудожниці Олени Титаренко (Тіти) із Запоріжжя. На ній зображена волонтерка запорізького ВЦ “Паляниця” Тетяна Дроботя. Це спільний витвір українських, литовських та естонських митців. Зокрема, мурал малював єдиний у світі... робот-художник на ймення Альфред, якого виготовили в Естонії. Якщо “дім москви” знесуть — значить, зруйнують і мурал? Ні! Неофреску продадуть з аукціону, а отримані кошти спрямують на допомогу Україні. Мало того. Планується, що у жовтні у Вільнюсі (на стіні вже іншого будинку) з’явиться ще один мурал того ж авторського колективу. Знову на ньому буде зображена запоріжанка Таня — на тлі руйнацій, яких зазнала наша багатостраждальна країна. Мурал називатиметься “Незламна”. Це тільки один приклад підтримки України, яку надають литовці. Хоча щопонеділка на Катедральний майдан Вільнюса тепер приходить менше народу, ніж на початку повномасштабної війни (зауважте: вже відбулося близько 70 мітингів!), але це не означає, що вони не мають відгуку. Зокрема, 28 серпня з майдану встановили телефонний зв’язок із активним полтавським волонтером. Він розповів про актуальні побутові потреби фронту (йшлося про маскувальні сітки, сухі душі, каву і таке інше) та наголосив, що найбільша, на його думку, проблема — легкоброньовані реанімаційні автомобілі. Звичайні машини “швидкої допомоги”, що вивозять поранених, не захищені ані від куль, ані від осколків. Поготів, загарбники не гребують обстрілювати машини з червоним хрестом. За словами полтавського волонтера, легкоброньованих реанімамобілів треба не одиниці — тисячі. Організатор мітингів Аркадіюс Вінокурас пообіцяв, що перекладе цю інформацію литовською мовою і доведе до відома волонтерських центрів Литви. Можна не сумніватися: реакція не забариться. Ще одне повідомлення на мітингу 28 серпня прозвучало із вибаченнями перед білоруськими політичними біженцями, котрі постійно приходять на площу підтримати українців. А саме: литовський парламент має намір найближчим часом повністю перекрити кордон із Білоруссю, щоб уникнути проникнення на територію країни “вагнерівців”. Литовці пильнують!
Наостанок додам спостереження, яке напряму не стосується України, але здається мені цікавим. Коли я ішла на мітинг, побачила намет із червоним хрестом і написом “Центр крові. Сантарос клініка”. В ньому вільнюсці благодійно здавали кров для пацієнтів лікарні. Майже просто неба - на одному з центральних майданів Вільнюса! Навіть вишикувалася невеличка черга донорів. Як мені повідомив співробітник лікарні, групу крові визначать пізніше. Перевірять також, чи повністю вона відповідає стандартам і чи не містить інфекцію. Зате таким чином вдається зібрати набагато більше крові, ніж закликаючи людей приїхати для цього безпосередньо в лікарню... Наші поранені потребують дуже багато крові. Може, узяти приклад литовців на озброєння?

Віталіна МОСКОВЦЕВА-ДОРОШЕНКО, “Запорізька правда”