“Незламну” не лякає буревій

07:20 01.12.2023

У Вільнюсі з’явився другий мурал, присвячений Україні. Моделлю для нього знову стала волонтерка запорізького ВЦ “Паляниця” Тетяна Дроботя.

Але тепер її бачитимуть ще більше людей. Адже 12-поверхова будівля Turto банку, який надав стіну для неофрески, височіє над набережною Няріса між мостами Жалясіс (Зелений) і короля Міндавга. Щоправда, стіна досить-таки вузька, тому на ній не вмістилося повністю зображення зі світлини запорізької фотохудожниці Олени Титаренко (Тіти). Майже не видно масивних глиб, на тлі яких стоїть гордовита жінка у стилізованому українському вбранні. Одразу на думку спадають непорушні скелі Хортиці. Хоча литовські ЗМІ вважають, що Тіта сфотографувала зруйновану Каховську ГЕС. Відкриття муралу планувалось у неділю 8 жовтня. Та він не був завершений навіть увечері в понеділок (на цей час, зрештою, перенесли івент). Над Вільнюсом кілька днів поспіль вирував жорстокий буревій. Жбурляв в обличчя листя та краплі дощу, ламав і виривав із коренем дерева... Де ж було встояти перед ураганом невеличкому роботу Альберту! Підвішений на тросах, він, наче жук, “повзає” по стіні під наглядом естонського інженера-художника Мікхеля Йоали. Негода загальмувала роботу єдиного у світі робота-мураліста. Та все ж - хоч і трохи “авансом” - відкриття відбулося. Завітала канцлер уряду Литви Гедре Бальчитіте. А із Запоріжжя приїхали Олена Тіта і Тетяна Дроботя. Під час івенту Таня була в тому ж вбранні, в якому зображена на муралі. Команда бренду G.Lvov під керівництвом дизайнера Юрія Львова створила цей оригінальний костюм, дотримуючись українських народних традицій. Утім, вбрання не розраховане на холод і вітер. А Таня позувала перед об’єктивами, наче й не відчувала дискомфорту. Вона не могла проявити слабкість — адже уособлювала незламну Україну! Понеділкового вечора я зробила кілька фотографій Альберта за роботою (на одній із них можна розгледіти дрон, що “підглядає” за роботом). А у п’ятницю спеціально прийшла на набережну Няріса, аби побачити завершену неофреску. Тепер вона нагадуватиме вільнюсцям про незламний український народ, який не поступився своєю свободою і веде важку боротьбу. “Україна переможе! І чим більше ми їй допомагатимемо, тим швидше прийде ця перемога”, - зауважила на відкритті неофрески художній керівник проєкту Ліна Шліпавічюте. Дуже важлива для литовців думка.
А як же перший мурал - “До перемоги”? Його створили на початку літа 2022 року. Та він розташований не в такому виграшному місці: на задній стіні одіозного “дому москви”. Мерія Вільнюса прийняла рішення зруйнувати цю будівлю. Але мурал не зникне. Готується аукціон, на якому продадуть неофреску. Кошти підуть у благодійний фонд “Жовто-блакитний”, що постійно надає допомогу Україні. Віталіна МОСКОВЦЕВА-ДОРОШЕНКО, “Запорізька правда”