Як убезпечити себе і рідних від вибухівки

Щоб уникнути сумних наслідків, дослухайтеся порад експертів

В одному з приватних будинків села Новоіванівка Запорізького району внаслідок детонації вибухонебезпечного предмету тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості отримали двоє хлопчиків, 10 та 4 років. Поліцейські встановили, що діти на вулиці знайшли та принесли додому невідомий подовжений предмет циліндричної форми. Під час гри він здетонував. Оглянувши місце події та залишки вибухонебезпечного предмета, правоохоронці попередньо встановили, що це — руків‘я від протитанкової кумулятивної гранати РКГ-3. Дітей із тілесними ушкодженнями різного ступеня тяжкості доставлено до медичного закладу обласного центру. Після огляду 4-річного малюка лікарі відпустили додому, а старшого хлопчика госпіталізували.

Служба без права на помилку

З початку повномасштабного вторгнення вибухотехніки Запоріжжя здійснили понад 2500 службових виїздів

За інформацією відділу комунікації поліції Запорізької області, пріоритетним напрямком роботи спеціалістів вибухотехнічної служби поліції залишається обстеження місць прильотів і довколишньої території, автодоріг, лісосмуг, паркових зон. Ліквідуючи наслідки збройних атак, поліцейські знищили близько 1800 одиниць вибухових пристроїв, з них майже 1300 належать до категорії «надзвичайно небезпечних» боєприпасів. Усі предмети ідентифіковані, а їх залишки зібрані як речові докази воєнних злочинів країни рф. Вже майже рік, як специфіка діяльності працівників вибухотехнічної служби набула нового змісту. Сьогодні спеціалісти підрозділу виконують роботу з пошуку та знешкодження вибухонебезпечних предметів, які залишаються від ворожих ракетних атак та артилерійських обстрілів, оглядають місця влучань. Так, протягом зазначеного періоду працівниками підрозділу здійснено понад 360 виїздів з метою обстеження місць влучань, ще близько 340 виїздів – для виявлення, вилучення та знешкодження вибухових матеріалів. Найчастіше російські загарбники атакують Запоріжжя і підконтрольну Україні територію області ракетами «С-300». Всього за вказаний час зафіксовано 165 ударів – для цього окупанти застосували 308 ракет. Трохи рідше по мирних населених пунктах окупанти застосовують РСЗВ «Ураган». За вказаний період росіяни використали 59 ракет, зокрема з касетним наповненням, та завдали 26 ударів по території регіону. Кожного разу поліцейські проводили ретельне обстеження обстріляної території на наявність вибухонебезпечних предметів, осколків та нерозірваних боєприпасів.

Особливо ретельно вибухотехніки проводять оглядові роботи на місцевості після атаки ракетами з касетним зарядом.

Розсипані вибухонебезпечні фрагменти становлять для громадян значну небезпеку. Нездетонований боєприпас може вибухнути не лише внаслідок безпосереднього торкання, але й зреагувати на рух за декілька метрів від нього. Тож у таких випадках проводиться масова евакуація людей, після чого працівники УВТС розміновують територію. «Цей процес – тривалий, клопіткий і вкрай необхідний. Така робота не кожному під силу. Спеціальний захисний костюм, відточені навички зі знешкодження боєприпасів, суворе дотримання правил особистої безпеки – додержуючись цих основних вимог, метр за метром ми «очищуємо» місцевість від наслідків ворожих влучань. Ці принципи є запорукою власної безпеки при спеціальних роботах з пошуку та знешкодження небезпечних об’єктів як на території нашого регіону, так і під час службових відряджень на вже деокуповані території інших областей», – розповідає начальник Управління вибухотехнічної служби ГУНП в Запорізькій області Сергій Угрюмов. Однак, ретельний огляд і розмінування територій проводиться не тільки у випадках обстрілів касетними боєприпасами. Цю процедуру спеціалісти проводять і після чергових масованих атак з інших видів озброєння. Ворожі бойові снаряди можуть бути будь-де – на територіях приватних домоволодінь, автодорогах, зонах відпочинку, біля водоймищ, лісомисливських господарств тощо. Кожен клаптик землі повинен бути обстеженим та безпечним для громадян. Ще один важливий напрямок в роботі підрозділу вибухотехнічної служби поліції – знешкодження та ліквідація вибухонебезпечних предметів. Цю процедуру поліцейські проводять виключно у спеціально відведених місцях і на полігонах. Попереду ще багато роботи. Адже від початку повномасштабного вторгнення військові рф буквально засіяли українські землі мінами, снарядами та іншими вибухонебезпечними предметами. Правоохоронці докладають максимальних зусиль, аби оперативно знешкоджувати всі «подарунки» окупаційних військ, що становлять будь-яку небезпеку для життя та здоров’я населення регіону. А поки поліція Запорізької області закликає громадян бути обережними та у випадках їх виявлення негайно інформувати спецслужби за номерами телефонів «102» та «101». Бережіть себе та свої родини!

Як діяти у разі виявлення підозрілого предмета?

