Корюківський міський голова Ратан Ахмедов: «Думка громадян має вирішальне значення»

14:01 24.08.2023

- Пане голово, це ж скільки грошей треба НЕ вкрасти із місцевого бюджету, щоб створити таку красу і такий комфорт для людей?

Корюківський міський голова Ратан Ахмедов ламає всі стереотипи, якими ми зазвичай наділяємо чиновника на керівній посаді і які закарбувалися у нашій свідомості. І не тільки своїм доволі молодим віком - йому лише трохи перевалило за 35. А й, в першу чергу, своїм відношенням до справи – не на словах, а на ділі вираженою відповідальністю перед місцевою громадою за свої рішення і вчинки. Перебуваючи із прес-туром від програми DOBRE на Корюківщині, побачивши на власні очі ті перетворення на краще, які відбуваються в громаді навіть попри тривалу війну, я просто не втрималась від в’їдливого запитання: - Пане голово, це ж скільки грошей треба НЕ вкрасти із місцевого бюджету, щоб створити таку красу і такий комфорт для людей?

Молоде – не зелене

Так, як для міського голови, здається, він ще зовсім молодий. Але дедалі більше спілкуючись із паном головою, переповнююсь щирою повагою до його непересічних пізнань в економіці та управлінських навичок. Він добре розуміється як на фінансових справах, так і на людській психології. А його непідробна харизма сприяє підвищенню авторитету як серед літніх односельців, так і серед молоді. Його стосунки із молоддю Корюківщини щирі і теплі. Часом, коли треба, він включає виховну батьківську нотку, але частіше спілкується на рівних. - За підтримки програми DOBRE створили у Корюківці молодіжний осередок «КУБ», щоб забезпечити молоді необхідні умови для самореалізації. Провели ремонт, закупили необхідне обладнання, меблі, комп’ютери, - не без гордості презентує місцевих молодіжний хаб пан голова.- Тут у нас є приміщення для різних активностей. Зазвичай збираються дітлахи і юнацтво не тільки із самої Корюківки, але й із старостинств, які входять до нашої територіальної громади. Наш шкільний автобус за певним графіком регулярно привозить їх сюди, де вони ж самі і організовують та втілюють різні корисні заходи, що сприяють їхньому розвитку. У такий спосіб намагаємося формувати у них активну життєву позицію.
Як і у всіх інших питаннях щодо подальшого соціально-економічного розвитку територіальної громади, міський голова у вирішенні поточних питань дослухається думки тих, кого це безпосередньо стосується. От і у цьому випадку, перш, ніж закупити для хабу необхідне обладнання та інвентар, у місцевому чатику провели опитування, які саме активності місцева молодь передбачає. Виявилось, наразі, місцеве юнацтво захоплюється турнірами із комп’ютерних ігор. Втім, не кожна родина може дозволити собі придбати потужний ноут із відповідною відео картою. - Як на мене, вважав, ці турніри з комп’ютерних ігор – несерйозним заняттям, але коли дізнався, що вже існують подібні міжнародні заходи, їхні переможці здобувають призи на мільйони доларів, подумав, чому б і ні? Наші дітлахи не гірші за інших. Тож нехай спробують, - поділився власним баченням справи голова Корюківки. – Ми закупили для «КУБа» необхідні комп’ютери. І я тепер бачу, що окрім безпосередньо ігрових розваг, дітлахи тут доволі успішно опановують сферу IT. А це я вважаю дуже перспективним напрямком для подальшого розвитку Корюківки. А головне, ми забрали цих дітей з вулиці, тобто замість безцільного проводження часу за безглуздими заняттями запропонували їм корисне дозвілля. І це працює.
Результатом такого ставлення місцевої влади до молоді є різноманітні святкові концерти, фестивалі, турніри, які захоплюють і включають у колообіг корюківців всіх поколінь. Окрім суто духовно-емоційних здобутків від розвитку молодіжного напрямку мають і цілком матеріально виражені: у місцевому парку власними силами молоді люди облаштували майданчик під відкритим небом, де проводять дискотеки. Міський голова виділив їм із бюджету кошти на будівельні матеріали. А всі ремонтні роботи молодіжні активісти виконали самі. Ще один молодіжний проект у Корюківці – облаштована зона відпочинку на березі місцевої малої річки Бречиця. Фактично - це каскад з 5-6 ставків. На першому етапі облаштували узбережжя одного з них неподалік центру містечка. Встановили кабінки-роздягальні, навіси від сонця, лавки для відпочинку. Роботи були виконані за підтримки програми DOBRE.

