Маю право дихати! Влада, дослухайся до громади!

У Запоріжжі активісти змусили владу взятися за вирішення проблеми забезпечення чистоти атмосферного повітря.

У прифронтовому Запоріжжі громадяни вимагають реалізації своїх конституційних прав на чисте довкілля. Не на часі? Авжеж, наш обласний центр і за кращих часів вважався територією екологічного лиха. А тепер і поготів погіршив всі параметри щодо чистоти навколишнього природного середовища, а особливо – щодо чистоти атмосферного повітря. Бо окрім отруєних випарів від наслідків ворожих бомбардувань, місцеві жителі мусять дихати ще й шкідливими викидами місцевих підприємств у суттєво збільшених обсягах. Бо їхні власники, втративши залишкові проявлення відповідальності перед громадою, зовсім ігнорують необхідність застосування очисних споруд і агрегатів на своїх виробництвах. Ба, більше того, користуючись поточною складною ситуацією, намагалися, так би мовити, «під шумок», погодити обсяги шкідливих викидів на подальші 7(!) років у прийнятних для своїх виробництв обсягах, ігноруючи тим самим інтереси запоріжців.

«Департамент екологічної (не)безпеки»

Таку «адресну» табличку запорізькі активісти пропонують закріпити на відповідному департаменті Запорізької міської ради. Про це було повідомлено на публічній акції «Смердить заводами і брехнею», яку громадська ініціатива «ВУС» та спільнота «Маю право дихати!» провели 28 вересня біля Запорізької міськради.
Приводом до цього стала ситуація із Програмою поетапного зниження викидів, яку розробляють для Запоріжжя науковці інституту громадського здоров'я імені О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України ( до слова, вартість її розробки склала 1 703 358,00 гривень).
Саме департамент екологічної безпеки Запорізької міської ради на чолі з Глібом Золотарьовим мав би її імплементувати. А металургійні підприємства врахувати у власних програмах з поетапного зменшення шкідливих викидів у атмосферне повітря при затвердженні їх обсягів на найближчі 7 років. Втім, як з’ясували активісти, «нова редакція» Програми з «урахуванням» всіх зауважень, що зазначені у резолюції громадських слухань з цього питання ( слухання відбулися 6 вересня, резолюція була передана департаменту ЗМР для подальшого опрацювання науковцями), жодним чином не змінена та не містить заходів щонайменше з мінімізації наявності фенолу та формальдегіду в атмосферному повітрі на території обласного центру.
- На громадських слуханнях Гліб Золотарьов переконував учасників в тому, що немає перевищень фонових концентрацій фенолу і формальдегіду в місті і дуже лютував, що громадськість переконує в іншому, - зауважив екоативіст Микола Ралик.- Чиновник заявив, що через два-три тижні програма буде здана і робоча група проголосує за те, щоб її затвердити і рекомендувати сесії її ухвалити. Інших варіантів не озвучувалось.І таке він заявляв після того, як днем раніше отримав у ЗОВА інформацію Гідрометцентру про те, що в серпні концентрації цих речовин приблизно в 2 рази були більші за гранично допустимі концентрації прийняті Україною. Тобто, запоріжці в серпні дихали отруйною сумішшю і втрачали здоров'я.
- Хіба можна казати на чорне, що воно біле? Виявляється можна. Це практика управління екологічної НЕБЕЗПЕКИ. Адже Гліб Золотарьов у відповіді на запит чітко каже, що замість того, щоб знизити кількість викидів ( в завданні вказано : по фенолу на 8.1 тн, по формальдегідку на 400 кг) і зменшити отруєння запоріжців, депутатам пропонують затвердити програму, яка узаконює продовження отруєння запоріжців до тих пір, поки не проведуть додаткові дослідження. При цьому, в програмі не зазначено про конкретні терміни цих досліджень. Тобто, їх можна проводити років 100!- додає лідерка ГІ «ВУС» та організаторка акції Валерія Морозова.- Посада чиновника має використовуватися для того, щоб захистити гродян від екологічної небезпеки, а не для того, щоб обгрунтовувати можливість отруєння місцевих жителів! Тому я вважаю зайняття паном Золотарьовим посади керівника екологічного управління небезпечним для свого здоров'я! Таким же як пил, фенол і формальдегід...

