В центрі уваги «SODA» - новий сайт Запоріжжя!

07:16 15.01.2024

Презентація нового незалежного Інтернет-медіа з красномовною назвою «SODA» відбулася в Запорізькому Центрі журналістської солідарності. Його за ініціативи очільниці молодіжного крила обласної організації НСЖУ, відомої журналістки-аналітика Катерини Рождественської створила група молодих медійників.

Слід відзначити, що з перших днів роботи Центр журналістської солідарності НСЖУ опікувався не лише журналістами-переселенцями та місцевими медійникам, але й журналістською молоддю. Зокрема, і організатор нового сайту Катерина Рождественська, і її колеги одержали від Центру і моральну, і матеріальну, і технічну підтримку. Молоді журналісти беруть участь у тренінгах з професійного удосконалення, в разі необхідності працюють на спеціально обладнаних в Центрі робочих місцях, дехто з них одержав в ЦЖС захисне спорядження для роботи на прифронтових територіях. Наші молоді журналісти неодноразово демонстрували в Центрі свої фото та відеорепортажі з лінії фронту. До речі, частина цих робіт стала основою постійно діючої в Центрі журналістської солідарності фотовиставки «Запорізькі журналісти на війні». Одним словом, Центр завжди підтримує творчу активність молоді. Новостворений сайт «SODA», презентація якого відбулася в Центрі, став реальним підтвердженням творчого пошуку, потенціалу і енергії молодих журналістів Запоріжжя.
- Що таке «SODA»? Це сучасне онлайн-медіа, мета якого – використовувати журналістику рішень, як основний інструмент у створенні матеріалів. Ми хочемо не лише доносити інформацію, але й відповідати на дійсно гострі соціально-політичні питання, вишукувати їхні першопричини, та пропонувати способи вирішення, які інші могли б відтворити у реальності, - зазначила на презентації керівниця сайту Катерина Рождественська - Але це не все. Ми також - про експерименти з форматами, жанрами та темами. Ми - корисне і цікаве. Чому SODA? Бо це речовина, яка має дуже різноманітний спектр дії. Головне, вона є в кожного вдома, а основна її функція – очищення. Так само і ми своїми журналістськими матеріалами прагнемо очищувати темні плями поінформованості суспільства. Окрім мене на сайті працюють ще дві запорізькі журналістки: Вероніка Хорольська та Лілія Статівко (вона займається ще й питаннями фінансування), харківська журналістка Тетяна Бас працює віддалено, відповідає за роботу в соціальних мережах, і дизайнер Катерина Глуховська. Яка наша місія? Пошук вирішення проблем Запоріжжя та області. Ми не просто інформуємо, ми медіа про зміни, медіа, що глибоко аналізує проблеми, шукає шляхи їх рішення та ділиться з запоріжцями, які готові діяти. Наш спосіб роботи з інформацією – це не тільки про проблему, але і про її розв'язання. А наш читач – це про дії, а не про стагнацію, - підкреслила Катерина Рождественська. Зовсім скоро під назвою «SODA - Медіа твого міста» запрацює повноцінний сайт. А поки що публікації виходять в Інстаграмі, Фейсбуці і Телеграм каналі. Запоріжці вже ознайомилися з рубриками «На захисті спокою» (про захисників України), «Російські сліди у запорізькому бізнесі» (як працюють санкції), «Це не про слабкість, це про силу» (досвід молоді, яка зверталася по допомогу до психологів), «Запоріжжя архівне» (історія нашого міста). Проходять своєрідну апробацію у читачів інші теми та напрямки.
Невеликий творчий колектив сайту SODA має грантову підтримку. Сподівається отримати її і в подальшому. Є намір розширювати поле діяльності, зокрема, запускати відеоматеріали в Ютубі. Саме для того, щоб ці відеоматеріали були якісними, очільники Центру журналістської солідарності Наталія Кузьменко та Валентина Манжура вручили керівниці новоствореного сайту Катерині Рождественській сучасну кругову лампу для якісного запису відео, яку передали Центру наші зарубіжні партнери. Катерина Рождественська подякувала і ЦЖС, і міжнародним фундаціям за допомогу українським журналістів в цей важкий воєнний час. - Ми всіляко підтримуємо і будемо підтримувати прагнення молодих ініціативних журналістів до творчості, до створення нового контенту і нових видань, - зазначила Наталія Кузьменко. А вже через кілька годин в групі Запорізького Центру журналістської солідарності у Вайбері, куди входять 75 журналістів, з’явився коментар очільниці сайту «SODA» Катерини Рождественської. - Подивилася вдома лампу, дуже гарна, якісна річ, яка конче потрібна нам для роботи. Ще раз дякуюємо за подарунок! Ніна Деркач, Валентина Бистрова Фото Даші Зирянової