Вберегтися від обстрілів, щоб вижити, бо нам ще перемогу святкувати!

09:17 29.08.2023

Війна триває. До ракетних обстрілів у прифронтовому Запоріжжі вже звичні. Хоча, ви це серйозно? Хіба можна до цього – втрачених життів і руйнувань - звикнути?! От результат чергового прильоту – вщент знищені дитячий майданчик, церква, пошкоджені 15 багатоповерхівок, а це щонайменше 400 квартир, роздовбані торгівельні центри, освітні заклади, а найстрашніше - загиблі і постраждалі мирні люди…

Боже, яке кончене!

- Я вже застара, щоб бігати в укриття… Сил не маю… Щоночі по кілька повітряних тривог. Беру табуретку і ховаюсь у тамбурі. Ми вже навчені, що потрібно ховатись, щоб від імовірного удару тебе захищали щонайменше дві стіни. Але у нас, у Запоріжжі, вже були випадки, коли через ракетний обстріл у багатоповерхівках руйнувались цілі під’їзди. Люди гинули, навіть ховаючись у ванних кімнатах. Тому щойно включається сирена, у мене буквально подих перехоплює. Дуже страшно. Тож і тиск зашкалює. Тільки-но повернулась із лікарні – предінсультний стан, - жаліється жителька одного із спальних районів Запоріжжя Валентина Павлівна Бовенко. Днями вона відчула різке погіршення стану здоров’я, і швидка доправила її до лікарні, де кілька днів її тримали на крапельницях. Тепер вона вдома, але не відчуває себе у безпеці. Адже щодня тільки по обласному центру ворог регулярно здійснює ракетні нальоти. А по нашій області загалом - від 90 обстрілів, інформацію із цими цифрами щодня публікують на сайті обласної військової адміністрації. Прилетіло по «Рейнкарц» одному із найсучасніших і найкомфортніших готелів у Запоріжжі. Саме цього дня тут проводили заходи літнього табору для дітлахів із числа ВПО. На щастя, захід закінчився раніше прильоту, і діти встигли залишити зону обстрілу. Але чимало гостей і персоналу перебували на місці. В результаті обстрілу, готель зруйновано, постраждали люди. «Ворожа ракета «Іскандер-К» влучила в об’єкт цивільної інфраструктури. Загинула людина, дев’ятеро отримали поранення. У результаті влучання сталось займання транспортних засобів, припаркованих поруч з епіцентром вибуху, пожежу оперативно ліквідували працівники ДСНС», - повідомили в Нацполіції області. Серед постраждалих від цього ракетного удару - трирічна дитина, яку довелося госпіталізувати. Малюк разом із мамою приїхали із Києва до Запоріжжя на добу, щоб зустрітися з батьком військовим, якому дали коротку відпустку. На момент ракетного удару вони знаходились у самому готелі. Про влучання рашистською ракетою у спальний район обласного центру ми вже згадували раніше. Внаслідок ракетного удару РФ по житловому кварталу у Запоріжжі, це сталося 9 серпня, також загинули люди. У той день одна жінка сиділа на лавці біля церкви, чоловік проходив повз. Вони загинули одразу. Поруч на майдані давали вуличний благодійний концерт – збирали гроші на допомогу ЗСУ - подруги-музикантки Світлана Сємєйкіна та Крістіна Спіцина. Також загинули.
