Омбудсмен Михайло Волков: «Наша місія потребує розголосу»

13:56 30.04.2024

У березні Запорізька обласна організація НСЖУ відписала Меморандум про співпрацю з Запорізькою обласною радою профспілок. В рамках цієї угоди журналісти та профспілкові діячі домовились проводити паралельні заходи для членів своїх організацій з єдиною тематикою. Однією з таких подій стала зустріч з представником Уповноваженого з прав людини в Запорізькій області Михайлом Волковим та головами і співробітниками обласних організацій галузевих профспілок всіх основних напрямків.

Це не перша зустріч Михайла Волкова з профспілками, але нагальна і важлива, виходячи з тих викликів, що постають в процесі організації праці та захисту прав людини на прифронтових територіях, в сірих зонах, на ТОТ нашої області. - Ми готові прийти на допомогу як окремій людині, так і трудовим колективам за вашими зверненнями. Навіть зателефонувавши, ви отримаєте кваліфіковану допомогу як у вигляді роз`яснень і консультацій, так і присутності в судах, звернень до вищих органів і установ, міністерств та інших інстанцій. Максимальний виклик – це мінімальний рівень інформованості про нашу роботу, і тому я тут. Наша місія потребує розголосу. Найбільшою взаємодією для нас на сьогодні є журналістська спільнота - розповідає представник омбудсмена.
За 2023 рік кількість звернень до представника Уповноваженого з прав людини в Запорізькій області збільшилась вдвічі, але задля ефективності та сприянні у вирішенні безлічі питань та колізій, пан Михайло звернувся до профспілкової спільноти з проханням розповсюдження інформації про існування в обласному центрі інституції – представника омбудсмена в Запорізькій області на підприємствах відповідних галузей з метою максимального охоплення трудящих. Зустріч відбулась у форматі активного діалогу. Багато питань накопичилось за два роки війни і тимчасової окупації значної частини області. Надія Гринь, голова профспілки освітян, опікується долями працівників дитячого закладу «Сонечко» Приазовської громади, які з січня не отримують зарплатню, запланованим злиттям шкіл та закладів освіти, проблемами з ВПО та відсутністю комунікації і зворотного зв`язку. Питання від Аліни Степанченко стосувалось припинення фінансування в цьому році Бердянського економіко-гуманітарного коледжу, педагогічний колектив якого без вагань евакуювався та за два роки війни випустив 324 кваліфікованих робітника і 180 молодих бакалаврів та сплатив за цей час біля 10 млн грн податків в бюджет. Металурги, як зазначив Юрій Шапчіца, стривожені заборгованістю 68 млн грн зарплатні для 1700 працівників Титано-магнієвого комбінату та дефіцитом робочої сили на підприємствах. Однією з причин нестачі працівників, за словами пана Юрія, є ситуація з тим, що дошкільні заклади в Запоріжжі не приймають дітей, що не дає змогу обом молодим батькам працевлаштовуватись. А це, в свою чергу, спонукає родини залишати нашу область та рухатись в інші регіони України, де дитсадки працюють повноцінно. Микола Палієнко підняв слушне питання щодо відшкодування пошкодженого житла та захисту прав людей, постраждалих від військової агресії. Аллу Малигіну бентежить низький рівень оплати праці (менший ніж прийнятий галузевою угодою) працівникам критичної інфраструктури, як то транспорт, енергетика тощо. На деякі питання Михайло Волков одразу надав відповіді та рекомендації, деякі взяв на контроль. Від голів галузевих профспілок прозвучали пропозиції до налагодження подальшої співпраці, з організацією зустрічей на підприємствах, участю у семінарах і таке інше. Наступна зустріч омбудсмена тепер вже з представниками масмедіа відбудеться вже наступного тижня. Він візьме участь у заході до Дня свободи преси, де буде мати нагоду поспілкуватися с журналістами всеукраїнських та регіональних електронних, друкованих та Інтернет-ЗМІ, журналістамі-переселенцями, студентами факультету журналістики Запорізького Національного університету та представники громадськості. Олена Морозова, фото автора