«Смердить заводами і брехнею»

За даними Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб (zp.cdc.gov.ua) 10 вересня дослідження атмосферного повітря проводилися на вулицях Лівобережній і Михайлова, де відібрали дві проби для досліджень. Відхилення від допустимих показників виявили на вул. Лівобережній. Зафіксовано перевищення гранично допустимої концентрації: сірководень - 0,0159 мг/м3 (1,99 рази вище ГДК); фенол - 0,018 мг/м3 (1,8 рази вище ГДК); формальдегід - 0,049 мг/м3 (1,4 рази вище ГДК). А 12 вересня протягом дня були проведені планові моніторингові дослідження атмосферного повітря на території житлової забудови по східному напрямку факелу викидів в точках по вул.Незалежної України,14, вул. Північне шосе,10 з визначенням максимально-разових концентрацій оксиду вуглецю, сірководню, ангідриду сірчистого, формальдегіду, аміаку, азоту оксиду, азоту діоксиду, озону, фенолу, бензолу, толуолу, ксилолу, пилу недиференційованого за складом, хлору. Протягом дня відібрано для досліджень 2 проби атмосферного повітря, здійснено 7 вимірювань гамма-фону. Зафіксоване перевищення максимально-разових концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі: вул. Північне шосе,10 : сірководень – 0,0128 мг/м3, в 1,6 рази вище ГДК фенол – 0,016 мг/м3, в 1,6 рази вище ГДК формальдегід – 0,038 мг/м3, в 1,09 рази вище ГДК Такі щоденні звіти ЗОЦКПХ свідчать, що заводи реально отруюють запоріжців. А такі повідомлення з’являються на сайті ЗОВА: «Через погодні умови в Запоріжжі може відчуватися неприємний запах. За інформацією Запорізького обласного центру з гідрометеорології, протягом понеділка 7 жовтня та вівторка 8 жовтня в Запоріжжі очікується вітер з північно-західного напрямку. Він може призвести до накопичення шкідливих речовин у приземному шарі атмосфери. Як наслідок – неприємний запах.У зв’язку з цим у зазначений проміжок часу рекомендуємо мешканцям міста Запоріжжя дотримуватися правил гігієнічної безпеки».
Про стан довкілля та вплив на людей розповів лікар відділу моніторингу та реагування на небезпеки Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Євген Тулушев під час брифінгу в медіацентрі при Запорізькій ОВА. - Стан атмосферного повітря в Запоріжжі незадовільний. Наші лабораторні дослідження показують перевищення забруднюючих речовин, таких як пил, сірководень, формальдегід, фенол та багато інших. Перевищення фіксують майже в кожному п’ятому дослідженні, – розповів Євген Тулушев. Як зазначив фахівець, така ситуація існує вже давно, а 2024 рік не став виключенням. Найбільше забруднення фіксували влітку, пік стався у серпні та вересні.
- «Запоріжкокс» з 1934 р.- найбільше коксохімічне підприємство в Україні і працює зараз на 145%(після втрати аналогічних підприємств у Маріуполі і Авдіївці.- авт.) – продукує солодкуватий сморід, схожий на карболку,запах медичних установ...Оце вам, чим смердить - це і фенол ,і нафталін і формальдегід, плюс купа всього іншого, - уточнює екоактивістка, юристка за фахом Тетяна Ярмохіна.- А ось у медіа з’явилось інтерв'ю від СЕО «Метінвест»( це власник комбінату «Запоріжсталь»ю- авт.). Вони зводять нове виробництво потужністю 2,7 млн тон сталі в Італії за новітніми технологіями. Зрозуміло, що їм немає сенсу МОДЕРНІЗУВАТИ за мільярди грошей 90-річнє антикварне мартенівське виробництво у Запоріжжі потужністю 3.7 млн.т. Бо в цьому немає бізнес вигоди. У Запоріжжі вони збираються просто «вичавити» старе виробництво і …покинути його.

Думка громади має значення!

