Ментальне здоров’я. «Ти як?»

11:10 07.07.2024

В Запорізькому Центрі журналістської солідарності пройшов підсумковий психологічний тренінг по Всеукраїнській програмі ментального здоров’я «Ти як?». На протязі шести місяців запорізькі журналісти навчались технікам самодопомоги, стресостійкості при професійному вигоранні, та методикам протистояння викликам сьогодення. В пресцентрі зібралися всі тренери курсу - регіональний координатор програми, практичний психолог Сергій Дружинін, клінічні психологи – Ольга Лоцман та Дар’я Бойко.

Сергій Дружинін розповів журналістам про основні напрямки цієї програми і хід її виконання. Нині в області діють 412 центрів психологічної підтримки. Відповідну професійну підготовку пройшли сімейні лікарі, які зараз надають психологічну допомогу не тільки пацієнтам, а й своїм колегам - медикам запорізьких лікарень, які теж відчувають в цьому потребу. - Наше завдання,- говорить Сергій Дружинін, - переконати людей, що дбати про ментальне здоров'я настільки ж важливо, як і про фізичне. Прикметно, що останнім часом значно збільшилась довіра населення до психологів. Шляхом анкетування з'ясувалося, що понад 50 відсотків населення області довіряють психологам і досить високо оцінюють якість надання психологічної допомоги. Людей здебільшого турбує, коли закінчиться війна, як подолати втому і страх, чим можна буде зайнятися після повернення з евакуації додому. Програма ментального здоров'я впроваджується в 17 громадах регіону. Проводяться тренінги з профілактики ментального здоров'я й інформаційні кампанії, в тому числі, завдяки налагодженій співпраці з засобами масової інформації, яка стала можливою внаслідок співпраці з Центром журналістської солідарності в Запоріжжі,
- Останнім часом ми відчули підвищену зацікавленість запоріжців у наданні психологічній допомоги з тих пір, як до пропаганди програми «Ти як?» підключилися журналісти. Можна сказати, що наша робота масштабується, бо медійники самі тепер беруть участь у психологічних тренінгах на постійній основі, тобто тепер видіграє свою роль мережеве поширення - каже Ольга Лоцман. До речі, за півроку, що вона проводить тренінги у ЦЖС, психологиня вивчала міжнародний досвід у Польщі, Америці та Хорватії. - За порадами до психологів тепер частіше стала звертатися й молодь. Передусім, це пов'язано з війною і проблемами, які вона несе. Ми їх вчимо самотужки долати стреси і в той же час навчаємось самі. У практичній частини тренінгу Ольга Лоцман та Дар’я Бойко нагадали журналістам важливі стабілізаційні вправи самодопомоги, які вони вивчали на протязі всього курсу. Психологи та журналісти домовилися про подальшу плідну співпрацю у наступному півріччі.
Наталія Вадимова, Ніна Деркач Фото Дар’ї Зирянової