Вибухонебезпечні предмети становлять смертельну загрозу. Найбільш розповсюджені з них: різні види протипіхотних мін, мінометні та протитанкові міни, артилерійські та танкові снаряди, різні види ручних гранат тощо. Усі вони містять вибухові речовини та можуть спрацювати від тертя, удару чи інших механічних дій. Навіть після тривалого перебування у воді або землі ці речовини не втрачають здатності вибухати. Окупанти мінують українські міста та села, щоб заподіяти максимальну шкоду цивільному населенню. Де можна потрапити на небезпечну знахідку? Всюди: на вулицях, дитячих майданчиках, у покинутих будинках, зруйнованих будівлях, на заміському відкритому просторі (у водоймах, лісах, полях, на узбіччях доріг) та ін. У містах ворог зазвичай мінує предмети, які можуть становити хоч якусь цінність: мобільні телефони, зброя або її деталі, аптечки, продукти, дитячі іграшки та ін. У містах та селах окупанти використовують так звані «розтяжки», які одразу непомітні для ока людини. Їх можуть застосовувати біля вхідних дверей у багатоповерховий будинок тощо. Крім того, «розтяжки» та інші вибухонебезпечні предмети активно використовують біля місць ведення бойових дій та знаходження військових позицій, поблизу тимчасових польових складів окупантів. Вони ретельно маскують заміновані місця гілками дерев вздовж доріг та стежок. ДСНС фіксує також випадки мінування тіл загиблих людей. Відступаючи з військових позицій, окупанти все частіше залишають по собі заміновану бойову техніку та свої речі. Тому без необхідності не намагайтеся проникнути до покинутої ворожої техніки та не торкайтеся залишених окупантом речей! Якщо ви виявили підозрілий предмет, схожий на вибухонебезпечний: 1. У жодному разі не торкатися знахідок власноруч і не доз¬воляйте це робити іншим. Категорично забороняється переміщувати вибухонебезпечні предмети, намагатися розібрати їх, заносити у приміщення, закопувати у землю, кидати у водойми тощо. 2. Відійдіть від підозрілого предмета якомога далі. 3. Якось позначте місце знахідки. 4. Негайно повідомте про небезпечну знахідку підрозділи ДСНС (за номером 101) або поліції (102). 5. Дочекайтеся приїзду фахівців із знешкодження вибухонебезпечних предметів і вкажіть місце розташування підозрілої знахідки. Невиконання цих вимог може призвести до тяжких наслідків та коштувати вам життя. Будьте уважними та не ризикуйте життям.

В Україні випустили комікси, які допоможуть дітям навчитися правильно поводитися з вибухівкою

Історії про пригоди Суперкоманди на Землі можна читати в електронному варіанті, повідомляють у Державній службі з надзвичайних ситуацій України.

"Знайомтесь, це – Суперкоманда проти мін, котрі допоможуть вашій малечі вивчити правила, як поводитися з вибухонебезпечними предметами", – повідомляють рятувальники.

Для школярів у коміксах є покрокова інструкція, як навчитися мінної безпеки. "Україна визнана однією з найбільш замінованих країн у світі. На територіях, де велись активні бойові дії, масово знаходять міни, снаряди та нерозірвані боєприпаси", – йдеться на сайті. З навчання дітей мінної безпеки можна ознайомитися також у мультфільмах на самому сайті. У коміксах йдеться про суперкоманду, яка бореться з вибухівками. Сам текст має інтерактивні завдання, які допомагають дітям запам’ятовувати правила поводження з вибухонебезпечними предметами. Дітей знайомлять з головними героями коміксу: Зв’язківцем, Провідником, леді Антипанікою та Гостре око. Вони розповідають дітям про вибухонебезпечні предмети та навчають правильному поводженню з ними. Дітям у формі гри пропонують запам’ятовувати місця, де можна знаходити міни. Знайомлять з ілюстраціями вибухівок Читати інформацію можна не лише на сайті, а й завантажити на гаджет чи видрукувати.

Також для українських дітей у відкритому доступі з’явилися дві частини дитячого видання про мінну небезпеку під назвою "Мінна безпека не без ПЕКа".

Книга розповідає дітям про правила безпечної поведінки у разі виявлення вибухонебезпечних предметів, повідомили у Мінреінтеграції. Зараз питання мінної безпеки для громадян є одним із найактуальніших, адже велика частина території України замінована. "Діти – особлива аудиторія. Їм необхідні роз’яснення у доступній формі: що таке базові правила поведінки та як діяти в разі виявлення мін та інших вибухонебезпечних предметів", – підкреслили в Мінреінтеграції. Сюжет книжки "Мінна безпека не без ПЕКа" зобразили у вигляді коміксу, аби складну тему розкрити максимально просто. Правильні дії головних героїв у ситуаціях, пов’язаних з мінами чи вибухонебезпечними предметами, стануть взірцем для наслідування, сподіваються у відомстві. Книга – інтерактивна, тож за QR-посиланнями можна перевірити свої знання або переглянути корисне відео. Автори переконані, що в ігровій формі легше засвоїти матеріал. "Видання рекомендоване до читання маленьким українцям і їхнім батькам. Розміщені тут інформаційні плакати допоможуть краще запам'ятати, як слід діяти, знайшовши міни, вибухонебезпечні чи підозрілі предмети", – наголосили у Мінреінтеграції. Героєм цієї пізнавальної історії є добрий і кмітливий песик із планети Земля. Скориставшись довірливістю щеняти, лихий і підступний чоловік на ім’я Бенг обдурив малого і заманив на планету Чудасію. Лиходій переконав головного героя, що всюди треба потайки підкладати нібито подарунки для дітей. Насправді іграшки виявились вибухівками, внаслідок чого місту загрожувала біда. Через випадковість від міни постраждав і сам собака. Його життя врятували дівчинка Ліка та її друг Макс. Далі вже троє героїв усупереч власній волі часто опинялися поблизу вибухонебезпечних пристроїв і розповідали про загрозу іншим. Підготувала Наталя Зворигіна