Такого «щастя» нам не треба!

13:38 12.07.2024

Вони називають це «освобождєнієм», ми справедливо вбачаємо у цьому – геноцид. Маніпуляції і відверту брехню рашистів про «щасливе життя» на ТОТ розвінчує «Запорізька правда».

Ілюзію «щасливої окупації» на ТОТ руйнують реалії буття

Російські урядовці звітують про виділені мільярди для реалізації проєктів на тимчасово окупованих територіях України. Представники окупаційних адміністрацій заявляють про мільярдні дотації на підтримку бізнесу, агросектора та навіть культури на ТОТ. Держава-окупантка намагається створити ілюзію, що піклується про ці території та нібито дає кращі умови, ніж давала Україна. Обіцянки російських чиновників є спробою «підкупу» жителів ТОТ у намаганні здобути підтримку та лояльність. Насправді ж, навіть якщо кошти і виділяються, вони здебільшого осідають у кишенях колаборантів, а місцеві гауляйтери обкладають бізнес даниною. Як мільярдні інвестиції вони «витрачають на культуру», наочно видно на прикладі розвитку місцевої «кіноіндустрії». В інформаційний простір окупанти випустили впропагандистське відео, присвячене «їхній перемозі» у Другій світовій війні, відзняте напередодні «святкування пабєдобєсія» у Мелітополі.
До місцевого меморіалу привезли тутешнього колаборанта - комуніста ( нагадаємо, що рішенням Верховної ради України від 30 серпня 1991 року КПУ заборонена, бо керівництво КПУ «своїми діями підтримало державний переворот і тим самим сприяло його здійсненню на території України») та голову спілки радянських(!) офіцерів Віктора Яковенка, який, вдягнувшись у військовий кітель, на все погруддя прикрашений «орденами та медалями», вдавав із себе ветерана війни, яка закінчилася ще 80(!) років тому, а сам, напевне, ще й не народився у той час. Раніше він «прославився» тим, що притягався до відповідальності за використання забороненої символіки під час публічних заходів. Нині ж виступає активним посіпакою окупантів. А в цьому конкретному відеофільмі із захопленням розповідає, як «нарешті, з приходом асвабадітєлєй, прекрасно зажили мелітопольці», тобто, мовляв, «за наше счастливое детство спасибо, родная страна!». Зйомки подібної брехливої пропаганди на ТОТ окупанти ведуть із широким розмахом. Зрозуміло, такий «креативчик» влітає їм у чималу копієчку. А от на вирішення нагальних проблем людей, які потерпають в окупації, у рашистів не знаходиться ані коштів, ані бажання. У місцевих пабліках окупованого Бердянська люди скаржаться на відсутність води. «В місті одночасно 26(!) поривів у різних районах, а у водоканалі через затримки із виплатою зарплати залишилося лише 5 осіб, тобто одна бригада, тож воду можна вже і не очікувати», - йдеться в одному з повідомлень. Місцеві жителі скаржаться на повну некомпетентність окупаційного водоканалу. Бо спеціалістів там вже просто немає. Адже фахівці не хочуть йти туди працювати ще й через низьку заробітну плату, яку до того ж й затримують. А після підписання договору з російським «Тверьводоканалом» працівникам там перестали платити взагалі. При цьому окупанти вже підвищили ціну на водопостачання майже вдвічі, а якість послуг бажає на краще.
- В тимчасово окупованому Бердянську всі мікрорайони залишилися без світла та води. Виникають також складнощі з інтернетом та мобільним зв’язком, - підтвердила очільниця Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіцина. – Там на електромережах стався перепад напруги, який спричинив зупинку насосної станції першого і другого підйому. Вийшов з ладу високовольтний осередок на одній з підстанцій. Ні причин аварійної ситуації, ні термінів вирішення проблеми окупанти не повідомляють.
Подібні до цієї ситуації виникають повсюди на ТОТ. Без води вже багато місяці поспіль залишаються і населені пункти, зокрема, Мелітопольського району. Його гауляйтер андрій сігута вчергове, щойно його запитують про воду, просить жителів сіл Високе, Степове, Лазурне, Мар'ївка, Долинське, Цегляне, Полянівка, Новгородківка, Золота Долина та інших сусідніх населених пунктів … зберігати спокій. Через підрив рашистами Каховської ГЕС майже повністю висох магістральний канал, який раніше живив навколишні населені пункти. Окупанти давали обіцянки, поки «шефи з росії бурять нові свердловини», щоб вирішити питання із питною водою, принаймні, технічну воду завозити людям. Втім, вони так і залишилися «цяцянками». Подекуди воду такі підвозять місцеві ділки, але вартість її для селян – непомірна: 500(!) рублів за куб. А там, де все ж запустили технічну воду, як от у Високому, вживати її заборонили самі ж окупанти через непридатність, ба більше, - шкідливість. Місцеві управителі від рашистів побрали від людей розписки, мовляв, вони попереджені, що цю воду вживати не можна.Тож і виходить, що людям на ТОТ нічим поливати городи, напувати худобу, нема чого просто пити і нічим митися. Через антисанітарію дуже швидко поширюється «хвороба брудних рук» - холера. Про спалах її вже повідомлють з окупованої частини Херсонщини. Вочевидь за таких обставин невдовзі вона з’явиться і на Мелітопольщині. Проблемами у сфері комунальних послуг негаразди людей на ТОТ не обмежуються. Хронічна невиплата заробітних плат поставила їх на межу виживання. Заборгованість працівникам порту у Бердянську, яка триває вже кілька місяців поспіль, тут вже нікого не дивує. Але заробітні плати затримують й на таких «успішних», з точки зору рашистів, підприємствах, як спеціально організоване для крадіжки українського зерна «Государственное Унитарное Предприятие «Государственный Зерновой Оператор» Запорожской области (ГУП ГЗО). Цьому підприємству передали в управління в тому числі й захопленні потужності оператора «Аскет Шиппінг» у Бердянську.

