Вкрадене дитинство. Повернути і надолужити

05:32 25.06.2024

Окупанти докладають чимало зусиль, щоб виховати із українських дітей на тимчасово окупованій території манкуртів, що зрікаються свого роду. Для цього не гребують будь-якими засобами: порушуючи норми міжнародного права, вдаються навіть до банального викрадення малюків і їхнього всиновлення росіянами. У такий спосіб, вони певні, позбавлять Україну майбутнього. Чи зможемо протистояти такій вишуканій спецоперації і як убезпечимо наших дітей? «Запорізька правда» дослідила ситуацію в нашому регіоні.

Метод залякування: підлітка тримали в СІЗО в одиночній камері

16-річного Владислава Буряка окупанти викрали 8 квітня 2022 року на блокпосту у Василівці. Це сталося під час руху евакуаційної автоколони, в якій саме і перебував хлопчина. Колона йшла з Мелітополя до Запоріжжя. Автомобіль затримали на три години, зрештою відпустили всіх, окрім Влада. Про своє перебування у полоні протягом 90 днів Влад розповів на Глобальному саміті миру у Швейцарії. В рамках саміту відбулася дискусійна панель «Гуманітарний вимір. Звільнення полонених та депортованих осіб». Перші 48 днів підлітка тримали в СІЗО, в одиночній камері Василівського відділення поліції. У кімнаті 2 на 2 метри. Окупанти примушували його прибирати у катівнях - відмивати камери від крові після того, як катували в них українських цивільних полонених. Хлопець розповів, що кати заганяли полоненим голки під нігті, застосовували електричний струм, ґвалтували, а потім його примушували прибирати кров та випорожнення, що там залишались після екзекуцій. Якось до його камери вкинули молодого чоловіка. Його два дні катували струмом. Проводки під'єднували до його статевих органів і били по них. Цей чоловік був цивільним - працював у церкві. Через 3 дні він, не витримавши тортур, наклав на себе руки. Лише активна робота правозахисників, увага міжнародних організацій та широке висвітлення у ЗМІ, в тому числі міжнародних, проблеми з викраденнями людей в Україні допомогли звільнити Влада. Подробиці цієї операції не розголошують. - Найстрашніше - коли дітей крадуть. Треба створити єдину систему, яка гарантуватиме безпеку всіх дітей у світі. Дуже сподіваюся, що після цієї зустрічі, коли багато президентів, прем'єр-міністрів, які були сьогодні тут,вирішували питання миру, ми завершимо війну до кінця 2024 року. А після цього ми звільнимо всіх вкрадених дітей, - зазначив у своєму виступі на дискусійній панелі «Гуманітарний вимір. Звільнення полонених та депортованих осіб» під час Глобального саміту миру Владислав Буряк.

