Що робити, якщо на ринку праці немає попиту на журналістів?

13:03 29.05.2024

За два роки війни ситуація на ринку праці у Запорізькій області суттєво змінилася через масове переміщення людей та певні зміни в законодавстві. Зокрема, майже на третину скоротилася кількість вакансій на підприємствах. Роботодавці зацікавлені в робітничих кадрах, але в службі зайнятості на обліку мало чоловіків, вони воюють. Натомість майже дві третини жінок, які потребують працевлаштування, мають вищу освіту і, на жаль, дуже невтішну перспективу знайти роботу за фахом. А допомогу по безробіття особа, яка стоїть на обліку в центрі зайнятості, отримує лише протягом 90 діб.

Зменшилася і кількість людей, які перебувають на обліку в центрі зайнятості. І все ж, з початку нинішнього року працевлаштовано понад 10 тисяч осіб, 376 з них – внутрішні переселенці. Адже для бажаючих знайти роботу Центр пропонує різні програми і гранти – про все розповіла запорізьким медійникам і журналістам – переселенцям директор Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дудник.
- Що ж пропонує служба зайнятості людям, які прагнуть працювати? Як і раніше, проводяться ярмарки вакансій. Організовуються суспільно-корисні роботи на підприємствах, зазначених в рішеннях Запорізької міськради. На сьогодні таку можливість отримали півтори тисячі людей. Суспільно-корисні роботи оплачуються в розмірі до 17 тисяч гривень. Для тих, хто добре себе зарекомендує, є шанс отримати постійну роботу. Служба зайнятості залучає до фінансування деяких видів робіт для потреб фронту благодійні фонди, - зазначила пані Ірина зокрема. Окрім загальної інформації, яка, безперечно потрібна медійникам для роботи, пані Ірина акцентувала увагу журналістів на тих можливостях і програмах Центру зайнятості, які саме вони можуть використати для працевлаштування. - В зв’язку з широкомасштабним вторгненням понад 70 відсотків території області окуповано, там закрилися ЗМІ, а журналісти евакуювалися на контрольовані Україною території. Більшість з них зараз перебувають в обласному центрі. Але і в Запоріжжі чимало ЗМІ через фінансову кризу теж припинили існування. Тож для багатьох журналістів знайти роботу по професії дуже бажана, але поки що доволі складна перспектива, бо на ринку праці області попит на журналістів відсутній, зазначила вона. - Тож для тих, хто поки що не може працювати за професією, (і це цілком підходить для журналістів!), ми пропонуємо кілька програм, які допоможуть знайти собі застосування в іншій сфері. Вихід тимчасовий, але цілком реальний – підкреслила директорка Центру зайнятості. Зокрема, мова йде про сприяння бажаючим започаткувати власну справу. Це міні гранти розміром 250, 150 і 50 тисяч гривень. Вони надаються за умови працевлаштування двох і однієї особи, якщо бажаєш отримати 250 і 150 тисяч гривень відповідно. Грант у 50 тисяч надається без цієї умови. Майже 300 людей вже скористались цією можливістю. Діє також програма професійного навчання для здобуття спеціальності, яка востребувана. І, нарешті, ще одна цікава пропозиція служби зайнятості. Вона надає ваучери на отримання другої спеціальності у запорізьких вузах, перепідготовку і підвищення кваліфікації. 74 особи вже скористалися цією можливістю, в тому числі 29 ваучерів отримали переселенці, - розповіла Ірина Дудник. - Дуже вдячна за одержану інформацію. Зробила для себе висновок, що все в наших руках - можемо знайти собі застосування поза медіа чи створивши щось своє, чи одержавши другу освіту і кваліфікацію – є для цього можливості, то треба пробувати, - поділилась думками після зустрічі журналістка і волонтерка Олена Кареліна, - бо дійсно, журналістів зараз в нашій області набагато більше, ніж робочих місць для них. То ж краще діяти, не чекати, як кажуть, у моря погоди. А після перемоги завжди зможемо повернутись до улюбленої професії, - підкреслила вона. Вже після розмови Ірина Дудник ще довго відповідала на особисті запитання журналістів, радила, як вирішити ту чи іншу проблему з працевлаштуванням і навіть з пошуком джерел фінансування для медіа.

Ніна Деркач, Валентина Бистрова Фото Дар’ї Зирянової