В Україні створили перший захищений месенджер для військових

Dober — перший український захищений месенджер. У перспективі він може використовуватися військовими для оперативного обміну інформацією.

Як повідомив засновник стартапу Дмитро Оберемок, наразі готова тестова версія застосунку на базі операційної системи Android. Паралельно завершується розробка версії для iOS, програмна частина якої вже майже готова. Як месенджер Dober захищає повідомлення ⋄ Дозволяє уникнути передачі особистих даних користувача третім особам. ⋄ Анонімна реєстрація. ⋄ Повне видалення інформації про користувача з системи. Необхідність розробки такого месенджера викликана періодичними перебоями в роботі сервісів обміну повідомлень від IT-гігантів, які постійно зазнають хакерських атак, та підвищеним під час війни попитом на більш захищені системи шифрованої передачі даних з використанням автономних серверів. Dober не прив’язаний до електронної пошти чи номера телефону, а лише до запароленого акаунта на сервері. Увесь обмін інформацією відбувається на окремому сервері з допомогою технологій наскрізного шифрування, що убезпечує користувачів від витоку інформації назовні. Такі особливості месенджера стануть в пригоді військовим для безпечного спілкування, оскільки програмний апаратний сервер може бути розташований у військовому підрозділі чи в якомусь таємному безпечному місці. Для роботи знадобиться лише доступ до інтернету.
Розробники зазначають, що адміністратор, який керуватиме сервером, має у своєму розпорядженні повний функціонал керування допуском та блокування користувачів. По суті, він є первинним фільтром тієї чи іншої спільноти, підключеної до месенджера, що унеможливлює несанкціонований доступ до спілкування сторонніх осіб. Месенджер Dober пропонує два варіанти застосунку – корпоративний та публічний. У корпоративному замовник може отримати свій власний програмний сервер та повністю контролювати його місцеперебування і доступ користувачів до нього. Загальнодоступний месенджер передбачає завантаження застосунку та його підключення через смартфони. Завантажити застосунок можна в Play Market за посиланням. Джерело