Чиста вода – для громад області

15:59 24.07.2024

У рамках фінансування Глобального гранту від Фундації Ротарі (Ротарі Інтернешнл) «Чиста вода для України», за підтримки Ротарі клубу Мілано Норд (Італія), Ротарі клубу Варшава-Сіті (Польща) та інших 27 закордонних Ротарі клубів з Італії, Польщі, Німеччини, США, Австралії, Шотландії та 8 благодійників у співпраці з Ротарі клубом Запоріжжя та Запорізьким благодійним фондом «Єдність» за майбутнє» для місцевих громад області передані фільтраційні системи очистки води, завдяки яким буде здійснюватися фільтрування води, що вирішить багато проблем сільських жителів, особливо, в тих громадах, де проживає багато громадян вразливої категорії - місцевих жителів, ВПО, сімей з дітьми та людей з інвалідністю.

Це питання на сьогодні надзвичайно актуальне. Адже під час повномасштабного вторгнення для деяких громад, зважаючи на збільшення кількості населення вдвічі, основною проблемою, стало нечуване навантаження на місцеву інфраструктуру, зокрема, систему водопостачання. Загострилося питання стабільного забезпечення громад питною водою. І тому наразі воно стало одним із головних напрямків діяльності місцевої влади. У частині населених пунктів відсутнє централізоване водопостачання і питна вода доставляється цистернами за 20-25 км, а в деяких селах і за 40-60 км від водозабору, що дуже дорого через здорожчання паливно-мастильних матеріалів та запасних частин. Один квадратний метр такої привозної води становить від 250 до 400 грн. Через аварії на водогонах почастішали також багатоденні перебої з подачею питної води. А це незручності для мешканців, як приватних, так і багато квартирних будинків. Окрім того, у зв’язку зі стрімким падінням рівня води в Дніпрі одна з територіальних громад може взагалі залишитися без питної води, а це вже катастрофа іншого масштабу. У планах будівництво артезіанських свердловин, проте після видобутку така вода не відповідає стандартам питної. Отож, встановлення системи зворотнього осмосу води дасть можливість жителям громад отримати якісну питну воду. Про це наголошували представники територіальних громад під час передачі їм очисного обладнання. Більше року йшли перемовини, організація виготовлення та доставка її до обласного центру. Тепер воно буде встановлене у визначених місцях і розпочнеться процес його експлуатації. Представники територіальних громад висловили щиру подяку ротарійцям міжнародних Ротарі клубів за розуміння проблем і підтримку у важкі для України часи.
Це не єдина добра справа Ротарі клубу Запоріжжя для своїх земляків. Адже служіння – це сутність ротарійського руху, всіх, хто причетний до Ротарі Інтернешнл. Потужної міжнародної організації, яка протягом 115 років об'єднує 1,4 мільйона членів в понад 46 000 клубів у всьому світі – лідерів, що вирішують важливі суспільні проблеми та діють, створюючи тривалі позитивні зміни в суспільстві. Ротарі клуб Запоріжжя вже 15 років займається благодійною діяльністю з особливим фокусом на вразливих і талановитих дітях. З початком повномасштабної війни клуб розширив свою діяльність і займається допомогою тим, хто постраждав від війни, місцевим громадам і закладам охорони здоров'я.

Оксана Дроздовська для "Запорізької правди"