Про відновлення України – зацікавлено і відверто та неодмінно з відповідним ефектом

У Києві форум громадянського суспільства «Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України» " зібрав у Мистецькому арсеналі активістів, представників громад, експертів та донорів, щоб , об’єднавши зусилля всіх, визначити основні шляхи і ресурси для відродження нашої держави у найближчому майбутньому.

Захід став одним із наймасштабніших у цій царині. Його учасники в одній із панельних дискусій на головній сцені форуму, яку модерував Андрій Длігач, голова Ради Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України, керівник проєкту «Голос громадянського суспільства», професор КНУ імені Тараса Шевченка, шукали відповіді на питання: - Як війна впливає на стан економіки? - Наскільки Україні потрібна економічна просвіта? - Чи може громадянське суспільство бути частиною економічної метасистеми країни — чи лише стороннім спостерігачем? - Якими будуть міста нашої країни у майбутньому? Лейтмотивом дискусії стала думка про те, що ми маємо шанс повернутися у краще майбутнє, тільки якщо кожен і кожна з нас візьме за нього відповідальність.
В одній із майстерень форуму під проводом Оксани Гедз, координаторки з питань адвокації БФ "Право на захист", та Анастасії Бурау, заступниця координаторки з питань адвокації БФ "Право на захист", вирішували питання про подолання житлових проблем постраждалих від війни. Учасники майстерні, зокрема, обговорили шляхи вирішення житлових проблем населення, яке постраждало від збройної агресії. А також намагалися напрацювати додаткові підходи для забезпечення постраждалих житлом в довгостроковій перспективі, враховуючи необхідність диверсифікації таких підходів залежно від потреб та спроможностей різних верств населення. Йшлося і про визначення можливостей для представників громадянського суспільства і гуманітарної спільноти активно сприяти вирішенню житлових питань постраждалих та відновленню країни після війни.

На локації «Кіно» учасники заходу долучилися до перегляду короткометражних фільмів «Так, я жінка» про: Військову, яку не пускають на фронт Лікарку, яка не боїться замінованих полів Вчительку, яка залишила роботу з дітьми, аби боронити їхнє життя на передовій Директорку реабілітаційного центру, яка бореться за рівноправне суспільство Голову громади, яка здійснила революцію у своїй спільноті Вони разом надихатися на життя та перемогу!

В рамках форуму у Києві пройшли навчання для журналістів локальних медіа «Що і як писати про відновлення громад: роль медіа». Захід, за задумом організаторів, мав посприяти підвищенню компетентності медійників у питаннях євроінтеграції та відновлення у межах проєкту «Локальні медіа та ОГС: навчання з євроінтеграції та відновлення».

Захід відкрили Vera Turcanu-Spatari, програмна фахівчиня Black Sea Trust for Regional Cooperation та виконавчий директор «Isar Ednannia» Volodymyr Sheyhus. Вони проінформували колег про засади діяльності організацій, які представляли, та визначили основні напрямки взаємодії.

Вельми змістовною рамках заходу видалася дискусія журналістів локальних медіа із відомим і авторитетним українським журналістом Віталієм Портніковим, який спілкувався із колегами з допомогою відеозв’язку.

- Ми звикли, що локальні медіа можуть виживати лише за підтримки держави або якоїсь фундації. Але ми ніколи не створимо оптимальну модель, поки регіональні медіа не навчаться виживати самостійно, - зазначив Віталій Портніков.

На його переконання місцеві журналісти «мають стати популярнішими за блогерів». Їх професійний обов’язок – бути популярними і цікавими. - Головне – бути цікавими і не брехати своїй аудиторії, - наполягає Віталій Портніков. В рамках навчання журналісти локальних медіа поспілкувались із колегами, які досягли певного успіху і були готові поділитися власними здобутками і досвідом з їх напрацювання. Цікавими і корисними для наслідування авторці цих рядків, головній редакторці газети Запорізька правда Наталії зворигіній, яка брала безпосередню участь у заході, видалися презентації Юлії салій, видав чині «Хмарочосу», та Дмитра Тіщенка, засновника «Цукру» з м. Суми. Зокрема, досвід колег-сумчан підтвердив думку віталія Портнікова про те, що локальні медіа реально стають авторитетними і ефективно нарощують свої аудиторії, а відтак і успішно монетизуються, лише суттєво удосконалюючись і підвищуючи свій фаховий рівень.

Завдячуємо за таку можливість Чорноморському Фонду регіонального співробітництва Black Sea Trust for Regional Cooperation, проєкту The German Marshall Fund of the United States.

Підготувала Наталя Зворигіна, «Запорізька правда»