Маємо свідчити мовою фактів та конструктиву

Запорізькі журналісти стали переможцями в конкурсі професійної журналістики «Честь професії -2023» в спецномінації від Bihus.Info «Одним фронтом». Вероніка Хорольська у співавторстві із Сергієм Сидоровим, Маргаритою Огневою, Катериною Рождественською, Надією Кельм, Євгенією Дроздовою, Денисом Губашовим, Інною Гадзинською, які предствляють Запорізький центр розслідувань, вибороли перемогу за матеріал «ЯДЕРНИЙ ТЕРОР. Як Росія взяла в заручники АЕС і енергодарців» (https://texty.org.ua/projects/108780/yadernij-teror-yak-rosiya-vzyala-v-zaruchnyky-aes-i-enerhodarciv/), опублікований на texty.org.ua.

Цього року у прев’ю журі конкурсу традиційно працювала головна редакторка газети «Запорізька правда» Наталя Зворигіна. Але вона судила іншу номінацію - «Найкраще новинне висвітлення резонансної події». Отже жодним чином не могла вплинути на процес, а відтак – «підсудити» землякам.

- Пишаюся, що запорізька журналістика, що підтверджують визнані медіа-експерти, утримує свої лідерські позиції в авангарді нашої професійної спільноти, подаючи приклад колегам. Нагадаю, торік наша землячка Катерина Рождественська також була відзначена серед переможців нашого вельми авторитетного фахового конкурсу, - зазначила Наталя Зворигіна. - А найбільше мене радує, що журналісти локальних медіа у своїй фаховості не поступаються столичним колегам. Попри обмежені ресурси і, зокрема, технічні можливості, медійники в регіонах працюють за високими фаховими стандартами, інформуючи свою аудиторію і ефективно впливаючи на формування якісного свідомого громадянського суспільства.

Цьогорік Наталя Зворигіна, ставши почесною гостею урочистої церемонії нагородження переможців фахового конкурсу журналістів «Честь професії-2023», вручила колегам по цеху - Тарасу Ібрагімову і Олені Дуняк (Медіа: Суспільне Мовлення) визначну відзнаку у номінації «Найкраще новинне висвітлення резонансної події» за матеріал «Зайченя терпи. Репортаж з Дніпра: як рятують людей з-під завалів»: https://bit.ly/3W8D17M. Урочиста церемонія нагородження переможців пройшла напередодні Дня журналіста у Києві, у залі Арт-причал, що на березі Дніпра. Нинішній,вже XIV конкурс професійної журналістики, зібрав 1037 матеріалів у 6-ти основних та 2-х спеціальних номінаціях. Тож на заході зустрілись колеги з різних куточків України - представники радіо, теле, інтернет та друкованих медіа. Чимало з них були у військових строях, що саме по собі є свідченням реалій нашого часу. Тож цілий вечір у всіх промовах звучала подяка нашим захисникам, серед яких, до слова, чимало медійників, які нині боронять Україну від рашистської навали. Учасники заходу вшанували пам’ять свої загиблих колег. У своїй короткій промові Наталя Зворигіна передала колегам найщиріші вітання від журналістської спільноти прифронтового Запоріжжя, яких об’єднує ЗОО НСЖУ під проводом Наталії Кузьменко.