«Россия по итогам завершившегося сельхозсезона, по предварительным данным, заняла первое место в мире по экспорту пшеницы и ячменя. Об этом заявил директор департамента регулирования рынков АПК Минсельхоза России Александр Малов на совещании в Совете Федерации», - повідомляє рашистське ітар тасс.

І не дивлячись на оптимістичні звіти про успішну діяльність «сільгоспсектора росії», в цілому, чи зазначеного підприємства з Бердянську, зокрема, навіть його співробітникам так і не виплачують заробітну плату. « Стосовно невиплати заробітної плати, то на колишньому «Аскет Шиппінг», нинішня назва «гуп гзо», заборгованість триває ще з квітня», - йдеться в одному з місцевих пабліків. Російська влада намагається створити видимість «прекрасного мирного життя» і «вимальовує» з Мелітополя «зразкове місто», але реальність розчаровує. На показ ремонтуються окремі будівлі чи дороги, та загалом на тлі цлого міста- це крапля в морі. Між тим серйозні проблеми тут жодним чином не вирішують. У місті спостерігається дефіцит багатьох товарів, особливо гостро стоїть проблема з ліками. «Рашисти заполонили все своїми продуктами і продуктами з днр. Ціни високі, якість жахлива. Найгірша ситуація, мабуть, із ліками, тому що багато чого немає»,- діляться люди своїми проблеми у місцевих пабліках. Окремо слід сказати про ситуацію із впровадженням російських паспортів. Хоча деякі жителі все ще відмовляються отримувати російські документи, їхнє становище стає дедалі складнішим. За словами місцевого жителя, «практично нереально не взяти» російський паспорт, оскільки окупаційна влада зробила все, щоб життя було неможливим без їхнього «аусвайса». Ситуація настільки критична, що навіть екстрені медичні служби можуть відмовити в допомозі тим, у кого немає російських документів. На жаль, вплинути на ситуацію на ТОТ українська влада не може.
- На сьогодні понад 70% Запорізької області окуповано. Можливості постачати гуманітарні ресурси на ТОТ немає, - повідомив в ефірі Телемарафону голова Запорізької ОВА Іван Федоров. Як розповів посадовець, вже понад рік відсутня можливість гуманітарно підтримувати українців, які залишились у тимчасовій окупації. - Що стосується окупованої території, то зв’язку і постачання ні гуманітарних ресурсів, ні будь-чого іншого — немає такої можливості, тому що сьогодні шлях на окуповану територію, він займає 4-5 днів, і це ж щонайменше 4-5 кордонів, починаючи від польського, білоруського, ерефівського, а потім ще й на території тимчасово окупованого Криму, тимчасово окупованої Запорізької області, тож нічого від нас туди просто не доїжджає вже більше, ніж рік, — зазначив очільник області.