Метод мілітаризації: гра «Зарніца» - зовсім не гра

Підлітків з Мелітопольщини, як і тисячі їхніх однолітків з інших тимчасово окупованих територій, активно залучають до участі у трансформованій військово-патріотичній грі «Зарніца» і не тільки. Інструктори російського центру «Воїн» навчають дітей основ тактичної медицини, військової топографії, вогневої, інженерної та тактико-спеціальної підготовки, навичок управління дронами. За дотриманням правил стежать десятки спеціально навчених інструкторів та стільки ж «досвідчених ігротехніків». Нинішнього року партнерами спеціалізованої організації «Рух перших» у «Зарніца 2.0» офіційно стали російські Центр військово-спортивної підготовки та патріотичного виховання молоді «Воїн», Російське товариство «Знання», «Юнармія», Всеросійський студентський корпус рятувальників (ВСКС), Центр спеціальної підготовки МИРЕА та Російське історичне товариство. Очільниця регіонального відділення «Руху перших» в окупованій частині Запорізької області Олена Трокай розповіла: «Після регіонального етапу ми позначимо найкращу, найсильнішу команду, яка представлятиме Запорізьку область на всеросійському етапі».
Основна мета окупантів очевидна: вони прагнуть виростити на підпорядкованих їм територіях наступне покоління для загарбницької російської армії. Тому дітлахів вже зі шкільної лави вчать керувати дронами, розбирати автомати Калашнікова та метати гранати. У місцевих школах повсюди на ТОТ відкривають спеціальні кадетські класи, де дітей готують до служби в армії. А випускникам пропонують продовжити навчання у російських вищих військових та поліцейських навчальних закладах. Окрім цього, загарбники регулярно відправляють неповнолітніх українців на спеціальні навчання на територію Росії. Зокрема, підлітків віком від 13 до 17 років влітку - на патріотичні збори до центру «Воїн» (Волгоградська область). Очікують, що школярі освоять там вогневу підготовку, а також медичні та інженерні дисципліни. Крім цього, передбачається, діти вдосконалять там свої навички керувати безпілотниками. Вже 99 молодих людей із Запорізької області звезли до табору «Авангард» у Волгоградській області, де вони «беруть участь» у військово-спортивній зміні під назвою «Час героїв». Підлітків одягли в однакову форму подібно до тієї, що на ув'язнених у в'язницях. Українським юнакам і дівчатам вбивають у голови думки, що вони можуть стати героями, лише помираючи за російські ідеали. Чергову акцію з мілітаризації українських дітей окупаційна влада проводить безпосередньо у Мелітополі. Спільно з правоохоронцями-окупантами тут влаштували для неповнолітніх «Канікули з росгвардією». До заходу залучили безпосередньо учнів з класів під патронатом профільного відомства та юнармійців. Окупанти зазначають, що це відбувається в рамках «всероссийского ведомственного проекта». Тож цими заходами протягом літа буде охоплена вся ТОТ у Запорізькій області.

Метод освіти і виховання: переписування історії та підміна героїв

Культ терориста та особистого кілера Сталіна Павла Судоплатова створили окупанти у Мелітополі. Вони встановили на честь діяча НКВС меморіальну табличку та пам'ятник, а навесні 2022-го обвішали місто банерами з його зображенням. Але перевершив всі очікування псевдо-губернатор Запорізької області Євген Баліцький, який створив добровольчий батальйон, назвавши його на честь вбивці Судоплатова. Уродженець Мелітополя генерал-лейтенант НКВС Павло Судоплатов був професійним терористом на службі радянського режиму. Основна його «робота» полягала у ліквідації «ворогів режиму». Зокрема, він організовував замахи на керівника ОУН Євгена Коновальця та Лева Троцького. Місце для встановлення пам’ятника цьому звіру обрали у самому центрі Мелітополя на перехресті вул. Героїв України та пр. Богдана Хмелницького. Відкривали його «помпезно»: нагнали вдосталь бюджетників-колаборантів. Додамо, що освіта на захоплених територіях давно знищена - залишилася тільки пропаганда. Але відвідувати школи треба обов’язково - інакше батьків позбавлять батьківських прав. Замість знань дають ідеологію - змушують вчитися за російськими програмами, які транслюють кремлівські наративи; організовують лекції «ветеранів сво» для популяризації загарбницької війни кремля.
Окупанти перебудовують навчання на ТОТ Запорізької області на воєнні потреби - додають воєнну складову: замість безпеки життєдіяльності ввели стройову підготовку та тактику ведення бою. Школярів змушуватимуть розвивати «наукові проєкти» пов’язані зі створенням та управлянням БпЛА. Кафедри підготовки офіцерів служби радіоелектронної боротьби буде відкрито при цивільних вишах. Там готуватимуть офіцерів для ворожої армії. Окупанти продовжують спотворювати історію та факти. Мета — просувати свої пропагандистські ідеї серед жителів ТОТ України, перевиховувати українців. Так, вони планують випустити посібник з «історії новоросії: від давніх-давен до наших днів». У посібнику вони перекрутять історичні події й дані та будуть писати про «величність» країни-агресора. - Такі кроки — лише частина злочинного плану Росії. Адже окрім цього, вони давно викладають освіту для наших дітей за своїми стандартами, відправляють українців у мілітаризовані табори... Намагаються змінити й думки та погляди дорослого населення! Це потрібно найскоріше зупинити, адже у майбутньому приведе до непоправних наслідків. Росія хоче змінити ідентичність українців — ми маємо зробити все, щоб цього не було!- зазначає Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Метод трудотерапії: мусять працювати на росію