- Маємо відстояти право дихати зараз! Від якості фінальної версії Програми поетапного зменшення викидів буде залежати якість повітря на наступні 7 років! – переконана лідерка ГІ «ВУС» Валерія Морозова. Під час акції було підписано два важливих звернення. Одне до Міндовкілля – з вимогою не оновлювати дозволи на викиди для підприємств до затвердження Програми поетапного зниження викидів. Інше - до Запорізької міськради із закликом ініціювати службову перевірку щодо керівника департаменту екологічної (не)безпеки Гліба Золотарьова. У зверненні проаналізовано неефективність роботи управління під його керівництвом щодо озеленення міста, очищення повітря та води, а також інформування громадськості про стан довкілля.
До слова, «Запоріжсталь» вже вдруге отримала відмову щодо дозволу на обсяги шкідливих викидів. І одною з причин цих відмов стало неврахування керівниками підприємства пропозицій громадськості. - Запоріжці не дали «Запоріжсталі» і «Запоріжкоксу» отримати дозволи на шкідливі викиди в атмосферне повітря без урахування поетапного їх зниження - і в минулому році і цього року, - зазначив Микола Ралик.- Але поки що ми маємо проєкт Програми поетапного зниження викидів, з якої виключили фенол і формальдегід, які роками отруюють запоріжців. Не можна допустити прийняття програми без обмежень за цими речовинами.

Боротьба за чисте атмосферне повітря в тренді

Приклад відповідної відповідальної роботи із підприємствами-забруднювачами атмосферного повітря подає і Київська міська влада. Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА забезпечив підготовку та прийняття розпорядження про зупинення дії дозволу на викиди забруднюючих речовин, виданого ТОВ «АДМ». Про це повідомив директор Департаменту Олександр Возний. За його словами, реагуючи на численні скарги киян на діяльність ТОВ «АДМ», Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА ініціював перевірку діяльності підприємства контролюючими органами, під час якої були зафіксовані порушення. «Впродовж тривалого часу ми отримуємо численні скарги киян на діяльність ТОВ «АДМ», розташованого за адресою вул. Сирецька, 33. Громада скаржиться на сморід уночі та неможливість спати з відкритими вікнами через погане повітря та запах. Департамент із самого початку зайняв активну позицію у вирішенні цієї ситуації, неодноразово ініціював зустрічі з громадою та контролюючими органами. Наша взаємодія з Державною екологічною інспекцією Столичного округу, Нацполіцією та прокуратурою дала свої плоди. Сьогодні опубліковане відповідне розпорядження, що зупиняє дію дозволу на викиди забруднюючих речовин, виданого ТОВ «АДМ», – повідомив Олександр Возний. Він зазначив, що це рішення прийнято на підставі припису Державної екологічної інспекції Столичного округу від 27 вересня 2024 року. «Це важливий крок до того, аби громада Сирця, Куренівки та інших мікрорайонів нарешті могла дихати чистим повітрям. А також урок та нагадування для всіх, хто порушує встановлені норми і намагається вести підприємницьку діяльність, нехтуючи комфортом та інтересами громади», – резюмував Олександр Возний. У Департаменті нагадали, що згідно із Законом України «Про охорону атмосферного повітря», дія дозволу на викиди зупиняється через десять робочих днів з дня прийняття відповідного рішення.

В тему

Спеціальний доповідач ООН збирає інформацію про порушення прав людини на чисте і безпечне довкілля внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Деталі про збір такої інформації (формат, вимоги, таймінг, куди надсилати) будуть оприлюднені в офіційній комунікації Офісу Верховного комісара ООН з прав людини. Про це було повідомлено в понеділок, 23 вересня 2024 року, під час зустрічі в Офіс Генерального прокурора в рамках Міжнародної ради експертів зі Спеціальним доповідачем ООН з питань токсичних речовин і прав людини Маркосом А. Орельяною. До його сфери повноважень відносяться моніторинг та звітність щодо ризиків та шкоди внаслідок забруднення (в т.ч. радіаційного), спричиненого воєнними діями, використаними або нерозірваними боєприпасами, пошкодженням промислової хімічної інфраструктури та токсичними залишками агресії російської федерації проти України. Важливою відмінністю мандата Маркосу А. Орельяни є те, що для фіксації фактів порушення права на чисте і безпечне довкілля достатньо підтвердженого факту перебування людей на території, забрудненій небезпечними речовинами. На відміну від кримінальних злочинів, не потрібно доводити зв’язок забруднення з наслідками для здоров’я. Сам факт перебування під впливом токсичних забруднень вже є порушенням прав людини. Нагадаємо, що повідомити про воєнний екозлочин в декілька кліків також можна в чат-боті SaveEcoBot у Telegram або Viber: https://www.saveecobot.com/features/environmental-crimes Дані з нашого чат-бота автоматично передаються до Оперативного штабу Міндовкілля для формування бази даних для позовів до міжнародних судів щодо відшкодування збитків країною-агресором.

Підготувала Наталія Зворигіна