Про них на сторінці Матвіївського сільського центру культури і дозвілля йдеться як про дует Similar girls. Свій гурт дівчата заснували, щоб допомагати нашим захисникам. Без їхнього виступу не обходилось жодне свято у Матвіївці. Батько Крістіни служить у 23-ій окремій бригаді ОГП «Хортиця» Національної гвардії. Тож дівчата передавали йому і його побратимам свої музичні вітання. 28 червня на сторінці бригади ОГП «Хортиця» опублікували відео дівчат, на якому вони подякували гвардійцям й виконали українську народну пісню «Засинає чорний ліс». Директорка Матвіївської гімназії «Всесвіт» Олена Фесенко розповіла, що дівчата – 18-річна Світлана Сємєйкіна та 21-річна Крістіна Спіцина – закінчили Матвіївську музичну школу. Світлана грала на бас-гітарі, а Крістіна з першого класу співала, мріяла бути співачкою. Вона брала участь у сільських концертах, в районних та обласних конкурсах. Всі знали, юні музикантки поставили перед собою мету – зібрати якомога більше грошей для захисників України. Хороші, веселі, добрі дівчата були. Таким їх запам’ятали всі, хто їх знав і любив. Через ракетний обстріл рашистів Світлана загинула на місці, за життя Крістіни боролися лікарі. На жаль, дівчина померла в реанімації о 5 ранку вже наступного дня - 10 серпня. - Приблизно на тому місці, де мене кілька днів тому застала атака росіян – російських фашистів, сьогодні я виявив дивовижний плакат Сашка Ком’яхова, київського художника, який дуже точно передає мій позавчорашній стан, - поділився колега-журналіст Володимир Шак.- Художник, здається, і напрямок ракети вгадав. Плакат-пророцтво, якщо говорити про Запоріжжя. Плакат-ненависть, якщо говорити про так звану «велику росію», вся велич якої сьогодні зводиться до ракетних обстрілів українських міст. До жорстоких, страшних обстрілів, з безліччю жертв.
«Боже, яке кончене!» - це не тільки фраза, яка стала крилатою, це загальне ставлення українців до рашистів. Коли позавчора ввечері в мене над головою пролунав дуже гучний і дуже різкий звук, що скреготів, я зрозумів, що відбувається щось страшне: рашисти знову б'ють ракетами по Запоріжжю. Як потім з'ясується, то були «Іскандери». Били по густонаселеному району, вважай, по центру міста. По тому, що відразу за скреготом у небі пролунав сильний вибух, а потім другий, я приблизно зрозумів, куди саме ці мерзотники потрапили… де стався «приліт». Це за 15 хвилин повільного кроку від мого будинку. – Чому ти не брав слухавку? - зі сльозами на очах зустріла мене вдома дружина. - Не чув: тривога ж вила, - відповів я, дістаючи з кишені мобілку з пропущеними викликами. - А я хотіла відчинити вікно і кричати, кликати тебе, щоб біг додому, - обхопивши мене руками, притислась до мене дружина. Я обійняв її тремтячі плечі і, щоб підбадьорити її і себе, сказав впевнено: - Переживемо! У цей момент до нас приєдналась і наша кішка Зося, яка так само, як і ми, ненавидить рашистів. Це її передбачив на плакаті київський художник. Побачив нашу Зосю з Києва 2022 року. «Бооооооооже, яке кооончене!»