Вразило

Ба більше, здивувало! Як то кажуть, картина маслом – попід міською радою у Корюківці паркуються не, як зазвичай у нас, майбахи та бугатті, а … звичайнісінькі, як їх тут називають, ровери, по-нашому – велосипеди. І сідлають їх не тільки самі просителі із числа громадян, що звертаються до міськради за певними послугами чи вирішенням своїх нагальних питань, але й самі чиновники органу місцевої влади не гребують пересуватися таким екологічно чистим транспортом. Під міськрадою спеціально облаштували стоянку для велосипедів.
Справжньою дивиною виявився і місцевий історичний музей. І не тільки тому, що його експозиція і експонати любовно зібрані і утримуються у найкращому стані. А саме тому, що екскурсії тут відбуваються ТЕАТРАЛІЗОВАНІ. Ба більше, історичних постатей в них грають не професійні актори,а місцеві жителі. І щоб вкінець вразити своїх читачів додам, серед них є й чиновники на керівних посадах міськради. Всі учасники роблять це на волонтерських засадах
Ще одна дивина – стійка для ендоскопічних операції у місцевій лікарні. Побачивши її на власні очі в одному з кабінетів у робочому стані, я не повірила сама собі. Згадалося, як багато років тому у Запорізькій обласній лікарні сталася радісна подія - отримали подібне обладнання, і його наявність свідчила про високий, щоб не сказати найвищий, рівень надання медичних послуг у нас в області. Це стало топ-новиною у місцевих медіа. Згодом я бачила подібну стійку і в одній із районних лікарень на Запоріжжі. Але тоді вона стояла у темному кутку коридору, вкрита картоном і захисною плівкою. А головний лікар виправдовувався, мовляв, поки в лікарні немає фахівців, які б могли на ній працювати. А тут, у Корюківці, таке високотехнологічне обладнання працює, і вже черга і пацієнтів вишикувалась.
- Забезпечити людям належні медичні послуги – це стало для нас пріоритетом номер один, - пояснює журналістам Ратан Ахмедов. – Наші ментори від програми DOBRE навчили нас завжди питати у місцевих жителів, що їм наразі потрібне найбільше за все. Результати опитування мене здивували. Бо я очікував почути питання щодо забезпечення належних комунальних послуг, думав, люди говоритимуть про якість дорожного сполучення чи транспортного забезпечення. Але ні, вони поставили на чергу денну якісні медичні послуги. Тому ми взялися за облаштування місцевої лікарні. Зробили тут ремонт. Встановили нову котельню. Закупили необхідне медичне обладнання. Це дозволило нам з одного боку, підвищити якість медичного забезпечення, а з іншого – отримати більшу кількість пакетів медичних послуг, які оплачує Національна служба охорони здоров’я України. Тож бюджет нашої лікарні суттєво виріс.

Місцевий еко-готель «Бреч», який мені також довелося побачити в рамках візиту на Корюківщину, викликав буквально перехоплення подиху. Що-що, а побачити справжню китайську пагоду посеред суто українських лісів і лук, або античне містечко із фонтанами і статуями годі було очікувати. Вразили не тільки незвичність ландшафтного та архітектурного дизайну, але й їх масштаб. Але про це слід розповісти окремо, тому напишу про них в окремій публікації.

Танки їдуть задом! Це – Корюківка!

Як громада пережила нашестя рашистів, це окрема розмова. Сьогодні, коли вже майже рік як окупанти «вчинили жест доброї волі» - наші славні захисники відігнали їх з Чернігівщини, а люди повернулися до звичайного життя, про це згадують як про історичний факт. Місцеві вважають, що їм пощастило, бо на початку широкомасштабного вторгнення, вони об’єднались і буквально змусили рашистських танкістів, які перли на Корюківку, оминути територію громади. В результаті, територіальна громада опинилася в облозі, та не підкорилася. - Коли надійшла інформація, що рашистські танки виходять на околицю містечка, ми зібралися і вийшли їм назустріч, - згадує Ратан Ахмедов. – Тоді ніхто із нас не міг передбачити перебіг подій. Всі розуміли повноту небезпеки, на яку себе наражали. Але не могли вчинити інакше.
Чи то Бог вберіг тоді Корюківку, чи сила духу її мешканців, але факт залишається фактом – рашистські танки позадкували. Тому величезних втрат і руйнувань безпосередньо тут вдалось уникнути. І еко-готель Бреч також зберіг свою неповторну красу, і місцеве місто утворювальне підприємство «Слов’янські шпалери» вистояло. - Довгі місяці перебування в облозі випробували нас на людяність і стійкість, - продовжує голова. - Цей іспит ми витримали. І це ще одна підтвердження того, що наша територіальна громада відбулася.