«Там ніхто не заступиться, ніхто не захистить»

У соцмережі російський Z-блогери кирило федоров та олексій земцов поширили відео, в якому із смакуванням розповідають, як «здали на підвал» працівницю заправки в окупованому Бердянську. Дівчина мала необережність … заговорити з ними українською(!) мовою.
«Я говорю, че ты со мной на украинском разговариваешь? Молчит. Я говорю: еще раз, че ты со мной на украинском разговариваешь? - «Я так хочу!». Ну хочешь, хочешь, ладно всё…», - вихваляється він перед аудиторією, що відвіз дівчину до найближчого блокпоста та здав російським військовим, чудово розуміючи, що її чекає «подвал» та тортури. Одного тільки факту, що дівчина, опинившись в окупації, не хоче відмовлятися від своєї національної ідентичності та мови, виявилося достатньо для того, щоб піддати її тортурам та навіть загрозі смерті від рук російських загарбників. Обидва так звані блогери- «лідери громадської думки» за порєбриком прославилися тим, що у відповідь на успішну операцію ГУР МО України з російськими пілотом Кузьміновим, який перегнав бойовий гелікоптер на територію України, вони також «перевербували» діючого українського льотчика, якому «допомогли» переправитись через кордон. Відбулось це, із зрозумілих причин, безпосередньо в їхньому пабліку на Telegram, тобто, лише в їхніх фантазіх. Втім таку «подію» щедро рознесли різноманітні інформаційні смітники, в тому числі і бердянські, щоправда ані пілота, ані літака так ніхто і не побачив. «Розповідь російського пропагандиста є черговим свідченням того, що рф здійснює геноцид на окупованих територіях. Попри розмовам про «боротьбу з нацизмом» і «захист російськомовного населення», насправді мета війни, яку розв’язала рф, – це знищення української нації», - коментують цей факт у Центрі протидії дезинформації.
Окупанти на ТОТ безкарно скоюють страшні злочини. Нещодавній факт - двоє вихідців із Азії, завезених сюди з-за порєбріка, зґвалтували 12-річну школярку. Орієнтування на двох ґвалтівників 2000 та 2001 року народження спочатку поширили окупаційні «правоохоронні органи». Про це пише Telegram-канал «Маріуполь. Спротив». У повідомленні зазначено, що у злочині підозрюють зухрі назарова, 2001 року народження, та і джамшеда рахімова, 2000-гороку народження. Тим часом, створені окупантами «місцеві» Telegram-канали почали синхронно заперечувати факт зґвалтування дитини. У проросійських «бердянських» пабликах вже активно тиражуються ідентичні повідомлення: «Співробітниками поліції перевіряється інформація, яка розповсюджується в деяких телеграм-каналах про нібито зґвалтовану двома громадянами 2000 і 2001 року народження в місті Бердянську дівчинку 2012 року народження. На даний момент заява у поліцію проданий факт не надходила». З того стає зрозуміло, що ніхто не захистить школярку і не покарає ґвалтівників. В той же час місцевих жителів вони звинувачують у казна чому.

Жінок без дітей вважатимуть… екстремістками

На росії готують до ухвалення законопроект про заборону чайлдфрі. Заступник міністра юстиції на болотах всеволод вуколов на петербурзькому міжнародному юридичному форумі заявив, що заклики не народжувати дітей, особливо адресовані молодим жінкам, необхідно «жестко пресекать». А на тлі активізації публічних обговорень на росії теми про заборону абортів і штрафи за них, підвищення демографії та «сімейні цінності» виникають побоювання, що бездітні пари, а особливо жінки у цих парах визнаватимуться екстремістами. З огляду на те, що окуповані території України згідно рішення окупантів підпадають під юрисдикцію росії, людей на ТОТ очікує ще одна небезпека бути звинуваченими і засудженими – за «екстремізм, виражений у небажанні мати дітей». Опасіння щодо звинувачень і засуджень небезпідставні. Наприклад, окупанти оприлюднили інформацію про відповідальність за екстремізм, коли отримати термін можна навіть за лайк. Історій арештів за пости і лайки у соцмережах, зокрема, в Мелітополі хоч відбавляй. Про це повідомляє ria-m.tv. Що ж до репресій проти мирного населення взагалі, окупанти, як і раніше, переслідують тих, кого підозрюють у співпраці з українською владою або збройними силами. Одні люди просто зникають без вісти, над ішими вчиняють показові судилища. І в кращому випадку можуть просто примусово вислати із міста. Так роблять , зокрема, коли хочуть просто відібрати житло.