Наказано вижити

- Щоразу, коли чуєте сигнал «Тривога», негайно направляйтеся в найближчі укриття, або скористайтеся правилом двох стін, - закликає керівниця пресслужби ГУ ДСНС України в Запорізькій області полковник внутрішньої служби Юлія Баришева. - Нагадую, що крім звуку сирен, є ще застосунок для мобільних телефонів «Повітряна тривога», який оперативно інформує про початок і закінчення небезпеки бомбардувані і авіанальотів. У випадках відсутності електроенергії інформуватимемо про сигнали повітряної тривоги чи іншу важливу інформацію через гучномовці.

ДСНС і правоохоронці особливу увагу сьогодні приділяють просвітницькій роботі щодо поводження із вибухонебезпечними або просто підозрілими предметами. Тисячі боєприпасів залишаються нездетонованими після ворожих обстрілів. Міни та інші вибухонебезпечні предмети можуть бути просто на вулицях, у покинутих будинках, на дитячих майданчиках, а також на полях, у лісах і лісосмугах, в паркових зонах, на узбіччях доріг, на узбережжях річок і водоймищ.

Чимало біди вони накоїли. На Запоріжжі вже відомі випадки, коли селяни знаходили у себе на городі міни-пелюстки, які ворог розкидав для залякування населення. Знаходили і касетні боєприпаси, які не розірвалися і могли вибухнути та забрати життя людей чи покалічити. Зокрема, випадок детонації вибухівка трапився в Комунарському районі Запоріжжя наприкінці червня. Тоді травмувався 7-річний хлопчик. Лікарі діагностували у нього мінно-вибухові травми обох рук. Поліцейські з’ясували, що дитина знайшла у дворі багатоповерхівки невідомий предмет: «Коли хлопчик намагався його розібрати, той вибухнув у нього в руках. Під час слідчих заходів поліцейські вилучили залишки вибухонебезпечної «знахідки». Попередньо – це ракетно-сигнальний патрон (СП40)»,- йдеться у повідомленні Нацполіці. Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст.15 п.2 ч.2 ст.115 КК України (Нещасний випадок). Правоохоронці закликають батьків контролювати дозвілля дітей та проводити бесіди щодо дотримання ними правил поведінки на вулиці й вдома. Патрульна поліція Запорізької області розповсюджує відповідну пам’ятку.

« Якщо ви виявили вибухонебезпечний чи просто підозрілий предмет: не торкайтеся його — це дуже небезпечно. Негайно повідомте про це рятувальників чи поліцію за телефонами 101 чи 102, - говориться у пам’ятці для громадян.- Не підходьте до знахідки. Оптимально безпечна відстань — 500 метрів. Одразу припиніть будь-які роботи в районі небезпечного предмета. Удар лопати, грабель, каміння чи просто поштовх можуть призвести до вибуху. В жодному разі не пересувайте, не розбирайте, та не нагрівайте небезпечну знахідку; не допускайте сторонніх осіб до небезпечного предмета, доки не прибули фахівці. Категорично забороняється самостійно знешкоджувати вибухонебезпечні предмети. Це можуть робити тільки спеціально підготовлені фахівці».

Медиком можеш ти не бути, але першу допомогу будь готовий надати

Сьогодні кожен українець повинен знати, що саме має бути в аптечці першої допомоги, якою, можливо, доведеться скористатися до приїзду швидкої, і вміти вправно застосувати складені до неї медичні вироби і препарати. На жаль, такими є наші реалії. Адже елементарні медичні знання і вміння надати першу медичну допомогу можуть врятувати життя. Де можна цьому навчитись?

У Запоріжжі курси з надання першої медичної допомоги «Основи підтримки життя» проводить навчально-тренувальний центр Комунальної установи «Територіальне медичне об’єднання «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Запорізької обласної ради. Курси проводяться для немедичних працівників, професійні обов’язки яких пов’язані з наданням домедичної допомоги: співробітників установ та організацій, водіїв автотранспорту, працівників комунальних та інших громадських установ. Більш детальну інформацію можна отримати на сайті Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Також у Запоріжжі навчання з надання першої допомоги проводять комерційні та некомерційні організації: Запорізька обласна організація Товариства Червоного Хреста України Некомерційна організація «Загін Швидкого Реагування» Медичний центр ТОВ «Вітацентр»

Авторка цих рядків набула відповідних знань і навичок безпосередньо на тренінгу з роботи в небезпечних умовах (HEAT), який для українських медійників організували ГО «Інтерньюз-Україна» у співпраці з ГО «AVC int.». Окрім суто професійних вкрай потрібних журналістам для роботи в небезпечних умовах і ворожому середовищі знань, навичок і скілів, які нам викладали фахові тренери, інструктори Міжнародного центру тактичної медицини(SCTM) навчили нас складати аптечки першої допомоги і за потреби зупиняти кровотечу, яка загрожує життю. Перш, ніж надавати першу медичну допомогу потерпілому, слід переконатись, що ви перебуваєте у безпеці. Тобто поза зоною безпосереднього ураження снарядами чи їхніми осколками.

Тож, що таке кровотеча, яка загрожує життю? ( інфографіка) 1. Кров, що виприскує з рани під тиском 2. Кров, що постійно витікає з рани 3. Калюжа крові, яка швидко збільшується 4. Одежа, просочена кров'ю 5. Часткова або повна ампутація

А що ж робити у випадках, коли аптечки НЕМАЄ?