Лайфхаки від міського голови

Як зробити так, щоб всі коліщатка у апараті місцевої влади були добре змащені і успішно крутилися, забезпечуючи оперативне та ефективне вирішення всіх поточних питань? Ландшафтний дизайн містечка Корюківка вражає своєю лаконічністю, чистотою форм і неймовірною кількістю добре доглянутих квітів різних сортів.
На моє зауваження щодо цієї незвичної для периферійного містечка доглянутості вулиць і паркових зон пан голово пояснює: - Все дуже просто - цю справу у нашій громаді довірено людині, яка цим живе, яка щиро переймається результатом. Якось я купляв квіти у нас на місцевому ринку і познайомився із однією продавчинею-квіткаркою. Тоді мене вразило, які красиві і доглянуті у неї квіти. Ми розговорилися, і жінка поділилася, мовляв, дуже любить квіти, вирощувати їх і доглядати за ними для неї справжня насолода, а торгувати ними вона не любить, тож це у неї не дуже-то й виходить… так я запропонував їй очолити наше комунальне підприємство, яке опікується , в тому числі, питаннями озеленення міста. Людина працює не за гроші – а в своє задоволення, тож і результат відповідний
Ще одна «знахідка» міського голови – це підтримання чистоти у зоні відпочинку на узбережжі Бречиці. - Коштів на влаштування тут повноцінного пляжу із рятувальним та медичним пунктами у нас наразі немає, - пояснює міський голова. – Тож зупинилися на зоні відпочинку, облаштування якої не вимагає величезних затрат. Разом з тим, безпеку підтримуємо за рахунок облаштування тут вуличного освітлення, моніторингу стану дна водойми - щоразу винаймаємо сертифікованих фахівців-водолазів для очищення дна. Чистоту у водоймі підтримуємо за рахунок зарибнення ставка відповідними видами прісноводних риб, які поїдають, зокрема, водяну рослинність, що може захаращувати зону для купання. Відмовились від придбання спецтехніки для чищення піску, бо дуже дорого - і придбати, і утримувати її. Обслуговування, ремонт, пальне – це нам не по карману. Тож вирішили кожні два роки просто повністю замінювати тут пісок на новий. Адже цього добра у нас на території громади достатньо і коштує ц е недорого.
Як вдалося залучити на роботу у місцевій лікарні кращих фахівців, міський голова пояснює просто. - Лікарня сьогодні має такий бюджет, що може купувати квартири своїм лікарям і медпрацівникам, - говорить голова місцевої громади. – Міськрада, зі свого боку, стимулює цей процес, в тому числі і допомагаючи придбати високотехнологічну апаратуру.

Щодо покращення умов життя у громаді, Ратан Ахмедов зазначає, що вже на поточний момент теплопостачанням забезпечено пів міста за рахунок встановлення інноваційної котельні на пелітах у міській лікарні. Невдовзі тут же планують встановити ще кілька котлів, і тоді територія централізованого опалення для містян суттєво збільшиться. Поки опалюють переважно лікарню, дитячий садочок, місцеву школу та прилеглі квартали приватного сектору. Централізоване водопостачання наразі мають понад 5 тисяч абонентів( нагадаю, у місті зареєстровано 12 тисяч населення), інші мають власні свердловини( колодязі на подвір’ї) централізоване водовідведення є у 1,5 ти абонентів. Інші користуються зливними ямами. Але вже цього року планують запустити нову глибоководну свердловину. Це по-перше, значно покращить якість води у місцевих водогонах, а по-друге, дозволить суттєво збільшити кількість абонентів, а головне – знизити ціну на водопостачання. Сьогодні вона тримається на рівні 35 грн за 1 куб м.

Як міському голові вдається підтримувати високий рівень ентузіазму у громаді? - Тут все просто, - посміхається Ретам Ахмедов,- особиста зацікавленість і залученість. З огляду на все мною тут побачене і почуте, шановні читачі, скажу вам, що це чиста правда. Достатньо лише зауважити, міський голова навіть виступає у театральних постановках місцевого аматорського театру. Одна з нещодавніх – «Кайдашева сім’я» Івана Нечуя-Левицького, на класику, так би мовити, замахнулися. - Я там кума граю, - пояснює міський голова.- так, це роль другого плану. Просто не маю багато часу на репетиції. Справи у міськраді не залишають вибору. Але успіх наша вистава має шалений.

Щодо нериторичного питання

- Пане голово, так що там про корупцію і місцевий бюджет?- нагадую своє в’їдливе запитання нашому гостинному керівнику Корюківської територіальної громади. Колеги починають докоряти мені за некоректність його постановки. Але від того, що хтось стидається називати речі своїми іменами, хвороба, яка сьогодні руйнує нашу країну із середини, нікуди не дівається. А для мого рідного Запоріжжя вона архіактуальна. Тому і шукаю рецептів на її лікування, де тільки можу. А тут, у Корюківці, мені здається, щось про це таки знають. - Для мене все дуже просто, - пояснює Ратан Ахмедов.- Коли я обирався на міського голову, я обіцяв людям конкретні речі. Для мене справа честі – виконати свої обіцянки. Не знаю, чи балотуватимусь на цю посаду на наступний термін. Напевне, вже ні. Але нинішній допрацюю з гідним результатом. Наталя Зворигіна, Запорізька правда