Запоріжці створили ляльок-мотанок, що передадуть як обереги для захисників

Лялька-мотанка з давніх-давен в Україні виконувала роль оберега. Нині мистецтво створення цих ляльок набуло неабиякої популярності.

У Центрі дитячої та юнацької творчості Дніпровського району організували майстер-клас, аби навчити запоріжців власноруч робити ці традиційні українські обереги. Усі готові вироби планують передати нашим захисникам. Саме на цьому майстер-класі Анастасія вперше спробувала власноруч створити ляльку-мотанку. Розповідає, окрім нових знань, отримала і психологічну підтримку у колі однодумців. Свою ляльку створює не просто так, хоче передати другові, який нині перебуває на фронті. “Кожен в цю ляльку мотанку вкладає свої якісь думки, – каже Анастасія, – це для кожного, вважаю, щось особливе. Я вкладала думку про перемогу, яка дуже скоро буде, обов’язково. За тих людей, які віддали життя, які віддають, які зараз нас боронять на кордонах.” Відволіктися від подій сьогодення вирішила і Марина. Жінка втратила квартиру через ракетні обстріли рашистів і зараз тимчасово мешкає на роботі, бо, каже, піти більше нікуди. На майстер-клас завітала, аби не занепасти духом. Також вірить, створені обереги допоможуть нашим воїнам зберегти життя. “Мені здається, якщо цей колектив думає, щоб ці обереги зберегли життя нашим воїнам, це обов’язково буде, – стверджує пані Марина. – Мені дуже жалко, коли я дивлюсь там в ютубі фотографії наших хлопців, які загинули, і я дивлюсь і думаю, кожен вони такі красені. І так дуже жалко, що у цих хлопців вже нема життя. Я думаю що наші обереги їм допоможуть, хоч якось.” Для того, аби чари ляльки-мотанки працювали, розповідає майстриня Людмила Войтенко, створюють її з натуральних волокон. На цьому майстер-класі використовували льон. Також особливістю саме українських мотанок є те, що в них відсутнє промальоване обличчя. Можна зробити або хрестик, або залишити порожнім. Створюється оберіг поступово, спочатку тулуб, потім ручки та голова. На грудях обов’язково повинен бути хрест. Робили ляльок невеликими, аби можна було покласти їх до нагрудної кишені.
Такі майстер-класи у закладі позашкільної освіти проводять вже протягом семи місяців. Цього разу на захід запросили запоріжців, які втратили житло через військову агресію рф. Під час роботи над мотанкою, розповідають учасники, вдалось трохи відволіктись від тривожних думок, а створені власноруч обереги допомагають почувати себе хоч трохи більш захищеними. “Ці обереги, вони уособлюють добро, – каже директорка закладу позашкільної освіти Центру дитячої та юнацької творчості Дніпровського району Олена Любич, – світло та родинне тепло. Сьогодні Україна переживає складні часи, війна вплинула на думку багатьох людей та цілих сімей. Нехай же обереги у вигляді ляльок-мотанок принесуть нашим українцям, нашій любій Україні віру, надію та обов’язково перемогу.” Тривав майстер-клас майже дві години. Учасники встигли не тільки зробити обереги для себе та захисників України, але й поспілкуватися у теплій компанії, що, кажуть, нині справді заспокоює та знижує рівень тривожності. Джерело