Візьміть будь-яку чисту тканину (сорочку, футболку, тощо) і закрийте рану. Якщо рана велика і глибока, спробуйте «заповнити» рану тканиною. Застосовуйте прямий тиск обома руками безпосередньо на рану, що є джерелом кровотечі. Натискайте якомога сильніше вагою всього тіла. Утримуйте тиск до прибуття медиків, або поки це безпечно для вас

Якщо аптечка Є?

При кровотечі з кінцівки, що загрожує життю, і якщо в аптечці є турнікет, затягніть турнікет навколо кінцівки з кровотечою 5-8 см вище поранення (переконайтеся, що турнікет розташовано НЕ на суглобі – за необхідності – розмістити вище суглоба). Потягніть за липку стрічку турнікета якомога сильніше та зафіксуйте вільний кінець. Закрутіть вороток до зупинки кровотечі. Зафіксуйте вороток. Запишіть час. Турнікет викликає сильний біль, але його застосування вкрай необхідне для зупинки кровотечі!

Якщо турнікета НЕМАЄ або це кровотеча, що загрожує життю, в області ШИЇ, ПЛЕЧ або ПАХУ

Тампонуйте (заповніть) рану кровоспинною марлею (так званим, гемостатиком), звичайною марлею, або чистою тканиною, після чого здійсніть тиск обома руками. Ось як все потрібно робити покроково: вдягніть латексні рукавички, відкрийте одяг навколо рани, видаліть надлишки згустків крові, тампонуйте рану гемостатиком (бажано), звичайною марлею, або чистою тканиною Одразу здійсніть прямий тиск на рану обома руками .Натискайте якомога сильніше Утримуйте тиск до прибуття медиків.

Ворог не припиняє атаки на Запоріжжя.

За інформацією військової адміністрації, вчора рашисти били по мирним містам та селам області. До ГУНП надійшло 31 повідомлення про руйнування будинків в регіоні. І чергове трагічне повідомлення: вранці армія країни-агресора поцілила керованою авіабомбою по місту Оріхів. Унаслідок удару загинув поліцейський, ще 12 громадян отримали поранення, серед них - четверо працівників поліції. «Близько 08:40 ворожий КАБ влучив по одній з вулиць Оріхова. Від вибуху загинув поліцейський, ще четверо колег отримали поранення, двоє з них «важкі». Також тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості отримали 8 громадян, деякі з них також у важкому стані. Парамедики надали постраждалим першу медичну допомогу та наразі транспортують до медичних закладів», - офіційно повідомили у Нацполіції. Того дня загинув начальник сектору поліцейської діяльності № 1 (смт Розівка) відділення поліції № 2 Пологівського РВП капітан поліції Іван Іщенко. 31-річний правоохоронець 6 років свого життя присвятив службі в підрозділах превентивної діяльності. З початку широкомасштабного вторгнення російських військ він вийшов з тимчасово окупованої території та продовжив нести службу в населених пунктах, підконтрольних Україні. Ворожий авіаудар передчасно обірвав його життя.
«Колеги знали Івана як добру та порядну людину, відповідального працівника та надійного товариша. Осиротілими залишились дружина та маленька дитина правоохоронця. Іван Іщенко залишив по собі світлу пам'ять та невимовний сум у кожного з нас. Колектив Головного управління Національної поліції в Запорізькій області висловлює щирі співчуття родині загиблого. Поділяємо ваше горе, низько схиляємо голови у скорботі за нашим коллегою», - написали побратими загиблого правоохоронця. Бзпосередньо у обласному центрі тоді від обстрілів постраждали чотири багатоповерхівки. На щастя, серед людей постраждалих немає. На місці було розгорнуто два намети міськради, в яких фахівці райадміністрації та соцзахисту консультували людей і фіксували пошкодження будинків. Як завжди, до роботи долучилися гуманітарна місія «Пролісок» - надавала плівку для тимчасового закриття вікон, та БФ «Посмішка ЮА», волонтери якого надають постраждалим психологічну допомогу.

До відома Якщо ваша оселя теж зазнала пошкоджень, звертайтеся на 15-80 (зі стаціонарних) та на (061) 787 15 80; (050) 414 15 80; (067) 656 15 80; (095) 220 41 11; (067) 220 41 12 (з мобільних).

Підготувала Наталя Зворигіна, Запорізька правда