Домашні овочі та фрукти без хімії

Саме за це ми цінуємо продукти, вирощені на присадибній ділянці. Але, на жаль, хвороби вражають більшість овочевих культур, виноград та садові дерева. Чи можна їх захистити, не використовуючи хімпрепарати?

Сьогодні ми розповімо про біологічний захист культурою Trichoderma viride з доведеною ефективністю. Вона не лише захищає рослини від хвороб, а й покращує родючість ґрунту. Культура складається з маси міцелію та спор гриба Триходерма. Потрапляючи у вологий ґрунт, спори проростають і виділяють речовини, які знезаражують ґрунт. Ці речовини подібні до своєї дії з антибіотиками, тому вони здатні також боротися з хворобами рослин двома різними шляхами: По-перше – захист рослин від розвитку хвороб – парші, мілдью, різних видів гнилі, фузаріозу, фітофторозу та інших подібних. Такий захист обумовлений тим, що спори триходерми паразитують на грибках-патогенах і не дають їм розвиватися. По-друге, “Trichoderma viride” лікує вже пошкоджену рослину – її спори харчуються хворою тканиною, знищуючи її. Рослина, оброблена триходермою, не витрачає своїх сил на боротьбу з грибковими захворюваннями. Рослини накопичують значну масу потужного коріння, стебел і листя, та віддають всю енергію на формування плодів, тому підвищується їх врожайність і лежкість. Ми проводили польові дослідження на різних культурах (огірки, томати, кавуни та навіть гвоздика), залишаючи контрольні ділянки, які фермери обробили якісними хімпрепаратами відомих фірм. Рослини, оброблені «Trichoderma viride» незмінно показували не тільки більш високу швидкість зростання, а й більш масове зав’язування плодів. Кількість зав’язей на експериментальних (оброблених) ділянках підвищувалося в 2-3 рази, порівняно з контролем. Наприклад, на контрольних рослинах кавуна кількість квіток була від 3х до 5ти, а на рослинах, оброблених триходермою, мінімальна кількість квітів була 5-6, але в основному сягала 7-10 квіток на одній рослині. Причому різко зменшувалася кількість пустоцвітів: на 15 рослинах контролю дозріло 16 кавунів, а на оброблених плодів було 31.
На фото ви бачите розсаду огірків, висаджених в один день. Насіння було взято з однієї пачки. Торф’яна суміш у горщиках праворуч була оброблена “Trichoderma viride”. Таке фото є чудовим доказом ефективності. Обробку необхідно проводити один раз на 7-10 днів, детальний регламент використання тут. Наша лабораторія випускає також інші біофунгіциди та біопестициди (захист від комах- шкідників). За посиланням вище, ви можете ознайомитися з властивостями цієї продукції.