Окупанти на ТОТ створили вже 14 «трудових загонів» для українських дітей та молоді, які будуть працювати на росії протягом літа. Загарбники збираються інтенсивно використовувати працю неповнолітніх з тимчасово окупованих територій на будівельних майданчиках країни-агресора. Про це повідомив Центр національного спротиву. «Чотирнадцять трудових загонів для роботи на будівництвах організували на Донбасі. Складаються вони з дітей та молоді, які впродовж літнього періоду працюватимуть у різних регіонах РФ. Участь у таких літніх «розвагах» стала добровільно-примусовою. Кремлівські куратори поставили план для місцевих окупаційних адміністрацій – організувати та забезпечити щонайменше тисячу юних «добровольців», – ідеться в повідомленні. Окрім будівництва, дівчата та хлопці будуть залучатися до обробки полів. А ще – працювати санітарами у медичних закладах.

Метод позбавлення українського громадянства: примусово нав’язують паспорт ворожої держави

14-річним вихованцям Мелітопольського обласного центру соціально-психологічної реабілітації, які залишилися без піклування батьків і перебувають в окупації, видали російські паспорти, повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Посадовець зазначив, що це виявили в результаті моніторингу медіа-ресурсів на ТОТ України. Він розповів, що для цього дітей навіть привезли в інше село, де, як зазначається, розташований окремий підрозділ так званого управління з питань міграції, щоб вони «краще» зрозуміли «культурний та історичний зв'язок із Росією». «Це вкотре показує, що кожен крок РФ спрямований на перевиховання наших дітей і спроби стерти їхню ідентичність. Цього не можна допустити! Ми маємо працювати, щоб притягнути до відповідальності за злочини проти українських дітей усіх причетних, хто в той чи інший спосіб намагається стерти їхню приналежність до України», - додав омбудсмен.
Окрім того, у містах на тимчасово окупованих територіях Запорізької області росіяни вимагають відбитки пальців дітей, старших за 6 років, повідомили активісти руху «Жовта стрічка»( рух спротиву окупантам на ТОТ, зокрема, у Бердянську.- авт.). Активісти руху дізнались, що росіяни вимагають, аби усі діти, навіть які народилися до окупації, були зареєстровані з видачею російських свідоцтв про народження. Онисія Синюк, правова аналітикиня ZMINA, виступаючи у Національному музеї Голодомору-геноциду в рамках публічного діалогу «Викрадення дітей – складова геноциду українців» зазначила, що всі російські злочини проти українських дітей, як-от депортації, зросійщення освіти тощо, - пов’язані, бо це все складові однієї геноцидної політики. Тобто створюється цілий комплекс кроків до єдиної цілі – змінити національну ідентичність українських дітей в тимчасовій окупації.