Окупанти на ТОТ запустили програму «Запорізька цілина» і «віджимають» житло у місцевих жителів

«Запорожская целина» - ноу хау гауляйтера Запорізької області на ТОТ євгена балицького. В рамках цієї програми вже кілька місяців у величезних масштабах націоналізують «безхазяйне житло». На початку червня у Мелітополі очільник від рашистів створив нове держпідприємство - «дирекцію майна Запорізької області», яке саме і відбирає квартири і будинки у місцевих жителів. Керує установою раніше вже судимий гастролер з рф Ігор Базарний. А підпорядковується ця «дирекція» так званому міністерству майнових і земельних відносин, де виконує обов’язки головного ще один зальотний з боліт Ігнат Яремчук. «Першочерговим нашим завданням є можливість залучити безхазяйний житловий фонд для муніципальних потреб, соціальних потреб. Тобто, це житло – для соціальних службовців, лікарів, вчителві. У нас на сьогодні вже сформована колосальна потреба в цьому житловому фонді. Це рішення допоможе вирішити дуже багато проблем», - цитують Яремчука місцеві пропагандисти. Зокрема, в тимчасово окупованому Бердянську фахівців з-за порєбріка приймають цілими родинами. Так, попутним вітром сюди занесло подружжя гастролерів з Туви: Ерес Чадамба очолює реанімаційне відділення захопленої міської лікарні, а його дружина Анастасія працює клінічним психологом. Ще одна гастролерка – Анна Белавіна, яку російська окупаційна влада призначила головною лікаркою міської лікарні. Вона переїхала до Бердянська з окупованого Криму за наказом. Про ці випадки розповіла Вікторія Галіціна, очільниця Бердянської міської військової адміністрації. «Окупаційна влада активно піарить таких гастролерів, представляючи їх як взірець «традиційної сім’ї» та професіоналізму. Таке «переселення народів» свідчить про дефіцит фахівців, зокрема, лікарів у Бердянську», – зазначає Галіціна. Тим часом рашистські «Сбербанк» та ПСБ-банк вже роздають фактично вкрадене на ТОТ Запорізької області житло під дешеву іпотеку. Перший заступник голови «Сбербанку» Кирило Царьов повідомив, що вже видані перші пільгові іпотечні кредити. За цією програмою громадяни можуть оформити позику під 2%. Але отримати цей кредит можуть далеко не всі, а лише ті, хто «особливо відзначився»: учасники та ветерани «спеціальної військової операції»,члени їхніх сімей, службовці федеральних органів влади, соціальної сфери, освіти, охорони здоров'я, культури і спорту, які працюють на ТОТ. І це зовсім не про місцевих жителів, а про тих, хто понаїхав. «Це залучення співгромадян з-за кордону, з країн снд на територію росії, конкретно Запорізької області для вібудовування економіки регіону», - зазначає так званий в.о. міністра економічного розвитку Запорізької області, зальотний чиновник з рф Юрій Гуськов. Йдеться про черговий воєнний злочин РФ — зміну етнічного складу населення ТОТ, зазначають у Кримській інформагенції «Центр журналістських розслідувань». Ця організація - член Глобальної мережі журналістів-розслідувачів (GJIN), яка інформує про корупцію, старі та нові окуповані РФ території, воєнні злочини і санкції, колаборантів і пропагандистів війни. «РФ готує масштане переселення своїх громадян на окуповане Запоріжжя. Вже найближчим часом сюди збираються завести 10 тисяч фахівців з родинами. Аби колонізаторам було де жити, окупанти прискорюють експропріацію житла у місцевих жителів», - повідомляють у Кримській інформагенції ЦЖР.

