Ментальне здоров’я журналістів під час війни потребує піклування

01:45 01.05.2024

Війна в Україні є причиною тривалого стресу. Аби зберегти своє психологічне здоров’я, слід працювати над розвитком самодопомоги, або звертатися до фахівців цієї галузі. Одна з них – клінічний психолог Запорізької обласної лікарні, провідна спеціалістка Всеукраїнської програми «Ти як?» Дар’я Бойко, провела он-лайн тренінг в Центрі журналістської солідарності для медійників трьох областей.

Зі словами привітання і підтримки до учасників он-лайн вебінару звернулася перша секретар НСЖУ Ліна Кущ. Вона, зокрема, сказала: - Я дуже тішуся з того, що в цьому заході, організованому Запорізьким Центром журналістської солідарності беруть участь, окрім місцевих медійників, журналісти Одеської та Миколаївської областей. Ми підтримуємо своїх колег у всіх куточках України. Зокрема, допомагаємо їм залишитись у професії, проводячи професійні тренінги і навчання, вирішувати проблеми правового характеру, забезпечувати їм можливість працювати і бути захищеними, відновлювати психологічну стабільність. Для цього, власне і були створені, і нині успішно працюють Центри журналістської солідарності НСЖУ, - підкреслила вона. Ліна Кущ подякувала за організацію заходу координаторкам Запорізького ЦЖС Наталці Кузьменко, Валентині Манжурі та їхній невтомній помічниці Даші Зир'яновій, побажала журналістам успішно попрацювати на тренінгу і здобути практичні навички по відновленню психологічної стабільності, дбати про свою безпеку і берегти своє ментальне здоров'я.
Психологи розробили низку правил, як піклуватися про ментальне здоров’я в критичних ситуаціях, з якими Дар’я Бойко ознайомила учасників тренінгу. - Це не перша зустріч з практикуючими психологами у нашому Запорізькому Центрі журналістської солідарності, - каже Алла Шамрай – радіожурналістка з Енергодару. - Найбільше від таких заходів всі чекають практичних порад психологів і вправ, які допомагають стабілізувати емоції. Деякі практики, запропоновані зараз, я вже тривалий час застосовую в своєму повсякденні. Дуже дієва для мене різноманітна арт-терапія, релаксація під час повільного дихання, яка має романтичну назву «Квітка і свічка». Особливо важливе зараз спілкування з колегами, обмін різною інформацією тут, в Запорізькому Центрі журналістської солідарності. Всі, разом з нашими координаторами ЦЖС, допомагаємо переживати вимушену розлуку з рідними, друзями, з домом... З кожного психологічного тренінгу намагаюсь винести нові знання і нові практики. Наприклад сьогодні дізналась, як «відчепитися з гачка», коли хтось образив чи вразив негативною інформацією. Дар'я Бойко нагадала техніку «заземлення», яка дуже добре допомагає, коли ти знаходишся під впливом занадто бурхливих позитивних чи негативних емоцій. Мене також дуже зацікавила про магічну дію правильного чаювання. Обов'язково скористуюсь цією і іншими порадами, почутими під час тренінгу, бо твердо переконана, що психологічний супровід, особливо в умовах війни, кожного, не лише журналістів - це не розкіш, а необхідність, що допомагає вижити, жити далі, працювати, мріяти і перемагати!
- Сьогодні важко всім, - ділиться враженнями Світлана Карпенко, редактор релокованої газети «Трудова слава» з Оріхова, - Кожен з нас переживає складні ситуації. А коли твоя робота - це спілкування з людьми, котрі живуть під обстрілами, яким найтяжче, і ти частину цього тягар сприймаєш на себе. Коли приїжджаєш к рідне місто, що на лінії фронту, і бачиш, що воно ще більше зруйноване... Негативні емоції, втома, професійне вигорання - це все присутнє в житті журналіста. Тож такі тренінги для нас надто важливі. Дуже правильно і вчасно Центр журналістської солідарності в Запоріжжі обрав тему онлайн-вебінару, пов'язану з ментальним здоров'ям. Ми, журналісти, важливі і важливе наше психологічне здоров'я, аби ми якісно працювали, підтримували людей та показували світові злочини російської федерації. Важливо, що під час спілкування з психологом учасники самі пропонували для колег свої методи та вправи, які їм самім допомагають прийти в норму після важких професійних завдань. Для Олени Машталяр, журналістки-переселенки з з Дніпрорудного, - це порівняння своєї ситуації, в який ти оказався, з тими умовами, в яких перебувають зараз інші люди, достойні поваги та прикладу для всіх. Вікторія Горбатко – журналістка з Бердянську, розказала присутнім про такий спосіб, як «відпущення ситуації», коли ти разом скидаєш з себе тягар, що накопичився за роки всіляких негараздів. – Дякуємо команді Запорізького ЦЖС за дуже корисну інформаційну зустріч, - коментує Юрій Роботин, голова Одеської обласної організації НСЖУ. - Впевнений, що корисні поради, які ми почули, наші журналісти обов’язково використають к своїй професійній діяльності. До того ж, таке беспосереднє спілкування, коли бачиш всіх і можеш задати своє запитання особисто тренеру, налаштовує на подальшу співпрацю у спільних проектах навіть під час війни. Наталія Вадимова, Валентина Бистрова, фото Дар’ї Зирянової