- На тепер 78% території нашої області перебуває в окупації. І там, під тиском загарбників, залишилося чимало наших колег, за яких вболіваємо і яких намагаємося підтримувати, - зазначила Наталя Зворигіна. – У Запоріжжі за підтримки Національної спілки журналістів України ефективно працює центр журналістської солідарності, де надаємо прихисток і підтримку тим медійникам, кому вдалося вирватися з-під рашистського ярма. Але ми не просто чекаємо на нашу перемогу, а працюємо для неї. Кожен з нас – дієвий багнет у інформаційній війні, яку ворог веде проти нашого народу. Свідченням тому, що окупанти реально бояться нас, є факт видання на окупованій території нашої області місцевим гауляйтером від рашки так званої газети «Запорожская правда». Вони використовують ім’я нашого бренду – клейноду Запорізької області із 107(!) річною історією - газети «Запорізька правда», намагаючись захопити довіру аудиторії в окупації. Але наша газета ніколи(!) за роки свого існування не була російськомовною. Навіть за часів радянської окупації вона залишалась єдиним українськомовним виданням регіонального рівня в нашій області. Вона здобула довіру своїх читачів саме тому, що її журналісти дотримувалися високих фахових стандартів, і наслідують цю практику й понині. Ми маємо свою думку і виголошуємо її, щоб хтось інший не сказав замість нас щось неправдиве. Маємо свідчити мовою фактів і конструктивну. Попри часи тяжких випробувань ми дбаємо про своїх читачів, які розраховують на нас. До слова, хоч через окупацію ми тимчасово призупинили вихід друкованого видання, втім, щойно область звільнять від рашистів, «Запорізька правда» неодмінно поверне всі борги своїм передплатникам 2022 та 2023 років.

Найхвилюючим моментом для Наталії Зворигіної стала хвилина оприлюднення імен переможців. Оскільки вони залишалися таємницею аж до самого їх виголошення і зберігалися у відповідному конверті до самого його відкриття на урочистій церемонії.

Цьогорік Наталя Зворигіна, ставши почесною гостею урочистої церемонії нагородження переможців фахового конкурсу журналістів «Честь професії-2023», вручила колегам по цеху - Тарасу Ібрагімову і Олені Дуняк (Медіа: Суспільне Мовлення) визначну відзнаку у номінації «Найкраще новинне висвітлення резонансної події» за матеріал «Зайченя терпи. Репортаж з Дніпра: як рятують людей з-під завалів»: https://bit.ly/3W8D17M.

Додамо, що серед фіналістів конкурсу у цій номінації значилися також: - «Це нас не залякає. Навпаки, люди згуртуються». Репортаж із Києва, який російські війська обстріляли ракетами після багатьох місяців затишшя»: https://bit.ly/3IbwjIf. Автор: Олексій Арунян. Медіа: Ґрати. - "рашистів скоро не буде, а світло і вода з'являться. Кияни про масові ракетні обстріли": https://bit.ly/3M1PvcF. Авторка: Мар'яна П'єцух. Співатори (відеографи): Богдан Кутєпов, Дмитро Гончар, Олександр Назаров. Медіа: hromadske.ua. - «Сюрприз до нас прилетів з Росії»: на Одещині внаслідок ракетного удару розтрощені вщент будинки»: https://bit.ly/3OdHxjq. Авторка: Ольга Циктор. Оператор: Іван Хворостян. Медіа: Суспільне Мовлення. - «Трошки пресували, звичайно». Чотирьох військовослужбовців РФ засудили за катування колишніх учасників АТО»: https://bit.ly/42UoUoK. Авторка: Ірина Салій. Медіа: Судовий репортер. Важливо, що на конкурсі окремо відмічали й накращих журналістів локальних медіа. Так, переможницею в номінації і володаркою спецпризу «Найкраще новинне висвітлення резонансної події в локальному медіа» стала Дар'я Янушкевич (Медіа: Суспільне Чернігів) з матеріалом «Вибух на Валу в Чернігові: як це відбувалося та які наслідки»: bit.ly/3M4YQR0. Фіналістами і володарями спецпризу «Найкраще новинне висвітлення резонансної події в локальному медіа» стали Ірина Скосар та відеограф Артем Шевельов (Медіа: Institute for War & Peace Reporting (IWPR)) з матеріалом «Russian Missile Strike on Dnipro»: https://bit.ly/41CBAzt.

Нагадаємо, конкурс «Честь Професії 2023» став можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Організатор конкурсу - Національна асоціація медіа.