На ТОТ росія збирає «податок дітьми»

Під таким заголовком вийшла публікація у британській газеті Daily Mail, в якій йдеться про те, що кремль застосовує нову жахливу тактику проти українців у захоплених регіонах. «У деяких окупованих районах це виглядає так, ніби місцеві жителі платили так званий податок своїми дітьми. Влада приходить до сім'ї і каже: «Ми знаємо, що у вашій родині четверо дітей, тому ви повинні відправити одну дитину до табору. Ви вибираєте, кого сааме», - цитує видання Дарію Герасимчук, уповноважену Президента України з прав дитини. Ці «літні табори» є частиною мережі закладів, куди вивозять українських дітей для подальшої русифікації та усиновлення російськими сім'ями. Це - елемент геноцидної політики Росії. На підтримку такої політики окупаційної влади працюють і місцеві московські попи. Зокрема, у Мелітополі священики російської церкви, які є військовослужбовцями росгвардії, закликають дітей до вступу в ряди армії росії. А поки ще дітки підростають, вчать їх вбивати усіх, хто протистоїть окупації України. Про це повідомляє Центр національного спротиву. «Тут проводять «військово-патріотичні» навчання для юнармійців та добровільній молодіжній дружині Мелітополя. Вишколи передбачають навики поводження із вогнепальною зброєю, тактичну медицину і, звичайно, політінформацію. Такі заходи зі сторони фсбешників у рясах стали вже системними і особливо небезпечними у плані промивання мізків молодих людей. Попи чітко працюють за кремлівськими методичками і не соромляться використовувати духовні цінності для переконань стати мʼясом для путінської армії вбивць та ґвалтівників», – йдеться в повідомленні ЦНС. Окупанти «перевиховують» дітей з окупованих територій України, готуючи їх до служби в силових структурах Російської Федерації, підтверджує у своєму дописі у Telegram і голова Запорізької ОВА Іван Федоров. «В Бердянську та районі росіяни відкривають «профільні класи рос гвардії», дітей там навчатимуть офіцери росгвардії Махачкалинського з'єднання», - уточнює очільник області.Також Федоров додав, що вивезених до табору у Калмикії (рф) українських дітей навчають управляти дронами, щоб згодом використовувати їх на полі бою. Тренують їх на безпілотниках, які росія запускає проти України.

Курортний сезон як спосіб… убезпечити війська окупантів від знищення

Окупанти тотально мілітаризували узбережжя Азовського моря на ТОТ Запорізької області. Але намагаються організувати курортний сезон, щоб, як живим щитом, прикрити курортниками своїх військовослужбовців і озброєння. Для цього намагаються створювати ілюзію «напливу відпочивальників». Тим часом розселяють поодиноких туристів по сусідству із легітимними військовими цілями. Втім, щость таки пішло не за їхнім планом.
«Солома», один із найпопулярніших пляжів Бердянська, таки ж успішно «асвабаждьон».
У розпал курортного сезону і Бердянська коса, традиційне місце масового відпочинку, де за мирних часів у цей час яблуку ніде було впасти, також порожня і виглядає, як декорація до постапокаліптичного фільму.
У курорній Кирилівці магазини не працюють, центральний прохід до моря завалений сміттям, а прохід через санаторій закритий.

Як виїхати з ТОТ

Зазначені у цій публікації факти – це лише невелика частина горя, яке принесли окупанти на нашу землю. Вирватися люям з цього пекла – непросто. Втім, все ж можливо. Тим, кому «такого щастя» більше не треба, у Мінреінтеграції радять скористатися можливістю евакуюватися. У відомстві розповіди, що для евакуації з тимчасово окупованих територій чи рф громадяни України можуть скористатися пунктом пропуску Колотилівка (рф) – Покровка (Україна). «Там вас зустрінуть волонтери й безкоштовно перевезуть до міста Суми. Варто зауважити, що евакуація здійснюється безкоштовно. Для евакуйованих осіб передбачені соціальні гарантії. Зокрема, безоплатне житло у місцях компактного проживання, фінансова, психологічна та медична допомога тощо», - йдеться у повідомленні. Якщо ви або ваші рідні опинилися серед депортованих осіб, про бажання евакуюватися можна повідомити: • за допомогою вебпорталу гарячої лінії 15-48, • через чат-бот у Telegram 1548_MinRe_bot, • через електронну скриньку: 1548@minre.gov.ua, Для повідомлень через месенджери WhatsApp/Telegram/Viber діє номер: (096) 078-84-33.

Підготувала Наталія Зворигіна, «Запорізька правда»