Пріоритетна задача: повернути наших дітей – забезпечити майбутнє України

- Це є велика загроза національній безпеці України взагалі. Тому що цих дітей ворог асимілює, він над ними проводить певний освітній, культурний, національний геноцид. Їм стирають історичну пам’ять і формують свої нові ідеологічні впливи, вигідні ворогу, в контексті ненависті до України. Чому я загострюю на цьому увагу? Тому що я вже маю певний досвід, - коментує ситуацію заступник голови Запорізької обласної військової адміністрації Євген Мироненко.
Посадовець розповів, що мав із цим справу ще у період 2014-2016 років , коли працював на Луганщині і знав ситуацію по луганських школах, мав відповідні оперативні дані. На той час він працював в ВРУ помічником народного депутата певний час у комітеті освіти, а потім у комітеті з питань державотворення і місцевого самоврядування. Вже тоді законотворці організували міжфракційне депутатське об’єднання – парламентську платформу «Майбутнє Донбасу», куди долучились дуже багато народних депутатів з майже всіх фракцій. Ця платформа дозволила тримати руку на пульсі у питаннях ВПО, дітей, влаштування дітей в родини, допомоги щодо визволення дітей із окупації у Донецьку, Луганську, Криму. Знаходили рішення, щоб вони могли навчатися в освітніх закладах України. Тоді були ухвалені відповідні закони, які дозволяли без ЗНО таким дітям вступати до вишів, а також були відповідні пільги для переміщених вишів, і це дало їм можливість працювати на територіях, які були підконтрольні Україні. - Вже тоді ми фіксували освітній геноцид на ТОТ стосовно наших дітей. Бачили, що їх дуже сильно мілітаризували. Починаючи з 8 класу - це 13-14 років. Старших дітей – 16-17 років вербували на мілітаризоване навчання. Тоді ми намагалися надати якомога широкого розголосу цій проблематиці. На жаль, на міжнародному рівні не досягли відповідної фокусації, - зазначає Євген Мироненко. - Вже тоді ми фіксували певні загрози. І ці загрози. Бачимо, реалізувалися. Діти, які виросли на окупованих територіях, вже були залучені росіянами до участі у цьому вторгненні. Багато було 23-25 річної молоді, яку якісно відпрацьовували, впихували їм нелюбов до Батьківщини, і вони йшли воювати проти наших захисників. Цією кампанією з русифікації українських дітей – стиранню їхньої національної пам’яті і свідомості, їх мілітаризацією опікувався заступник голови адміністрації путіна Сергій Кириєнко. Це тіньова фігура, яка становить велику загрозу для наших дітей, які перебувають на ТОТ. Тому що саме він є ініціатором, ідейним натхненником і організатором величезної кампанії з мілітаризації дітей. Він системно веде цю роботу. За його директивного керівництва всі школи на ТОТ працюють, так само і різні позашкільні мілітаризовані гуртки. Вони продуктивно це роблять. Батьки не можуть вплинути, бо діти з 8.00 до 18.00 перебувають під ідеологічним впливом у школі. - Що на рівні керівництва області можна зробити, щоб убезпечити дітей від такого впливу? Зокрема на ТОТ? - За оперативними даними територіальних служб у справах дітей всього в області обліковується 256 473 дитини віком від 0 до 18 років. На території, контрольованій Україною, проживає 126,5 тис дітей шкільного віку від 6 до 18 років, з них 46,5 тис – ВПО. На ТОТ обліковуємо – 52, 5 тисяч таких дітей. Ми розуміємо, що це – генофонд України. Їх перебування, зокрема, на ТОТ ускладнює постійна пропаганда ненависті до рідної держави. Це велика загроза. - Президент піднімає це питання на перемовинах різних рівнів, уповноважений, обговорювали це і на саміті миру у Швейцарії. Дуже складно говорити про ТОТ. Відповідні моніторинги проводять відповідні служби. Ми контролюємо. Нам відомо про 759 дітей у різних формах виховання – ДБСТ, патронатні сім’ї , сім’ї опікунів. Ми здійснюємо оперативний контроль за цими дітьми Намагаємось це робити через різні канали, про які не можу говорити. У минулому році – допомагало онлайн навчання. Можна було відслідковувати. Але, на жаль, ворог унеможливив таку комунікацію і онлайн навчання. Наступного навчального року його вже не буде… - Чи можна опікунів зобов’язати виїхати з ТОТ разом з підопічними дітьми? - Така ситуація – непроста історія. Наказати не можна. Зараз небезпечно виїжджати із окупації з дітьми. Щоб виїхати з ТОТ, треба їхати через рф через Сумщину. Але дуже багато складнощів. Діти на російських блокпостах стають заручниками. Їх можуть вилучити і вивезти в росію. Ми здійснюємо підтримку таких родин і через оперативний моніторинг фіксуємо дані по кожній дитині. І якщо вона зникає з наших радарів, ми ініціюємо розшук із залученням і міжнародних організацій. - Які факти викрадення дітей з ТОТ нашої області відомі вам? Що саме сприяє у цьому окупантам? - Зі зрозумілих причин ми не можемо говорити ні про імена, ні про місцевості. Певні випадки є. Детально поглиблюватись не можу. Переважно діти – із сімейних форм виховання. Відповідні служби займаються - Нацполіція, СБУ, Уповноважений… Що ж до факторів, які дозволяють окупантам це робити, скажу так: у них немає ніяких гальм і обмежень. Навіть рідні батьки не можуть реально вплинути на ситуації, що відбуваються. Дітей вивозять на різні заходи, у табори, а чи повертають? - Які пріоритетні задачі стосовно безпеки і благополуччя дітей сьогодні вирішує обласна влада? - Щодо стану справ із дітьми в області і не тільки на ТОТ – дуже багато дітей піддалося впливу тяжкого психологічного навантаження. Батьки також психологічно навантажені. Від того складаються відповідні стосунки в сім’ях. Наша найперша задача – превентивні заходи з недопущення насильства у сім’ях. Між батьками, стосовно до дітей. Разом з поліцією, службою у справах дітей, громадськістю. На жаль, допоки – це система реагування на те, що вже сталося, на подію, яка відбулася і негативно відбилася на дитині. І поліція включається у форматі реагування і покарання за порушення - попередження і таке інше. Це неправильний підхід. Потрібні – превентивні заходи. Підтримка дітей, освіта, хобі, тощо - для дітей ВПО і дітей у складних життєвих обставинах. До слова, сьогодні на обліку територіальних служб у справах дітей перебуває 2721 дитина, яка опинилася у складних життєвих обставинах, з них 1073 у зв’язку з проживанням в сім’ї, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, в тому числі, у Запоріжжі ми фіксуємо 162 дитини у складних життєвих обставинах - є потенційні загрози проживання таких дітей у сім’ях. Організуємо тренінги для батьків - як поліпшити умови спілкування з дітьми. Створили відповідну мапу гуртків позашкільного виховання для дітей згідно їхніх запитів і інтересів, плюс спортивні гуртки. Будемо активно пропагувати, щоб діти були активно до них залучені. Дитина має відчувати турботу, любов. Потрібно забрати дітей з вулиці. Наочним прикладом може слугувати історія дівчинки 14 років. Трирічною її вилучили із неблагополучної родини і передали на виховання рідній тітці. У підлітковому віці стала некерованою. Втікала з дому. Тітка відмовилася від опіки. Зустрівся із нею, поспілкувались. Виявилось, дівчинка любить техніку, розбирається у двигунах. Намагалася влаштуватися працювати, шукала заробіток. На Тернопільщині зараз під патронатом мого колеги із місцевої ОВА закінчує школу і буде вступати на навчання до закладу профтехосвіти. Для нас ситуація ускладнюється тим, що через наближеність до зони бойових дій наразі на Запоріжжі немає відповідних центрів для реабілітації дітей, що опинились у складних життєвих обставинах. Всі ці заклади евакуйовані за межі України. Наразі ми здійснюємо релокацію з Республіки Польща у Івано-Франківську область 37 вихованців Оріхівського центру. А ще маємо 352 дитини за межами України. Їх потрібно повертати. Бо наші діти за кордоном, ті, що без батьківської опіки, це постійні ризики – інформаційні, політичні.. серед них є такі, що не набули відповідних статусів, тобто через початок широкомасштабного вторгнення не встигли в судовому порядку встановити їм статус позбавлених батьківської опіки. І потрібно вести відповідну роботу, а за кордоном це дуже складно робити. Тож наразі у нас в пріоритетах – превентивне реагування на загрози для дітей та влаштування їх у сімейні форми виховання.

Наочно: тиждень-ярмарок «Дорогою дитинства» зібрав у Запоріжжі більше 1000 дітей

У Запоріжжі відбувся благодійний ярмарок «Дорогою дитинства», який зібрав дітей з усієї області. На них чекали тематичні локації з активними іграми, майстер-класами та інтерактивами. За кожне завдання юні учасники отримували «мандрики», які можна було обміняти на подарунки та смаколики. Не оминули увагою і батьків. Для них провели тренінг регіонального координатора Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Сергія Дружиніна. Реалізація проєкту тривала 3 тижні, долучилося понад 30 партнерів.

Підготувала Наталія Зворигіна, «Запорізька правда»